Απειλούν τους αντάρτες με κάλπες - γκιλοτίνα

Με την απειλή νέας προσφυγής στις κάλπες και υπόγειους εκβιασμούς στους βουλευτές, επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει φρένο στον ανταρτοπόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Ν.Δ. Η εικόνα που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο τρομάζει τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, που δεν αποκλείουν μάλιστα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Κων. Καραμανλής σε μια «παραδειγματική τιμωρία» εάν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις των βουλευτών συνεχιστούν.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και για τον Βύρωνα Πολύδωρα, κρίνοντας ότι αποτελεί έναν «απρόβλεπτο παράγοντα» που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αποσυντονίζοντας πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ, σε μια στιγμή που οι «γκάφες» του οικονομικού επιτελείου έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Την κατάσταση αυτή θα επιχειρήσει να ανατρέψει ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., ο οποίος θα στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ώστε να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε κρίση. Να υποβαθμίισουν τις διαφωνίες επιχείρησαν χθες και τόοσ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος όσο και η υπουργός Εξωττερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι συνόδευαν τον Πρωθυπουργό στη Λισαβώνα, λέοντας ότι οι διαφωνίες δεν δημιουργούν προβλήματα στηνν κυβέρνση και πως οι βουλευτές «δεν είναι στρατιώτες».

Πάντως, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης η ατμόσφαιρα είναι βαριά, καθώς στις εννέα δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών περιμένουν να προστεθεί και αντίδραση του κ. Β. Πολύδωρα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «κινούμενη βόμβα, έτοιμη να εκραγεί». Το μήνυμα που έστειλε ο πρώην υπουργός προ δύο εβδομάδων, μέσω των «ΝΕΩΝ, ότι «προτιμά να “πεθάνει” αδούλωτος ελεύθερος», σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι είχε αποδέκτες κυρίως Η κυβέρνηση πρσπαθεί να βάλει φρένο στον «ανταρτοπόλεμο» με απειλές και υπόγειους εκβιασμούς στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης. Σε μεγάλη φόρτιση. Τον τελευταίο μήνα ο κ. Πολύδωρας φρόντισε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ κομματικά στελέχη που συνομιλούν μαζί του αναφέρουν ότι βρίσκεται σε «μεγάλη φόρτιση». Εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος από την αντιμετώπιση που είχε ο ίδιος μετεκλογικώς, αλλά και προεκλογικώς, απογοητευμένος από όσα διαδραματίζονται σε κυβέρνηση και κόμμα, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις κινήσεις του από τη θέση του απλού βουλευτή πλέον της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γέφυρες που έριξαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προς την πλευρά του και οι προσπάθειες που έγιναν ώστε να βρεθεί για τον πρώην υπουργό ένας αναβαθμισμένος ρόλος στη Βουλή έπεσαν στο κενό. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν εκρήξεις από την πλευρά Πολύδωρα που θα μπορούσαν να αποσυντονίσουν πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και να κάνουν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι επιτελείς του κόμματος ελπίζουν ότι ο κ. Β. Πολύδωρας θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και επικαλούνται τον «κομματικό του πατριωτισμό». «Ο Πολύδωρας έχει δώσει εξετάσεις κομματικού πατριωτισμού και δεν χρειάζεται να δώσει άλλες», αναφέρουν με έμφαση.

Βουλευτές που συνομιλούν μαζί του, πάντως, μεταφέρουν κλίμα ανησυχίας στη Ρηγίλλης. Τονίζουν ότι ο πρώην υπουργός θεωρεί πως «δεν χρωστά τίποτα στην κυβέρνηση». Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε απομείνει μόνος του και τώρα βλέπει ότι γίνεται προσπάθεια να αποδομηθούν και όσα έκανε. Και σε αυτό θα αντιδράσει», λένε οι ίδιες πηγές.

Τρεις γκάφες οδήγησαν τον Αλογοσκούφη στην απομόνωση

Το «χρυσό παιδί» της Ν.Δ. που όπως φώναζαν φίλοι και εσωκομματικοί εχθροί του στα προεκλογικά γαλάζια μπαλκόνια έβαλε σε τάξη την οικονομία, μείωσε το έλλειμμα και άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη, ξαφνικά έμεινε μόνο. Μέσα σε λίγα 24ωρα άνθρωποι στη Ν.Δ. που εκφράζουν μεγάλες διαφωνίες, προσωπικές και πολιτικές, έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του με τα ίδια επιχειρήματα και τις ίδιες φράσεις. Όλοι μιλούν για τρεις συνεχείς γκάφες του οικονομικού επιτελείου, που η μία οδήγησε στην άλλη και όλες μαζί είχαν ως αποτελέσματα η κυβέρνηση να χάσει τη δυναμική της στην εκκίνηση και να… στηθούν τα μπαϊράκια των δυσαρεστημένων βουλευτών και πρώην υπουργών πολύ πιο νωρίς από ό,τι τα περίμεναν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Η πρώτη γκάφα που χρεώνουν όλοι στη Ν.Δ. στον κ. Γ. Αλογοσκούφη είναι η πρωτοβουλία του να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 25%, μια αύξηση που απέρριψε η Κομισιόν και την περιόρισε στο 9,5%.

Η δεύτερη ήταν του οικονομικού επιτελείου, η άτακτη υποχώρηση στην πάταξη της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο και η τρίτη οι πληροφορίες που το φέρνουν να σχεδιάζει αύξηση του ΦΠΑ. Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, υπουργών Από τη στάση του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες θα φανεί εάν η μοναξιά του κ. Γ. Αλογοσκούφη θα είναι προσωρινή βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. είναι εάν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σ΄ αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής καριέρας του έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τι πράγματι συμβαίνει στο μέγαρο Μαξίμου, γι΄ αυτό οι ερμηνείες που δίνονται είναι αντιφατικές και οι απόψεις των βουλευτών διίστανται. Άλλοι λένε ότι «ο Πρωθυπουργός γνώριζε από καιρό την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών και επομένως δεν μπορεί τώρα να τον αφήσει μόνο του και εκτεθειμένο». Υπάρχει όμως και αντίθετη άποψη που λέει ότι ακόμη και εάν γνώριζε την κακή κατάσταση της οικονομίας ο Πρωθυπουργός, οι μετεκλογικές γκάφες έγιναν από το οικονομικό επιτελείο και αυτές βαραίνουν τον κ. Αλογοσκούφη.

Σε ένα πράγμα πάντως συμφωνούν όλοι στη Ν.Δ, ότι το άστρο που συνόδευε επί τριάμισι χρόνια τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον πρώτο μήνα της δεύτερης θητείας της νέας διακυβέρνησης τον εγκατέλειψε. Πιθανόν προσωρινά. Από τις δικές του πρωτοβουλίες αλλά και τη στάση του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες θα φανεί εάν η μοναξιά του κ. Γ Αλογοσκούφη θα είναι προσωρινή ή θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα ο γαλάζιος σάκος του μποξ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “