Ξέχασαν τη... σκιώδη προεδρία

Η σκιώδης προεδρία της Ν.Δ. έμεινε… σκιά. Η φιλόδοξη πρωτοβουλία της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. για συγκρότηση σκιώδους προεδρίας από βουλευτές και στελέχη της Ρηγίλλης που θα παρακολουθούν, θα ελέγχουν και θα κρίνουν την κυβέρνηση όσο καιρό θα κρατάει το τιμόνι της Ευρώπης ναυάγησε στα νερά του Ιονίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καραμανλής, Αθνάρ, Μπαρόσο στη σύνοδο της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών. Η πανηγυρική πρωτοβουλία της Ν.Δ. ναυάγησε στα νερά του Ιονίου…
Πριν ακόμη ο κ. Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του φθάσουν στην Αθήνα από την Κέρκυρα, όπου έγινε κατά τρόπο πανηγυρικό η ανακοίνωση, η πρωτοβουλία ουσιαστικά ακυρώθηκε. Μόνο για δύο ημέρες συζητήθηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές, στις οποίες τα στελέχη της Ν.Δ. ουσιαστικά απαντούσαν κατά τρόπο μάλλον απολογητικό για την επίθεση που δέχθηκε το κόμμα από την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία αυτή.

Έτσι, ενώ η αρχική ιδέα ήταν η σκιώδης προεδρία να ελέγχει την κυβέρνηση σε δύο 24ωρα, η Ρηγίλλης αναδιπλώθηκε και οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Ύστερα, όλα ξεχάστηκαν. Και ο έλεγχος και οι συμβουλές. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε εγγράφως ούτε προφορικώς κάποια συμβουλή από τη Ν.Δ. Το μόνο που έκανε η Ρηγίλλης είναι, λίγο μετά την ανακοίνωση, να στείλει έναν μακρύ κατάλογο ονομάτων στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο γνωστοποιούσε στην κυβέρνηση ποια είναι τα στελέχη της Ν.Δ. που θα ασχοληθούν με τη σκιώδη προεδρία.

Χθες, ο κ. Κ. Καραμανλής με τις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους ευρωβουλευτές για την ελληνική προεδρία, επιβεβαίωσε και δημοσίως τη στροφή του κόμματός του στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Δεν ανέφερε τον όρο «παράλληλη προεδρία» και δεν μίλησε για έλεγχο της κυβέρνησης. Είπε μόνον ότι η Ν.Δ. θα είναι παρούσα με μια σειρά εκδηλώσεων που θα έχουν στόχο να βοηθήσουν. Τα ίδια πράγματα, με άλλα λόγια, είχε πει νωρίτερα ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος από την αρχή είχε επιφυλάξεις για τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο που έγινε η ανακοίνωση για «παραλληλη προεδρία» της Ν.Δ.

Ο λόγος που απέτυχε η σκιώδης προεδρία της Ρηγίλλης είναι απλός, λένε στελέχη του κόμματος. Οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν πίστεψαν ποτέ σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. Και όσοι – λίγοι -την πρώτη στιγμή την έκριναν θετικά, σύντομα διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση μάλλον είχε δίκιο όταν μιλούσε για αντιθεσμική πρωτοβουλία. «Δεν μπορεί να υπάρξει σκιώδης προεδρία από την αντιπολίτευση, διότι την προεδρία την κάνει η Ελλάδα και όχι το ΠΑΣΟΚ», έλεγαν τότε τα κυβερνητικά στελέχη και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους συμφώνησαν μαζί τους οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ.

Αλλά και κορυφαία επιτελικά στελέχη, όπως ο κ. Γ. Σουφλίας, ο οποίος συμφωνούσε με την πρόταση, διαφώνησε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Δηλαδή, να ανακοινωθεί η συγκρότηση της σκιώδους προεδρίας στην Κέρκυρα κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Κεντροδεξιάς.

Τώρα, οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος κάνουν λόγο για ένα ακόμη αποτυχημένο πείραμα της Ρηγίλλης και επικρίνουν την ηγετική ομάδα ότι από την αγωνία της να αναδείξει ένα αντιπολιτευτικό θέμα «πέταξε ένα πυροτέχνημα στην Κέρκυρα» χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός και προετοιμασία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “