Τα βρήκαν Κουρής - Αθανασούλης

Κλείνει το μέτωπο Αθανασούλη – Κουρή. Ο εκδότης της «Αυριανής» και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alter βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπογραφή συμφωνίας, με την οποία αναμένεται ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί ελέγχου στο Alter προς όφελος του κ. Γ. Κουρή, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αποκτά πλέον το πλειοψηφικό πακέτο.

Κουρής – Αθανασούλης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μιλήσει δημοσίως για το περιερχόμενο της συμφωνίας τους. Υπενθυμίζεται ότι – σήμερα – ο Γιώργος Κουρής μαζί με τον γιο του Ανδρέα έχουν το 28% των μετοχών και οι σύζυγοι των κ.κ. Αθανασούλη και Βαλσαμίδη το 45,18%. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως είναι πρόωρο να πει κανείς πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί ελέγχου στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι επήλθε συμφωνία και θα υπογραφεί τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια ώρα ο κ. Γ. Κουρής αποσυνδέει την επιχειρηματική του διαμάχη με τον κ. Αθανασούλη από τα δημοσιεύματα της «Αυριανής». Επισημαίνει μάλιστα ότι «θα συνεχίσει την προσπάθεια για κάθαρση του δημόσιου βίου από μία μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, διότι μόνον έτσι θα βοηθήσει τη δημοκρατική παράταξη». Ακόμη, ο κ. Γ. Κουρής επισημαίνει πως «όσα στοιχεία φθάνουν στα χέρια μου θα τα δημοσιοποιώ, είτε αυτά αφορούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε οποιουδήποτε άλλου κόμματος».

«Δεν αναμειγνύονται»

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι δεν αναμειγνύονται ούτε τους αφορά η επικείμενη συμφωνία Γ. Κουρή και Αθ. Αθανασούλη. Ωστόσο, ορισμένοι στο κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι ύστερα από αυτή την απρόσμενη εξέλιξη «θα σταματήσει η ιδιότυπη ομηρεία στην οποία βρίσκεται εδώ και ένα μήνα η κυβέρνηση εξαιτίας ενός επιχειρηματικού καβγά για τον έλεγχο του Alter».

Σε κάθε περίπτωση στη συμφωνία αυτή επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς οι αποκαλύψεις της «Αυριανής» εναντίον κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και συνεργατών του Πρωθυπουργού καθόρισαν την πολιτική ατζέντα του τελευταίου μήνα, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στον κυβερνών κόμμα ενώ οδήγησαν και σε παραίτηση τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ευάγγ. Μαλέσιο. Και το κυριότερο είναι πως όλα τα σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό του Ιουλίου προεξοφλούν την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των προσώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εφημερίδας.

Αντίθετα, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για «ενδο-οικογενειακή διαμάχη του ΠΑΣΟΚ» και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία επήλθε με τη μεσολάβηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών. Κατ’ ιδίαν όμως εκφράζουν φόβους μήπως στο προσεχές διάστημα στο στόχαστρο της «Αυριανής» βρεθούν στελέχη της Ρηγίλλης.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

Την ίδια ώρα το ΣΔΟΕ διενεργεί ήδη εξονυχιστικό έλεγχο στο Alter (Ελεύθερη Τηλεόραση) για να διαπιστώσει το μέγεθος των φορολογικών παραβάσεων που φέρεται να έχουν συντελεστεί στον Όμιλο Αθανασούλη.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η μητρική εταιρεία κατηγορείται για έκδοση εικονικών τιμολογίων ύψους 3 δισ. δρχ., η θυγατρική Microland για έκδοση τιμολογίων ύψους 4,2 δισ. δρχ., ενώ η Ελεύθερη Τηλεόραση για έκδοση πλαστών τιμολογίων ύψους 1,4 δισ. δρχ. Σε περίπτωση που οι κατηγορίες για τη μητρική εταιρεία στοιχειοθετηθούν, αναμένεται να επιβληθούν στη διοίκησή της ιδαίτερα μεγάλα πρόστιμα.

Το ΣΔΟΕ στις αρχές Απριλίου διενήργησε φορολογικούς ελέγχους και στον Όμιλο Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης του κ. Γ. Κουρή και σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το Σώμα Δίωξης από τους ελέγχους εντοπίστηκαν παραβάσεις συνολικής αξίας 3,2 δισ. δραχμών, τις οποίες πάντως ο κ. Γ. Κουρής αρνείται.

Οι μηνύσεις

Πάντως εκτιμάται ότι με τη συμφωνία θα αποσυρθούν οι εκατέρωθεν μηνύσεις και θα δοθεί τέλος στη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει από τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ του Γ. Κουρή και των συνεταίρων του στο Alter, Αθ. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη, ύστερα από αγωγή του πρώτου εναντίον των άλλων δύο και των συζύγων τους. Σύμφωνα με την αγωγή, οι εναγόμενοι τού όφειλαν ποσό ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών.

Εν συνεχεία ακολούθησε η μήνυση που κατέθεσαν οι κ.κ. Αθανασούλης και Βαλσαμίδης κατά του Γ. Κουρή για εκβιασμό.

Παράλληλα, χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από το πόσο ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει διαταχθεί, θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί η επιστοσύνη των επενδυτών στη μετοχή του Alter (Ελεύθερη Τηλεόραση).

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου έναν μήνα οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Altec, της μητρικής Altec, ης θυγατρικής Microland και της Ελεύθερης Τηλεόρασης (Alter), βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “