«Πάμε στοίχημα»... για τις εκλογές

Διευρύνεται το μέτωπο των κορυφαίων στελεχών και των βουλευτών της Ν.Δ. που διαφωνούν με τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εισηγείται ο κ. Γ. Αλογοσκούφης στον Πρωθυπουργό.

Μετά τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, τη σκυτάλη πήρε χθες ο κ. Μ. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., κατά την πάγια τακτική του να παρεμβαίνει σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση και το κόμμα, μιλώντας στη ΝΕΤ είπε ότι ο καλύτερος χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι το τέλος του φθινοπώρου. Δηλαδή, σχεδόν δύο μήνες μετά την ημερομηνία στην οποία ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ βρίσκονται σε σύγχυση και η άποψή τους μεταβάλλεται μέρα παρά μέρα, ανάλογα με τη συγκυρία που διαμορφώνει η επικαιρότητα φαίνεται να έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης υιοθετώντας- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου. Με την άποψη Αλογοσκούφη συντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υφυπουργός κ. Π. Δούκας, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι τα οικονομικά του κράτους έχουν πέσει έξω, αφού τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.

Αρκετοί υπουργοί, οι οποίοι μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν συμφιλιωθεί με την ιδέα των εκλογών αμέσως μετά το καλοκαίρι, εκφράζουν προβληματισμούς για το κατά πόσον το τέλος Σεπτεμβρίου είναι ο σωστός χρόνος. Το επιχείρημα Μεϊμαράκη ότι πρώτα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και μετά να ανοίξουν οι κάλπες, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς ποια θα είναι η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. εάν επανεκλεγεί, βρίσκει πολλούς οπαδούς.

Το αρνητικό κλίμα
Πολλοί είναι επίσης και οι βουλευτές που συμμερίζονται την άποψη για εκλογές τον Νοέμβριο, παρ΄ ότι εμφανίζονται κουρασμένοι από τη μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία γι΄ αυτούς ουσιαστικά έχει αρχίσει από τον Μάιο. Ο λόγος που έχει οδηγήσει τους βουλευτές να θεωρούν πλέον τον Νοέμβριο καταλληλότερο μήνα για εκλογές από τον Σεπτέμβριο δεν είναι τόσο η κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο πραγματικός λόγος είναι ο φόβος για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτήν την ώρα στην κοινωνία από τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα όσα συνέβησαν σχετικά με την αλλοίωση των γραπτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Φοβάμαι»
«Εγώ ζητούσα εκλογές τον Μάιο. Τώρα με αυτά που βλέπω, φοβάμαι. Και δεν ξέρω ακόμη τι πρόκειται να συμβεί τον Αύγουστο και πώς θα ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός. Κάθε μέρα έχουμε και από μία πυρκαγιά και λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του να πάνε φέτος όλα καλά με την ακτοπλοΐα. Τι εκλογές να κάνουμε λοιπόν μέσα σε τέτοιο κλίμα; Ας δούμε πρώτα πώς θα κλείσει το καλοκαίρι και ύστερα συζητάμε», λέει βουλευτής της Θεσσαλίας και υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του έχουν τον ίδιο προβληματισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι οι βουλευτές βρίσκονται σε σύγχυση και η άποψή τους για τις εκλογές μεταβάλλεται μέρα παρά μέρα, ανάλογα με τη συγκυρία που διαμορφώνει η επικαιρότητα.

Αυστηρές ποινές για παραβάσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ, με φυλάκιση και πρόστιμα που φθάνουν μέχρι τα 300.000

ευρώ, προβλέπει για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που θα κάνουν παραβάσεις ο νέος νόμος που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσσόπουλος.

Είναι ο δεύτερος νόμος που καταθέτει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μέσα σε 15 ημέρες, γεγονός που ενισχύει τη βεβαιότητα πολλών στη Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, «οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στο εξής θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν προς δημοσίευση τα στοιχεία όλων των ερευνών τους και μία φορά τον χρόνο να στέλνουν τα στοιχεία αυτά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής». Συγκροτείται επίσης «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία μετέχει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και κάθε άλλη αντιπροσωπευτική οργάνωση, η οποία θα ελέγχει σε πρώτο βαθμό στο πλαίσιο της λογικής αυτορρύθμισης δημοσκοπήσεις που χρειάζεται να ελεγχθούν κατά την κρίση αυτής της νέας εταιρείας». Όσο για τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές- ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ- θα επιτρέπεται η διενέργειά τους τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά θα απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αρχηγοί και τα επιτελεία τους θα μπορούν να γνωρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν ανοιχτούν οι κάλπες τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “