Οι πολίτες θέλουν πιο αριστερή πολιτική

«Ο Κώστας Σημίτης είναι εκλογικό πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και απορρίπτει τα σενάρια αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, αλλά και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Η επίσπευση των εκλογών δεν έχει καμία λογική» λέει ο υπουργός Πολιτισμού και εξηγεί ότι το συμφέρον της χώρας αυτή την ώρα επιβάλλει οικονομική σταθερότητα, καλή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Άρα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2004.

Ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας για τον ανασχηματισμό του Ιουλίου, λέει ότι αυτό είναι θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού, ενώ σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ μιας «ελέγξιμης καταγγελίας» και ενός «επικοινωνιακού χειρισμού, που έχει στόχο τον πολιτικό αντίπαλο».
Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όλες αυτές οι καταγγελίες για σχέσεις στελεχών της κυβέρνησης με επιχειρηματίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο έχουν στόχο να ακυρώσουν το σημαντικό έργο της κυβέρνησης. Δηλαδή, οι καταγγελίες αυτές είναι κατευθυνόμενες από πολιτικούς αντιπάλους ή οικονομικά συμφέροντα;

Είναι άλλο πράγμα οι καταγγελίες για συγκεκριμένες παράνομες πράξεις, άλλο πράγμα η ανάγκη αυστηρού ελέγχου των κανόνων της διαφάνειας και άλλο πράγμα η εύκολη «πολιτικοποίηση» είτε παράνομων ενεργειών που γίνονται από επιχειρηματίες είτε απλώς κάποιων φημών, υπαινιγμών και σεναρίων. Άλλο συνεπώς πράγμα είναι μια ελέγξιμη καταγγελία και άλλο ένας επικοινωνιακός χειρισμός, που έχει στόχο τον πολιτικό αντίπαλο.

Μα, όλες αυτές οι καταγγελίες εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ανυπόστατες; Δεν υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα, όταν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη έχουν κερδίσει εκατομμύρια στο Χρηματιστήριο την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες έχουν χάσει χρήματα;

Όπου υπάρχει τεκμηριωμένη ή έστω συγκεκριμένη καταγγελία ακολουθείται η οδός της άμεσης δικαστικής διερεύνησης. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι του σημείου της γενικευμένης αμφιβολίας ή αμφισβήτησης, η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι πολύ σαφείς, ισορροπημένες και διατυπώνονται μέσα από μια θεσμικά υπεύθυνη θεώρηση των πραγμάτων.

Για τους «λοχαγούς»

Είναι γεγονός ότι τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – με ελάχιστες εξαιρέσεις – έχουν αποφύγει να βγουν ανοιχτά και να στηρίξουν τα μέλη της ομάδας των λεγόμενων «λοχαγών» που δέχονται επιθέσεις αυτήν την περίοδο. Γιατί;

Αντιθέτως, έχω την εντύπωση ότι όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δήλωσαν την απόλυτη συμφωνία τους με τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Αυτές έδωσαν τον τόνο και αυτές έχουν εντέλει σημασία για την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Άλλωστε, η λύση στις περιπτώσεις αυτές είναι μία και μόνον: όχι ο εγκλωβισμός σε μια στείρα συζήτηση αλλά η φυγή προς τα μπρος. Η υπέρβαση του κακού κλίματος και της αρνητικής συγκυρίας μέσα από μεγάλες και ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των πολιτών και της κοινωνίας. Και αυτές – σας διαβεβαιώνω – τις ξέρουμε και τις κατανοούμε πολύ καλά.

Ο ανασχηματισμός

Ένας ανασχηματισμός τον Ιούνιο θα μπορούσε να δώσει φτερά στην κυβέρνηση, κατά την έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου, ή, στην κρίσιμη φάση που διανύει το κόμμα σας, θα άφηνε αδιάφορους τους πολίτες;

Η σύνθεση της κυβέρνησης ενδιαφέρει πάντα τους πολίτες. Ποτέ η κοινή γνώμη δεν αδιαφορεί για τα πρόσωπα που παίζουν κάποιο ρόλο στο πολιτικό σύστημα και λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών.

Δηλώσατε πρόσφατα στον «Ταχυδρόμο» ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004 με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, οι τελευταίες εξελίξεις όμως έφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμία λογική βάση. Η επίσπευση των εκλογών έχει λογική να διευκολύνει την κυβέρνηση στους στόχους της ή όταν αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Αυτό όμως που χρειάζεται η χώρα και η εθνική οικονομία είναι σταθερότητα, ολοκλήρωση της ολυμπιακής προετοιμασίας και καλή απορρόφηση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ. Άρα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, την άνοιξη του 2004.

Τα σενάρια για την ηγεσίας

Και βεβαίως θα ακούτε κι εσείς ξανά το σενάριο της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, τεθεί θέμα ηγεσίας, εσείς θα είστε παρών; Θα διεκδικήσετε την ηγεσία;

Αυτές οι συζητήσεις είναι απολύτως παρεξηγήσιμες και δεν έχουν πολιτικό νόημα τώρα. Ο κ. Κ. Σημίτης είναι ένα εκλογικό πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αυτός είναι άλλωστε ο φορέας της εντολής του ελληνικού λαού και αυτός θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές μαζί με όλο το στελεχιακό δυναμικό, που φέρει βέβαια τη δική του μεγάλη ευθύνη.
Αντιπροσωπευτικότερηεκπροσώπηση στις μεγάλες περιφέρειες

«Ο Κ. Σημίτης είναι ο φορέας της εντολής του ελληνικού λαού και αυτός θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές μαζί με όλο το στελεχικό δυναμικό που φέρει βέβαια τη δική του μεγάλη ευθύνη», λέει για τον Πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Πολιτισμού εκφράζει διαφορετική άποψη από τη θέση που διατύπωσε η Βάσω Παπανδρέου στα «ΝΕΑ» – και με την οποία συμφωνεί και ο Υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης – ότι είναι ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, γιατί όπως είπε ο ενδοκομματικός ανταγωνισμός των υποψηφίων δίνει δυνατότητα για ποικίλες εξαρτήσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως εξηγεί, «οι μεγαλύτερες σε μέγεθος περιφέρειες διευκολύνουν την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων και καθιστούν “πολιτικότερο” τον ρόλο του βουλευτή, ιδίως μετά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και των περιφερειακών οργάνων του κράτους. Άλλωστε, στις μικρότερες περιφέρειες ο ενδοκομματικός ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρότερος. Άρα είναι άλλο ζήτημα το μέγεθος των περιφερειών και άλλο ο ενδοκομματικός ανταγωνισμός».
Μια δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος
Οι πολίτες ζητούν ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή θέλουν πιο αριστερή πολιτική. Αυτή την πολιτική όμως δεν μπορεί να την εφαρμόσει μια δεξιά κυβέρνηση, εκτιμά ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος. Και προσθέτει ότι είναι πολιτικά αφελές να λέγεται ότι η Ν.Δ. μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα και το ΠΑΣΟΚ τα μεγάλα θέματα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της. Θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να ανακάμψει ή είναι πλέον αργά;

Το μεγάλο πλεονέκτημα κάθε κυβέρνησης είναι ότι διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα στην πρωτοβουλία των κινήσεων. Ας δούμε όμως την ουσία. Τι είναι αυτό που με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να θέλει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών; Είναι μια πιο καλή και αποτελεσματική λειτουργία του κοινωνικού κράτους, των μεγάλων δημοσίων συστημάτων όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η ασφάλιση και η πρόνοια. Είναι, επίσης, η επιθυμία για μια κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του πλεονάσματος που παράγεται στη χώρα μας. Αυτά όμως περιγράφουν μια πιο προοδευτική, πιο ευαίσθητη και πιο «αριστερή» πολιτική. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να εφαρμόσει την πολιτική αυτή, μια δεξιά κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ; Προφανώς το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αυτό καταλαβαίνουν τελικά οι πολίτες.

Ακόμη όμως και αυτοί που αναγνωρίζουν τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης της τελευταίας διετίας λένε ότι δεν καταφέρατε να τις κεφαλαιοποιήσετε με αποτέλεσμα η ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ. να παραμένει στις 6 μονάδες.

Καλλιεργείται σκοπίμως το άδικο και αδικαιολόγητο στερεότυπο ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει πολύ καλά στα μεγάλα θέματα όπως η ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου, η τρομοκρατία, η Ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και την καθημερινότητα. Η λογική όσων καλλιεργούν την άποψη αυτή είναι προφανώς ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα, επειδή το ΠΑΣΟΚ θα έχει στο μεταξύ λύσει όλα τα μεγάλα θέματα! Αυτό είναι όμως ιστορικά και πολιτικά αφελές. Στην πολιτική το πιο είναι κρίσιμο θέμα προκύπτει μέσα από την εξέλιξη της πραγματικότητας και από το ενδιαφέρον που δείχνει η κοινή γνώμη. Ο τόπος χρειάζεται στρατηγική και όραμα, η κοινωνία χρειάζεται ευαισθησία και ο απλός άνθρωπος όσο γίνεται μεγαλύτερη φροντίδα. Ο συνδυασμός είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος. Στις εκλογές, λοιπόν, του 2004 θα πάμε παρουσιάζοντας πολύ πλούσια πεπραγμένα αλλά και ένα φιλόδοξο και ανθρωποκεντρικό προγραμματισμό για το μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “