Aμηχανία μετά τον αιφνιδιασμό στη Pηγίλλης

Κρύβουν την αμηχανία τους στη Ρηγίλλης μετά τον απρόσμενο, σε ηγεσία και στελέχη, αιφνιδιασμό του κ. K. Σημίτη. «Είναι εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, δεν ασχολούμαστε, δεν μας αφορούν και πολύ περισσότερο δεν αφορούν τους πολίτες», έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή χθες το πρωί μετά τη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» στην οποία σχολίασαν τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα τόνιζαν πως με τις εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνεται ότι είναι ανάγκη οι πολίτες να δώσουν λύση με εκλογές τώρα.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος είπε ότι «” για να αναστρέψουμε την εικόνα του παλιού χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα, πρόσωπα με φρεσκάδα, νέες ιδέες και κατευθύνσεις”, είπε σήμερα ο κ. Σημίτης. Συμπληρώνουμε: Χρειάζεται κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Ο τόπος δεν αντέχει άλλο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές».

Νέα στρατηγική

Και ενώ δημοσίως λένε αυτά τα στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα στη Ρηγίλλης υπήρχε εφησυχασμός και βεβαιότητα ότι «η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχισθεί και ο κ. Σημίτης είναι αδύναμος πλέον να αντιδράσει, να ανατρέψει το κακό κλίμα και να φρενάρει την αρνητική πορεία». Το μόνο σενάριο που υπήρχε ως υπόθεση εργασίας στα κομματικά γραφεία της Ρηγίλλης ήταν να παραιτηθεί ο κ. Σημίτης και να αναλάβει την ηγεσία ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ποτέ και από κανέναν πάντως δεν είχε ειπωθεί το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να αντιδράσει δυναμικά και να ανακτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας. Το βέβαιο είναι ότι ο Σημίτης είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο κόμμα και σίγουρα θα δώσει σκληρή μάχη για να μικρύνει την ψαλίδα μέχρι τις εκλογές», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και πρόσθετε: «H μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι αυτή η κίνησή του βρήκε ανταπόκριση στους ανθρώπους των επιχειρήσεων οι οποίοι τον είχαν στηρίξει την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας και τα τελευταία δύο χρόνια σταδιακά τον εγκατέλειπαν και συνομιλούσαν μαζί μας. Αν επαναπροσεγγίσει αυτό τον κόσμο, τότε οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι περίπατος για μας, αλλά σκληρό ντέρμπι».

«Κατάλληλη στιγμή»

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του κ. K. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στον Antenna προεξόφλησε μεν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί στις εκλογές, λέγοντας ότι «ο Σημίτης κάνει διαχείριση ήττας, σε μια απελπισμένη προσπάθεια μπας και κάτι γίνει μέχρι τις εκλογές», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η απόφαση που πήρε είναι τολμηρή και εγώ νομίζω ότι ο κ. Σημίτης θα πετύχει. Υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει μια βαθιά κρίση στο εσωτερικό, αλλά επέλεξε την καταλληλότερη γι’ αυτόν στιγμή, όταν οι μετοχές του είναι ψηλά την ώρα που το ΠΑΣΟΚ πέφτει – και πέφτει δραματικά. Κάνει μια κομματική εκκαθάριση την οποία κρίνει απαραίτητη, την κατάλληλη στιγμή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “