Έβγαλαν μαχαίρια οι κορυφαίοι της Ν.Δ.

Μαχαιρώματα κορυφαίων και πόλεμο για τις κομματικές καρέκλες προκάλεσε το συνέδριο της Ν.Δ., με έντονο παρασκήνιο, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και υπόγειες διαβολές.

Αποκορύφωμα η σκληρή καταγγελία του πρώην εκπροσώπου του κόμματος κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι έγινε νοθεία στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τους οργανωτές του συνεδρίου, δηλαδή τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης. Ο βουλευτής μίλησε για «πραιτωριανούς, που από ανασφάλεια γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και αδικούν την ουσία», ενώ χαρακτήρισε τις ψηφοφορίες «διαδικασία εκλογής 15μέλους μαθητικού συμβουλίου». Με τη θέση αυτή συντάσσονται αρκετά κομματικά στελέχη, τα ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος υπαινίχθηκε ότι έγινε νοθεία στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής οποία εκτιμούν ότι αδικήθηκαν λόγω των παρεμβάσεων της Ρηγίλλης στις ψηφοφορίες. Ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος, πάντως, υποστηρίζει ότι εξελέγησαν 19 από τα πρόσωπα που στήριζε ο ίδιος.

Θέλουν εκλογή διά βοής
Το μήλον της έριδος, ωστόσο, για υπουργούς και βουλευτές είναι οι 7 θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ενός οργάνου που- όπως έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.- ακυρώθηκε στην πράξη από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε, αφού δεν παράγει πολιτική, δεν λαμβάνει αποφάσεις, δεν ερωτάται για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η μόνη δουλειά που κάνει είναι να επικυρώνει λίστες υποψηφίων πριν από τις δημοτικές και τις βουλευτικές εκλογές. Παρ΄ όλα αυτά, όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές καίγονται να γίνουν μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου. Και ενώ η επιθυμία τους είναι διακαής, δεν θέλουν να δώσουν τη μάχη του σταυρού, αλλά να εκλεγούν διά βοής, με υπόδειξη το Μαξίμου. «Έχουμε δημιουργήσει κομματικά όργανα σταλινικού τύπου. Σύνθετα, αναποτελεσματικά, με διορισμένα μέλη άνωθεν», έλεγε χθες με εμφανή αγανάκτηση βουλευτής της Ν.Δ. και πρόσθετε: «Τα κορυφαία στελέχη μας θέλουν και τις υπουργικές και τις κομματικές καρέκλες και πιέζουν κάθε φορά τον Πρωθυπουργό να τηρεί ισορροπίες και να ανακαλύπτει τρικ, προκειμένου να μένουν όλοι ικανοποιημένοι. Αυτήν την φορά ο κ. Κ. Καραμανλής θα πρέπει να κάνει την ανατροπή και να αφήσει να εκλεγούν με τις δυνάμεις τους νέοι βουλευτές με όρεξη για δουλειά».

Η θέση του Ν. Κακλαμάνη
Τις επτά θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου κατέχουν σήμερα οι κ.κ. Π. Παυλόπουλο, Δημ. Σιούφας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γ. Βουλγαράκης, Β. Πολύδωρας, Μαριέττα Γιαννάκου και Φάνη Πετραλιά. Στην πραγματικότητα, όμως, το μήλον της έριδος είναι μόνο μία θέση. Μένει κενή η κοινοβουλευτική θέση του Νικήτα Κακλαμάνη στο όργανο, την οποία επιθυμούν να καταλάβουν- χωρίς ωστόσο να το λένε δημοσίως- ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, αλλά και οι περισσότεροι παλαιοί και νέοι βουλευτές, ανάμεσά τους και ο κ. Αλογοσκούφης. «Ουσιαστικά, μόνον η θέση του κ. Κακλαμάνη είναι προς πλήρωση, αφού είναι απίθανο ο κ. Καραμανλής στη σημερινή συγκυρία να αποφασίσει να θέσει εκτός οργάνου ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος- θα δοθεί η εντύπωση ότι τον “αδειάζει” παραμονές εκλογών», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της Ν.Δ. Επομένως, προσθέτει, ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ουσιαστικά μία επιλογή που να μη δυσαρεστεί κανέναν: να τοποθετήσει στη θέση του Νικήτα Κακλαμάνη τον Δημ. Αβραμόπουλο και να δημιουργήσει μια νέα εξ οφίτσιο θέση για τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως πρώην γραμματέα του κόμματος. «Το ενδεχόμενο να στηθεί κάλπη για τα κοινοβουλευτικά μέλη έχει αποκλειστεί, διότι σε μία τέτοια διαδικασία δεν δέχεται κανένας κορυφαίος υπουργός να πάρει μέρος και να ρισκάρει τη φήμη του στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ή εκλεγεί τελευταίος». Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να θέσει υποψηφιότητα ως μη κοινοβουλευτικό μέλος η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά όπως λένε οι συνεργάτες της αυτό δεν έχει ακόμη αποφασισθεί.

Η οριστική απόφαση του Πρωθυπουργού αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή θα εκλεγεί ο γραμματέας του κόμματος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “