Πρόωρες εκλογές πιέζεται να ζητήσει ο Kαραμανλής

Πιεστικές εισηγήσεις δέχεται ο κ. K. Καραμανλής από συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του κόμματός του να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

H εκτίμηση που υπάρχει στη Ρηγίλλης είναι ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συγκυρία για τη N.Δ., ώστε να εξασφαλίσει άνετη νίκη στις εκλογές. «Και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του και παίρνει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων», λέει κορυφαίο στέλεχος και επισημαίνει: «Πρέπει πάση θυσία να ακυρώσουμε τις όποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει ο κ. K. Σημίτης και να πούμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν δικαιούται άλλη ευκαιρία».

Προτάσεις μομφής… Ο πρόεδρος της N.Δ. έχει την ίδια γνώμη, όμως δεν έχει καταλήξει αν θα ζητήσει ευθέως εκλογές ή αν θα περιοριστεί με την πρώτη ευκαιρία να πει απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης ότι «η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα είναι να φύγετε». Συνεργάτες του προέδρου της N.Δ. επισημαίνουν ότι «αν ο πρόεδρος N.Δ. πει “εκλογές τώρα”, πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε πρόταση μομφής. Και έχει αποδειχθεί ότι οι προτάσεις μομφής πάντα συσπειρώνουν το κυβερνών κόμμα καθώς οι βουλευτές δεν ανατρέπουν την κυβέρνησή τους. Έτσι, χαμένος είναι εκείνος προκαλεί αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία και ακυρώνει για 6 μήνες το σημαντικό του όπλο».

… και συνετές φωνές. Σε κάθε περίπτωση, στη N.Δ., ηγεσία και στελέχη θεωρούν πλέον δεδομένη τη νίκη τους στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Άλλοι μιλούν για «περίπατο» και άλλοι λένε ότι «επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια, το φρούτο του ΠΑΣΟΚ ωρίμασε και ήρθε η ώρα να πέσει». Ελάχιστες είναι οι συνετές φωνές που συνιστούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, διότι, όπως εξηγούν, αν ο κ. K. Σημίτης εξαντλήσει την τετραετία – που είναι το πιθανότερο να συμβεί -, πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τον Μάιο του 2004. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος, «ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές καταφέρει να μικρύνει την ψαλίδα και να χάσει τελικά με δύο μονάδες, αυτό θα είναι επιτυχία του κ. Σημίτη και ήττα δική μας. Διότι ύστερα από όσα έχουν συμβεί μια πύρρειος νίκη της N.Δ. θα τη δυσκολέψει πολύ να κυβερνήσει με άνεση και για ικανό χρονικό διάστημα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “