Αιχμές για όσους προσπάθησαν να εμπλέξουν ΠΑΣΟΚ και Αριστερά στην υπόθεση της τρομοκρατίας

Αμηχανία και νευρικότητα επικρατεί στη Ρηγίλλης μετά τη σύλληψη του κοινοτάρχη Αγγελέτου Κανά, τον οποίο στήριξε η Ν.Δ. ως ανεξάρτητο υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή στελέχη της Ν.Δ. αφήνουν αιχμές για τη στάση που κράτησαν το καλοκαίρι βουλευτές του κόμματος (π.χ. Πολύδωρας, Καμμένος κ.λπ.) όταν επιχειρούσαν να εμπλέξουν το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς με την υπόθεση της τρομοκρατίας. Και αυτό γιατί, οι ίδιοι τώρα διαπιστώνουν πόσο εύκολο είναι να ενοχοποιηθεί, χωρίς να ευθύνεται, ένας πολιτικός χώρος.

«Επιπολαιότητες»

«Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τη δραστηριότητα του κ. Κανά. Γι’ αυτό και θα ήταν μέγιστο λάθος της κυβέρνησης αν προσπαθούσε να διατυπώσει υπαινιγμούς εναντίον μας», λέει κορυφαίο στέλεχος. Και όταν ερωτάται για τα όσα έλεγαν ή υπαινίσσονταν για σχέσεις της τρομοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Ήταν επιπολαιότητες και λάθη τα οποία τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας. Είναι λάθος να μιλάμε για σχέσεις πολιτικών κομμάτων με την τρομοκρατία. Γιατί ο καθένας θα μπορούσε να γνωρίζει τον κάθε κ. Κανά, να έχει φάει, να έχει πιει μαζί του, να τον έχει προτείνει για κοινοτάρχη και να μην έχει καταλάβει τις άλλες δραστηριότητές του».

Πάντως, είναι γεγονός ότι στη Ρηγίλλης εξεπλάγησαν με τη σύλληψη του κ. Αγγ. Κανά και μολονότι αυτό που συνέβη στη Ν.Δ. θα μπορούσε να συμβεί και στα άλλα κόμματα, δεν αισθάνονται ευχάριστα με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δείχνουν τον κ. Κανά να υποδέχεται στο νησί τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον κ. Π. Καμμένο στο νησί.

«Δεν μας προστάτευσε»

Ειδικότερα ο κ. Π. Καμμένος βρέθηκε χθες στη δίνη επικριτικών σχολίων, όχι μόνο για τη στήριξη που παρείχε το κόμμα του στον κ. Αγγ. Κανά, αλλά για κάτι σημαντικότερο. Ο κ. Π. Καμμένος, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτές της Ν.Δ., χρόνια τώρα εμφανίζεται γνώστης των θεμάτων της τρομοκρατίας και επικαλείται τα αρχεία της Στάζι, τα οποία – όπως ο ίδιος λέει – γνώριζε. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο βουλευτής «δεν μπόρεσε με τις γνώσεις που διέθετε να προστατεύσει τον εαυτό του και το κόμμα του». Η απάντηση του κ. Καμμένου σε όλα αυτά είναι ότι στα αρχεία της Στάζι δεν υπήρχε το όνομα του Κανά και βεβαίως όταν τον γνώρισε στην Κίμωλο δεν ήταν σε θέση να μαντέψει αν είχε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Επικρίσεις

Την ίδια ώρα ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας επέκρινε τη Ν.Δ. για τη στάση που είχε τηρήσει το καλοκαίρι λέγοντας: «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιχείρησαν και στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν με απαράδεκτες ενέργειες να κάνουν σύνδεση της τρομοκρατίας με πολιτικές παρατάξεις». Απαντώντας ο κ. Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «πάγια θέση μας είναι ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν ιδεολογικό άλλοθι και ότι η τρομοκρατία αποτελεί διαστροφή κάθε ιδεολογίας». Στο θέμα παρενέβη και η δήμαρχος Αθηναίων όταν ρωτήθηκε αν ήταν λαθος επιλογή της Ν.Δ. να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αγγ. Κανά: «Οιαδήποτε προσπάθεια – είπε η κ. Ντ. Μπακογιάννη – να δοθούν άλλου είδους πολιτικές ερμηνείες με βρήκε αντίθετη όταν υπήρχαν πολλοί άλλοι λόγοι να τοποθετηθώ. Ελπίζω λοιπόν να μην αρχίσουμε σήμερα και να κρατήσουμε αυτή τη σοβαρότητα που ο πολιτικός κόσμος κράτησε τον τελευταίο καιρό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “