Έμπλεξαν τις γραμμές τους για τις εκλογές

Πλήρης σύγχυση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αντιφατικές πληροφορίες διαρρέουν καθημερινά από το Μαξίμου, τη Ρηγίλλης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που δημιουργούν ένταση και νευρικότητα στους βουλευτές, οι οποίοι- όπως οι ίδιοι λένε- δεν τολμούν να πάνε στην εκλογικές τους περιφέρειες αφού δεν έχουν «κεντρική γραμμή». Η σύγχυση έγινε ακόμη πιο εμφανής με την απόφαση για παράταση της λειτουργίας της Βουλής και ταυτόχρονη επίσημη δήλωση ότι αυτό δεν σχετίζεται με τις πρόωρες εκλογές.

«Δεν ξέρω τι να πω στους ψηφοφόρους μου» έλεγε χθες στη Βουλή με εμφανή εκνευρισμό βουλευτής της περιφέρειας και πρόσθετε: «Και ξέρετε, πλέον δεν με ενδιαφέρει ποια θα είναι γραμμή. Δεν έχω την πολυτέλεια της διαφωνίας. Θέλω να ξέρω μόνο εάν βρισκόμαστε πράγματι σε προεκλογική περίοδο ή πάμε για εκλογές τον Μάρτιο».

Σεπτέμβριος ή Μάρτιος
Είναι γεγονός ότι οι κορυφαίοι υπουργοί έχουν μπερδέψει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα έλεγε χθες στέλεχος της Ρηγίλλης. Οι μισοί υπουργοί ψιθυρίζουν στο αυτί των βουλευτών ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες και οι άλλοι μισοί επιμένουν ότι ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού είναι για αρχές Μαρτίου. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα επικαλούνται συνομιλίες τους με τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος- όπως υποστηρίζουν- τους έχει πει να οργανώσουν τη δουλειά τους με ορίζοντα τον Μάρτιο.

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα το καλοκαίρι μέσα σ΄ αυτό το βαρύ κλίμα. Είμαστε μετέωροι και αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά» λέει χαρακτηριστικά παλιός βουλευτής και τονίζει: «Εάν ο σχεδιασμός μας είναι να μη γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός πρέπει να το ξεκαθαρίσει και ο τρόπος είναι ένας: από το βήμα του συνεδρίου στις αρχές Ιουλίου να πει “εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”. Εάν επαναλάβει τη γνωστή ρήση “οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους”, αυτό θα σημαίνει για μας ότι πάμε για εκλογές τον Σεπτέμβριο».

Διχασμένοι
Πάντως οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ., για την ακρίβεια όσοι έχουν τη βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγούν, ζητούν πρόωρες εκλογές διότι εκτιμούν ότι μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση και το κόμμα θα σέρνονται, οι υπουργοί δεν θα μπορούν να λάβουν καμιά σημαντική απόφαση και τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται.

Αντίθετα, όσοι ανησυχούν για την επανεκλογή τους ή θέλουν σε αυτή τη θητεία της Βουλής να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα σύνταξης, χρησιμοποιούν τα αντίθετα επιχειρήματα. Υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάρτιο και ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε συνεχείς αιφνιδιασμούς ώστε μέχρι τις εκλογές να έχει ξεχαστεί το σκάνδαλο των ομολόγων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “