Ο «λαγός» της μαύρης προπαγάνδας

«Ακόμη και αν δεν είχαμε Γιακουμάτο θα έπρεπε να τον εφεύρουμε» λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη θύελλα που ξεσήκωσε η μαύρη προπαγάνδα του υφυπουργού Απασχόλησης.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Γεράσιμο (Μάκη) Γιακουμάτο, τον αποκαλούν «τετραπέρατο». Και εξηγούν: «Δεν του ξεφεύγουν ποτέ. Ξέρει πολύ καλά τι λέει και πώς το λέει και πριν μιλήσει έχει σχεδιάσει από ημέρες την ατάκα που δήθεν αυθόρμητα θα πει σε έναν τηλεοπτικό καβγά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι αμετακίνητος στη θέση του υφυπουργού Απασχόλησης, ενώ έχουν αλλάξει στο ίδιο υπουργείο τρεις υπουργοί. Το Μαξίμου και η Ρηγίλλης τον θεωρούν επιτυχημένο και αποτελεσματικό υφυπουργό και ποτέ δεν έγιναν σκέψεις για την αντικατάστασή του».

Ο λόγος για τον οποίο δεν τον αποδοκίμασε η κυβέρνηση για τη μαύρη προπαγάνδα εναντίον του ΠΑΣΟΚ είναι προφανής. «Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος λειτούργησε ως «λαγός»: είπε αυτά που ημέρες τώρα Δεν είναι τυχαίο πως παραμένει αμετακίνητος στο υπουργείο, ενώ άλλαξαν τρεις προϊστάμενοί του υπουργοί κυκλοφορούσαν ψιθυριστά από πολλά στελέχη της Ν.Δ. για να βγάλουν από πάνω τους το μεγάλο βάρος της αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού και του φιάσκου της Πυροσβεστικής» λέει κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο θεωρεί ότι όλη αυτή η ιστορία συσπείρωσε τη σκληρή βάση του κόμματος που μετά τις πυρκαγιές ήταν σε κατάσταση πανικού. Υπάρχουν και διαφωνίες. Δεν έχουν ωστόσο όλοι στη Ν.Δ. την ίδια γνώμη. Για παράδειγμα η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Νικήτας Κακλαμάνης πήραν αποστάσεις δημοσίως, ενώ αρκετοί ακόμη διαφωνούν με την τακτική Γιακουμάτου. Άλλος υπουργός, για παράδειγμα, λέει ότι δεν είναι βέβαιος πως το κόμμα έχει όφελος από αυτή την ιστορία. «Σίγουρα ωφελήθηκε ο Γιακουμάτος. Πήρε μαζί του τους φανατικούς ψηφοφόρους μας της Β΄ Αθήνας, οι οποίοι θεωρούν τους Πασόκους “δαίμονες” έτοιμους για όλα. Τους έδωσε επιχειρήματα για τις συζητήσεις στα καφενεία και τους καβγάδες με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, χάνουμε σοβαρούς ψηφοφόρους οι οποίοι απεχθάνονται αυτές τις τακτικές. Ψηφοφόρους που κερδίσαμε με πολύ κόπο στις εκλογές του 2004, από τον περίφημο μεσαίο χώρο».

Και ο Μανώλης. Ο Γιάννης Μανώλης που πήρε τη σκυτάλη από τον Γεράσιμο Γακουμάτο, μόνο επιπόλαιος δεν χαρακτηρίζεται από φίλους και εχθρούς του. Είναι πάντοτε νομιμόφρων και θεωρείται σκληρό κομματικό στέλεχος, το οποίο με τον αιρετικό λόγο του κατάφερε να διακριθεί, ως συνδικαλιστής και ως βουλευτής, με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. «Ξέρει να δημιουργεί γεγονός» λένε οι συνάδελφοί του στη Ν.Δ., οι οποίοι παλεύουν χρόνια να πετύχουν μια τηλεοπτική πρόσκληση και δεν τα καταφέρνουν. Πολιτεύεται στην Αργολίδα με δύσκολους αντιπάλους και και φροντίζει να κερδίζει έδαφος στον σκληρό πυρήνα του κόμματος. Το συμπέρασμα είναι ότι οι δύο βουλευτές εξυπηρέτησαν και τη Ρηγίλλης και τον εαυτό τους, ως πρωτα γωνιστές της μαύρης προπαγάνδας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “