Και εκατομμύρια «όχι» στον Μπους

Ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης κ. Τάσος Παπαδόπουλος θριάμβευσε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 51,5%.

Ο σημερινός πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης έπιασε μόλις 38,8%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε βαθιά κρίση το κεντροδεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος στις πρώτες του δηλώσεις – αν και έως τώρα κρατούσε αρνητική στάση για το σχέδιο Ανάν – κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα.

Εάν το μήνυμα του κυπριακού Ελληνισμού ήταν όχι σε ένα κακό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το μήνυμα εκατομμυρίων διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο ήταν όχι σε έναν – ακόμη – άσκοπο πόλεμο. Μήνυμα που ακόμη και τα γεράκια της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον κ. Μπους δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν, αναβάλλοντας – έτσι – για δύο τουλάχιστον εβδομάδες την επίθεση κατά του Σαντάμ. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί μια κοινή θέση (στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής) για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Όνειρα θερινής νύχτας» αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες τα χθεσινά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τον κ. Κ. Σημίτη να παραιτείται εντός του έτους – υπέρ του κ. Γ. Παπανδρέου – με στόχο να αποφευχθεί η συντριβή του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. στις εκλογές. Ο κ. Κ. Σημίτης δεν κρύβει την οργή του για όσους αναπαράγουν κάθε τρεις και λίγο τα περί παραίτησης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του γύρω στον Ιούνιο.

Κατά τα άλλα, ο τουρισμός στη χώρα μας τής οικογένειας του έκπτωτου μονάρχη – Κοσταντίν ντε Γκρέτσια – κράτησε 26 ώρες, μεταδόθηκε ωστόσο με κάθε λεπτομέρεια από τα κανάλια, που βρήκαν το θέμα πιο ενδιαφέρον ειδησεογραφικά από τις λαοθάλασσες κατά του πολέμου…

Ο «Μίστερ Νόου» της Κύπρου, ο πολιτικός που έλεγε πάντα «όχι» στα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού που σέρβιραν κατά καιρούς τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “