Nέα κόντρα ΠAΣΟK - N.Δ. για το Xρηματιστήριο

Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές στην Κεντρική Επιτροπή της N.Δ. ότι η ανάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της διερεύνησης των χρηματιστηριακών κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι «υποκρισία και κουκούλωμα που αποδεικνύει τον τρόμο που κ. Σημίτη μπροστά σε νέες αποκαλύψεις ύποπτων συναλλαγών και άλλων συνεργατών του». Ο κ. Καραμανλής νωρίτερα είχε καταγγείλει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως διάτρητη και αναξιόπιστη, η οποία έχει κατηγορηθεί σκαιότατα από τον εισαγγελέα ότι τα μέλη της παρέβησαν με δόλο τα καθήκοντά τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε «άκρως απαράδεκτη και επικίνδυνη τη νέα ανάμειξη του κ. K. Καραμανλή σε θέματα Δικαιοσύνης» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δικαστής, ο οποίος εκδίδει ή προαναγγέλλει κατά περίεργο και απαράδεκτο τρόπο δικαστικές αποφάσεις. Είναι ωμή παρέμβαση». Για το ίδιο θέμα ανώνυμοι κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν σοβαρές υπόνοιες για τη «σύμπτωση» της επίθεσης Καραμανλή κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την άνοδο που σημειώνει τελευταία το Χρηματιστήριο. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «ο πρόεδρος της N.Δ. επιδεικνύει την ίδια συμπεριφορά σε τακτά χρονικά διαστήματα αποβλέποντας στο να χτυπηθεί πότε το Χρηματιστήριο και πότε η οικονομία».

Παράλληλα ο κ. K. Καραμανλής κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για εκβιαστικά διλήμματα και εμπόριο ελπίδας και επιχείρησε να ακυρώσει τις πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη για εξυγίανση στον δημόσιο βίο της χώρας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Χρηματιστηρίου κατηγορώντας σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση για υποκρισία:

«Θα το πω απλά και ξεκάθαρα. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση. Δεν εμπιστευόμαστε την άρχουσα ομάδα. Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. K. Σημίτη. Τα ψεύδη και ο καιροσκοπισμός τους δεν έχουν αφήσει ίχνος αξιοπιστίας. Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί κανείς αυτόν που μόνιμα αλλάζει τούς κανόνες όποτε κρίνει ότι δεν τον συμφέρουν;»

Ο πρόεδρος της N.Δ. – τον οποίο διέκοπταν τα κομματικά στελέχη της N.Δ. με παρατεταμένα χειροκροτήματα – κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να εντάξει στα εκβιαστικά του διλήμματα και την Ολυμπιακή προετοιμασία: «Εμφανίστηκε ήδη σε φόντο κίτρινο να κινδυνολογεί και να διερωτάται αν θα συνεχίσει η ομαλή πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έδειξε καθαρά ότι επιστρέφει στην καθεστωτική, την αντιδημοκρατική άποψη ότι μόνο αυτοί που κυβερνούσαν χτες δικαιούνται να κυβερνούν. Οι υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις, για την εγκατάλειψη σειράς έργων, για την εκτόξευση του κόστους εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες της Ολυμπιάδας. Προσπαθούν να μετατρέψουν την εθνική υπόθεση σε πεδίο ανιαρής κομματικής εκμετάλλευσης».

Πάντως στη N.Δ. επικρατεί και πάλι μεγάλη αισιοδοξία. H εκτίμηση ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών είναι ότι ο κ. K. Σημίτης με τις πρωτοβουλίες του δεν κατάφερε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να αλλάξει το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι – όπως χαρακτηριστικά λένε – δεν υπάρχει λόγος αυτή την ώρα να αναπροσαρμόσει η Ρηγίλλης τη στρατηγική της, όπως αρκετά στελέχη είχαν προτείνει το περασμένο δεκαήμερο. «Το μόνο πράγμα που μας μένει να κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι είναι να μη χαλαρώσουμε και να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο», λέει κορυφαίο στέλεχος και αυτό το μήνυμα άλλωστε έστειλε με την ομιλία του ο κ. K. Καραμανλής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τις επισημάνσεις που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την αναζήτηση λύσης με άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Μπαίνουμε σε πλήρη επιφυλακή, πανέτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για μια νέα διακυβέρνηση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “