«Λυτρωτική αυτοκάθαρση» να κάνει ο Σημίτης

Να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» και να προχωρήσει σε «λυτρωτική αυτοκάθαρση» καλεί τον Πρωθυπουργό ο Γεράσιμος Αρσένης, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που θα λάβει ο κ. Σημίτης πρέπει να ενώσουν ξανά όλο το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός, έπειτα από μεγάλο διάστημα σιωπής, με τη συνέντευξή του σήμερα στα «NEA» επικρίνει με δριμύτητα όσους με τη στάση και τη συμπεριφορά τους ζημίωσαν το κόμμα και την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλλιεργήθηκε μέσα στο ΠΑΣΟΚ ένα κλίμα που ευνοούσε τις παρέες και τους επιτήδειους και περιθωριοποίησε αυτούς που ήθελαν και ήξεραν μόνο να προσφέρουν».

Ο κ. Γ. Αρσένης δεν διστάζει να πει ευθέως ότι το μεγάλο λάθος του Πρωθυπουργού ήταν «να περιχαρακωθεί από δυσπιστία και προκατάληψη σε κύκλο δικών του ανθρώπων οι οποίοι τον διέψευσαν». Και όταν ερωταιται τι θα έλεγε στον Πρωθυπουργό αν τον συναντούσε, απαντά: «Το κλίμα ηττοπάθειας μπορεί να αντιστραφεί μόνο μέσα από την ουσιαστική ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την ειλικρινή συστράτευση όλων».
EP.: Κύριε Υπουργέ, είστε αισιόδοξος ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει τις προσεχείς ημέρες ο Πρωθυπουργός θα βελτιώσουν το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.: Επειδή δεν γνωρίζω το πολιτικό περιεχόμενο των πρωτοβουλιών, δεν μπορώ να έχω υπεύθυνη άποψη. Άλλωστε, οι πρωτοβουλίες κρίνονται αφού εξαγγελθούν και εκ του αποτελέσματος. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι η πολιτικά κρίσιμη περίοδος για μας δεν είναι ο Ιούλιος, αλλά το τέλος του φθινοπώρου, όταν τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται.

Προσωπικά, θα προτιμούσα ο Πρωθυπουργός να μην είχε επωμισθεί μόνος του το βάρος ανάληψης πρωτοβουλιών και να είχε προσεγγίσει το ζήτημα θεσμικά, με μια αντίληψη συλλογικότερης συμμετοχής. Αισιοδοξώ, πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός έχει λάβει το μήνυμα και θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

EP.: Μήπως είναι πλέον αργά για μεγάλες ανατροπές;

ΑΠ.: Έχει, πράγματι, χαθεί πολύτιμος χρόνος για μεγάλες, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ωστόσο το περιθώριο για μια ουσιαστική τομή σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές, που βαθμιαία αποξένωσαν το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία. Απομακρυνθήκαμε από τον λαό. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτόν. Προτεραιότητα σήμερα έχει το να «μεταρρυθμίσουμε» τη στάση και συμπεριφορά μας απέναντι στον μέσο πολίτη. Και τούτο είναι εφικτό, ακόμη και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις: H προσεκτική ανάγνωσή τους μας λέει ότι η δυσαρέσκεια που εισπράττει το ΠΑΣΟΚ δεν εκταμιεύεται ως θετική προσδοκία από τη N.Δ.. Εμείς απογοητεύσαμε τον κόσμο. Αλλά η N.Δ. δεν εμπνέει – και δικαίως! – κανέναν ενθουσιασμό. Άρα, από εμάς εξαρτάται να ξανασυναντηθούμε με τον λαό.

EP.: Συμμερίζεστε τις απόψεις του κ. Πάγκαλου ότι κάποια στελέχη του κόμματος υπέκυψαν στη γοητεία της μπουρζουαζίας;

ΑΠ.: Παρεκκλίσεις πάντα υπάρχουν. Δέχομαι ότι οι χορδές και τα όργανα της εξουσίας έκαναν κάποια στελέχη να ξεχάσουν ότι αυτό το Κίνημα δημιουργήθηκε για να εκφράσει τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους νέους που διψούν για προοπτική. Καλλιεργήθηκε μέσα στο Κίνημα ένα κλίμα που ευνοούσε τις παρέες και τους επιτήδειους και περιθωριοποίησε αυτούς που ήθελαν και ήξεραν μόνο να προσφέρουν. Μέσα στο κλίμα αυτό, φυσικό ήταν κάποιοι να υποκύψουν στα διαβρωτικά θέλγητρα της εξουσίας… Στελέχη με ραγδαία και παρ’ αξίαν ανέλιξη, διάττοντες αστέρες του κομματικού στερεώματος, επαγγελματίες της προσκόλλησης στα κυκλώματα εξουσίας, τέκνα ενός ιδιότυπου παρακομματικού σωλήνα τι αποσκευές διαθέτουν και τι αντιστάσεις να επιδείξουν; Τα φαινόμενα αυτά, όμως, δεν μπορούν να κηλιδώνουν ολόκληρη την παράταξή μας που παραμένει πιστή στις γενεσιουργές ιδέες, αρχές και αξίες μας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει σε μία λυτρωτική αυτοκάθαρση. Αναμένω από τον Πρωθυπουργό να κόψει τον γόρδιο δεσμό και είμαι βέβαιος ότι σε μία τέτοια πρωτοβουλία θα είμαστε όλοι μαζί του. Είναι η ώρα ευθύνης για όλους μας.
Ο ανασχηματισμός δεν είναι επίδειξη μόδας
Ο ανασχηματισμός θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν σηματοδοτήσει μια πολιτική αλλαγή ουσίας, τονίζει ο Γεράσιμος Αρσένης.

EP.: Ο ανασχηματισμός που έχει ήδη προαναγγελθεί πρέπει να είναι σαρωτικός και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα;

ΑΠ.: Ο ανασχηματισμός, σαρωτικός ή μη, θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν σηματοδοτήσει μια πολιτική αλλαγή ουσίας. Αν περιοριστεί στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών, θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και το κόμμα, όπως και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν συνιστά κάτι σαν… επίδειξη μόδας. Ούτε η πολιτική είναι ένα είδος πασαρέλας ενώπιον του λαού! Ποιο είναι το ζητούμενο; Μια επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στον λαό – δηλαδή, στις ρίζες μας. Ο λαός περίμενε από εμάς να είχαμε κινηθεί αποτελεσματικά και να είχαμε επιτύχει:

* δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου και εισοδήματος

* βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον)

* σύγχρονο και αδιάφθορο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και του παραγωγού και

* εξασφάλιση και σιγουριά εργασίας.

Οφείλουμε να εξηγήσουμε, με αυτοκριτική διάθεση, γιατί υστερήσαμε σε αυτούς τους τομείς και να προβάλουμε αξιόπιστα το νέο πολιτικό μας στίγμα για τους επόμενους 10 μήνες και για την επόμενη τετραετία. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν ενωτικό ανασχηματισμό και μια αποφασιστικότερη κυβέρνηση.

EP.: Εσείς θα επιθυμούσατε να συμμετέχετε στη νέα κυβέρνηση;

ΑΠ.: Με την έννοια να καταλάβω απλώς μια καρέκλα κι έναν ακόμα τίτλο, όχι. Εκείνο που θα επιθυμούσα είναι να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΟΚ ψυχή, ορμή, προοπτική. Θέλω αυτό που χρειάζονται οι πολίτες, και πρώτα-πρώτα η εκλογική μας βάση: ένα ΠΑΣΟΚ που να εμπνέει. Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμπνεύσει μόνο όταν αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είναι η κοινή κοίτη όλων όσοι το εκπροσωπούν και το εκφράζουν. Παραμένω, λοιπόν, παρών σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη δυσμενή συγκυρία με ψυχική ενότητα και πολιτική τόλμη.

EP.: Μήπως η αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές θα μπορούσε να ήταν μια λύση ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει μια ενδεχόμενη ήττα;

ΑΠ.: Στην παρούσα συγκυρία, πιστεύω ότι υφίσταται μόνο θέμα αλλαγής πολιτικής πλεύσης και αντίληψης.

EP.: Είχε, όπως λένε, πολλοί σημαντικές επιτυχίες αυτή η κυβέρνηση.

ΑΠ.: Το ερώτημα είναι σχεδόν ρητορικό. Οι επιτυχίες είναι εξόφθαλμες και αναμφισβήτητες. Δυστυχώς, στην πολιτική η επιτυχία είναι καταναλωτικό αγαθό.

EP.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος του Κώστα Σημίτη στα 7 χρόνια που βρίσκεται στην πρωθυπουργία;

ΑΠ.: Έδωσε συχνά την εντύπωση ότι αισθανόταν κάπως «ελεύθερος πολιορκημένος» μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Περιχαρακώθηκε από δυσπιστία, ίσως και προκατάληψη, σε έναν κύκλο δικών του επιλογών και ανθρώπων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, έθεσε ο ίδιος συγκεκριμένα όρια στην οπτική, τους χειρισμούς, τις δυνατότητες ανανέωσής του. Είναι φυσικό να αισθάνεται σήμερα διαψευσμένος από πρόσωπα τα οποία ήσαν κατεξοχήν δικές του επιλογές…
H πληγή του Χρηματιστηρίου θα είναι ανοιχτή όσο δεν υπάρχουν ένοχοι
Έρευνα σε βαθος για τους «φούσκες» του Χρηματιστηρίου που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση ζητά ο κ. Γ. Αρσένης ώστε να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν.

EP.: Θεωρείτε ότι το Χρηματιστήριο έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση;

ΑΠ.: Το όλο ζήτημα έχει προφανώς επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση και το κόμμα, ρίχνοντας νερό στον μύλο του λαϊκισμού της N.Δ. Υπήρξαν αναμφίβολα λάθη, παραλείψεις, κακοί χειρισμοί. H πληγή του Χρηματιστηρίου δεν έχει κλείσει και θα παραμένει, φοβάμαι, ανοιχτή όσο δεν καθίσταται δυνατή μια ουσιαστική έρευνα όλου του παρασκηνίου που οδήγησε στις χρηματιστηριακές «φούσκες» και τα παιχνίδια εις βάρος των μικροεπενδυτών – όσο δεν υπάρχουν ούτε ένοχοι ούτε τιμωρία…

EP.: Το κόμμα σας, όμως, αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση της N.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

ΑΠ.: Δεν ήταν δυνατόν να συρθούμε πίσω από μια καθαρά αντιπολιτευτική κίνηση της N.Δ. που αποσκοπούσε μόνο στην κομματική εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου θέματος. Γι’ αυτό έχω προτείνει να συγκροτηθεί επιτροπή έρευνας πλαισιωμένη από εμπειρογνώμονες η οποία θα ερευνήσει σε βάθος τι συνέβη στη Σοφοκλέους το 1999 και 2000. Αυτή η πρόταση έτυχε μεγάλης αποδοχής γιατί εμείς ως παράταξη δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ζητούμε να χυθεί άπλετο φως.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “