Η διαδοχολογία μάς συμφέρει

Την υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. εμπεδώνουν τα σενάρια διαδοχής τού Κώστα Σημίτη που προβάλλει διαρκώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου. Και σημειώνει πως τα σενάρια διαδοχής δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ – εν αντιθέσει με τη Ν.Δ. – υπάρχει μία μεγάλη ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής που θα μπορούσαν εν δυνάμει να γίνουν πρωθυπουργοί.

Ο κ. Π. Ευθυμίου, μιλώντας με την ιδιότητα του μέλους της στενής ομάδας που έκανε τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό των προηγούμενων εκλογών, αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» το μυστικό, όπως χαρακτηριστικά λέει, της υπεροχής του Κώστα Σημιτη. Ποιο είναι; «Ο Πρωθυπουργός δεν πιστεύει στην επικοινωνία και δεν ασκεί επικοινωνιακή πολιτική».
Κύριε υπουργέ, είναι κοινή παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό ένα μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. Υπάρχει τρόπος να ανατραπεί αυτό το κλίμα;

Δεν συνδέονται οι δημοσκοπήσεις με το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις είναι μία ένδειξη ότι η κοινωνία ζητάει περισσότερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο λαός προκρίνει μια άλλη πολιτική στη θέση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίως αρκετά στελέχη του κόμματός σας θα συμμεριστούν αυτές τις απόψεις σας. Κατ’ ιδίαν, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μάχη των εκλογών έχει χαθεί.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα έχουν συνείδηση ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι πράγματι μία ιδιαίτερα δύσκολη εκλογική μάχη. Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν συνείδηση ότι οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο μια ενδεχόμενη αλλαγή διακυβέρνησης, αλλά θα κρίνουν την πορεία της χώρας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή περίοδο. Σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει διαμορφώσει σπάνιες δυνατότητες και ευκαιρίες που δεν επιτρέπεται να χάσει. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι μία: Είναι στρατηγική νίκης όχι για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ή κάποια νομενκλατούρα του, αλλά για τον ελληνικό λαό, τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι έπειτα από πολυετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν, και για λόγους κόπωσης, μια αλλαγή αδιαφορώντας για το αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι καλύτερη ή χειρότερη.

Θα σας έλεγα ότι η κόπωση μπορεί να δημιουργηθεί από μια κυβέρνηση η οποία διατηρεί αναλλοίωτα και σταθερά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να υπάρχει η ταύτιση των πολιτικών και των προσώπων. Όμως το κύριο χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ είναι η σταθερή ανανέωση σε πολιτικές και πρόσωπα. Αυτό γίνεται ορατό αν συγκρίνει κανείς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση του 1993, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση του 1996, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση του 2000. Και αυτή η σταθερή πορεία ανανέωσης και αλλαγής του ίδιου του ΠΑΣΟΚ γίνεται ορατή αν δει κανείς, παραδείγματος χάριν, πόσο θετικά έδρασε η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στην Υπερνομαρχία των Αθηνών. Κι αυτό, γιατί ακριβώς η Φώφη Γεννηματά συμβολίζει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ να ανανεώνεται και σε προτάσεις και σε πρόσωπα.

Μολονότι έχει πολλές φορές διαψευσθεί το σενάριο αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, κάθε τρεις και λίγο γράφεται και λέγεται ότι είναι πιθανόν ο κ. Σημίτης να παραιτηθεί και οι εκλογές να γίνουν με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου.

Κατ’ αρχήν, θέλω να τονίσω ότι τα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας κατ’ ουσίαν συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ, καθώς συμβάλλουν ιδιαίτερα στο να εμπεδωθεί η πολιτική ηγεμονία του. Γιατί αναφέρονται διαρκώς στα σενάρια διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε ο Γιώργος Παπανδρέου είτε ο Άκης Τσοχατζόπουλος είτε η Βάσω Παπανδρέου είτε ο Γιάννος Παπαντωνίου είτε ο Κώστας Λαλιώτης είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είτε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ως εν δυνάμει αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργοί. Αλλά δεν είναι αυτό η καλύτερη απόδειξη για το βάθος που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ σε εφεδρείες στελεχών πρώτης γραμμής; Δεν είναι αυτό απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια φερέγγυα κυβερνητική ομάδα και μια φερέγγυα ηγεσία στο κόμμα, όταν κάτω από την ηγεσία του Κώστα Σημίτη θεωρείται ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα στελέχη ικανά για την αρχηγία του κόμματος;

Ας κάνει ο καθένας σύγκριση: ας προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση της Ν.Δ. και να βρει αρκετούς κατάλληλους υπουργούς. Η Ν.Δ. προβάλλει διαρκώς τα σενάρια της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να καταλαβαίνει ότι εμπεδώνει έτσι την πολιτική υπεροχή του.

Τελικά, είναι μύθος ή πραγματικότητα η επικοινωνιακή υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ.; Και ρωτώ γιατί μολονότι στελέχη της Ρηγίλλης έχουν την άποψη ότι έχετε καλή επικοινωνιακή ομάδα, πολλές φορές την τελευταία διετία η κυβέρνηση έβαλε αυτογκόλ και έχασε τις εντυπώσεις.

Το μυστικό του Κώστα Σημίτη είναι ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην επικοινωνία. Δεν ασκεί επικοινωνιακή πολιτική. Τον εκφράζει μόνο η πραγματική πολιτική. Μόνο το έργο και η αφιέρωση στην αλλαγή των συνθηκών ώστε να γίνεται η ζωή των Ελλήνων καλύτερη, η θέση της χώρας ασφαλέστερη, η χώρα μας ισχυρότερη.

Αυτός είναι ο πραγματικός Κώστας Σημίτης. Είναι ο άνθρωπος της πραγματικής πολιτικής. Η έννοια της επικοινωνίας ως τέχνασμα, ως προσπάθεια να στηθεί κάποιο image, τού είναι ξένη, γι’ αυτό και μέσα σε κάθε Έλληνα, ακόμα και στους σφοδρότερους αντιπάλους στη Ν.Δ. υπάρχει αυτό το εσώτερο αίσθημα αναγνώρισης ενός διαφορετικού τύπου πολιτικού, ο οποίος ακριβώς κερδίζει επειδή δεν τον ενδιαφέρει η επικοινωνία, αλλά αφιερώνεται στην ουσία.

Ανήκετε στην παλαιά γενιά του ΠΑΣΟΚ, είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του, ωστόσο πρώτη φορά θα εκτεθείτε με σταυρό στις προσεχείς εκλογές. Σας ανησυχεί αυτό;

Θα προσέλθω στις εκλογές του 2004 ως υποψήφιος του κόμματός μου στη Β’ Αθηνών, στην περιοχή όπου ζω και εργάζομαι κομματικά. Είναι αλήθεια ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για έναν άνθρωπο που δεν έχει επανεκλεγεί να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του σε μια τόσο μεγάλη και πολυσύνθετη περιφέρεια.

Θα προσέλθω σ’ αυτόν τον αγώνα ως κομμάτι ενός μαχόμενου ΠΑΣΟΚ, ενός ΠΑΣΟΚ που είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και θέλει να γίνει πλειοψηφία και στις εθνικές εκλογές. Και θέλω να πιστεύω ότι και σ’ αυτήν τη μάχη θα ανταποκριθώ, αφιερωμένος με το πάθος και την αφοσίωση που κάθε φορά επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ στα στελέχη του.

Έχετε μετανιώσει ποτέ που εγκαταλείψατε την ασφάλεια του Ευρωκοινοβουλίου;

Είναι τόσο τιμητική, τόσο υπεύθυνη, τόσο σημαντική η θέση του υπουργού Παιδείας, ώστε σε καμία περίπτωση να μη μπορεί να συγκριθεί με την ασφάλεια ή τις υψηλές απολαβές που έχει ο ευρωβουλευτής στο απαιτητικό έργο του.
Δεν θα μετακινηθεί ο χρόνος εξετάσεων το 2004, λόγω Αγώνων
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Παιδείας τις φημολογίες για μετακίνηση του χρόνου των εξετάσεων το 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος και νέα μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθούν οι εξετάσεις το 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων;

Η σχολική χρόνια 2003-2004 και η χρονιά 2004-2005 θα αρχίσουν κανονικά και θα λήξουν κανονικά. Οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων δεν συμπίπτουν με καμία λειτουργία της εκπαίδευσης. Και αυτές οι εκ του πονηρού φημολογίες πρέπει πια να σταματήσουν.

Να αναμένουμε φέτος και νέα μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

Τα μαθήματα έχουν μειωθεί από το 2000. Έχει μειωθεί επίσης η ύλη. Έχει αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό η αποφοίτηση από το Λύκειο από τη διαδικασία των εξετάσεων. Δεν είναι ορθό το εξεταστικό σύστημα να αλλάζει εύκολα και συχνά, γιατί γίνεται αιτία περισσότερων δυσχερειών στην εκπαίδευση και προκαλεί μεγαλύτερη επιβάρυνση στον μαθητή από αυτήν που επιδιώκει να θεραπεύσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “