Καύσωνα φέρνουν τα ομόλογα

Μονόδρομος θεωρούν ότι είναι οι εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου- με πιθανότερες ημερομηνίες τις 23 και 30 Σεπτεμβρίου- οι περισσότεροι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη, καθώς κάθε μέρα που περνά το κλίμα για τη Ν.Δ. γίνεται όλο και πιο βαρύ.

Στο σκάνδαλο των ομολόγων που τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση προστίθενται μέρα πάρα μέρα νέα γεγονότα, που δυσκολεύουν την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. «Οι καθημερινές συγκρούσεις κορυφαίων υπουργών, τα χτυπήματα του Γ. Σουφλιά που ανατρέπουν πρωτοβουλίες άλλων υπουργών και οι βαρβαρότητες των αστυνομικών που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς δεν αφήνουν πια περιθώρια για εκλογές τον Μάρτιο όπως θα επιθυμούσε ο Κ. Καραμανλής» τόνιζε χθες κορυφαίος υπουργός, ο οποίος ήταν και παραμένει υπέρμαχος της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Μάλιστα εκτιμά ότι αυτές θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει: «Χάσαμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση. Στα τρία χρόνια της θητείας μας δηλαδή τον περασμένο Μάρτιο ήμαστε σε καλύτερη φάση και από την ημέρα της νίκης. Και αυτή την ευκαιρία την αφήσαμε να φύγει».

«Με κομμένη την ανάσα»
Πλέον αυτή η άποψη διαπερνά σχεδόν το σύνολο των μελών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρκετοί βουλευτές δεν διστάζουν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους να πουν ότι περιμένουν «με κομμένη την ανάσα κάθε μέρα τι καινούργιο θα προκύψει στην επικαιρότητα που θα εκθέτει την κυβέρνηση και το κόμμα τους».

Πάντως τρεις κορυφαίοι υπουργοί που συνομιλούν καθημερινά με τον κ. Καραμανλή, επιμένουν πως η σταθερή επιθυμία είναι να εξαντλήσει την τετραετία και με κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνει στους υπουργούς: «Δεν το λέει για να αιφνιδιάσει το φθινόπωρο, το πιστεύει. Ξέρουμε όμως όλοι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αντοχής για μετά τον Σεπτέμβριο. Και στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός λάβει τέτοια απόφαση, παίρνει το ρίσκο να χαθούν οι εκλογές διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα πράγματα θα συμβούν μέσα σε 10 μήνες».

Οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας, όπως παραδέχονται στελέχη της Ρηγίλλης, θα καθορίσουν τη στρατηγική του κ. Καραμανλή. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν πως παρά τα πολλαπλά πλήγματα που έχει υποστεί η κυβέρνηση, θα καταφέρει τελικά η Ν.Δ.εάν οι εκλογές γίνουν αμέσως μετά το καλοκαίρι- να κερδίσει τη μάχη. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ακόμη ότι η πόλωση της προεκλογικής περιόδου η οποία θα είναι πρωτοφανής, ενδεχομένως αφήσει εκτός Βουλής ένα από τα μικρότερα κόμματα, επομένως η Ν.Δ.- έστω και με οριακή νίκη- θα εκλέξει ικανό αριθμό βουλευτών που θα της επιτρέψουν να κυβερνήσει.

Αντίστροφη μέτρηση για διώξεις

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για τους περίπου 40 εμπλεκομένους στην υπόθεση των αμαρτωλών ομολόγων που εξετάστηκαν ως ύποπτοι έχει αρχίσει, καθώς οι εισαγγελείς Εφετών Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης – οι οποίοι επί 104 ημέρες διενήργησαν την έρευνασυντάσσουν τα πορίσματά τους. Η ποινική δίωξη που – όπως όλα δείχνουν- θα ασκηθεί την Πέμπτη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα, μετά τον ορισμό ειδικού ανακριτή από την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, θα περιλαμβάνει είκοσι κατηγορουμένους για τέσσερα κακουργήματα, που είναι απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ως κεντρικά πρόσωπα εμφανίζονται όσοι ενεπλάκησαν σε όλα τα στάδια της διαδρομής των ομολόγων, που είναι οι πρόεδροι Ταμείων, οι δύο εκπρόσωποι της JΡ Μorgan στην Ελλάδα, Χ. Αδαμόπουλος και Μ. Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Νorth Αsset Μanagement (ΝΑΜ) Γ. Παπαμαρκάκης, ο υπάλληλος της γερμανικής τράπεζας ΗypoVereinsbank Ν. Μπούγος, αλλά και οι υπεύθυνοι της εταιρείας Ακρόπολις Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης. Ο κύκλος των κατηγορουμένων πιθανολογείται ότι θα κλείσει με τον πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που ακούμπησε η Δικαιοσύνη.

Προσπάθεια να τονώσει τους οπαδούς

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ έκανε ακόμη μία προσπάθεια χθες να τονώσει τους οπαδούς και τα στελέχη του κόμματος και να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας. Από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου διεξήχθη το νέο προσυνέδριο του κόμματος, επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, τον οποίο όμως αυτή τη φορά δεν κατονόμασε. «Βολεύονται στο γκρίζο και κινδυνολογούν ασύστολα», είπε, μιλώντας μπροστά σε κομματικό ακροατήριοολιγότερο του αναμενόμενουκαι συνέχισε: «Παρακολουθούμε, αλλά δεν ακολουθούμε τους φύλακες του χθες στην απόπειρά τους να βάλουν εμπόδια στην πορεία του τόπου».

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περίπου 2.500 άτομα, ενώ όλη την εβδομάδα οι επιτελείς της Ν.Δ. διατείνονταν ότι θα παραβρεθούν πάνω από 6.000. Και ο πρωθυπουργός παρά τα χαμόγελα (φωτό)

προς τα στελέχη του κόμματός του, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. Να σημειωθεί ότι μόνον από τον Νομό Χανίων μετακινήθηκαν 20 πούλμαν με οπαδούς της Ν.Δ.

Σε μια προσπάθειά του τέλος, να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την κριτική που γινόταν τις προηγούμενες ημέρες από φορείς του Ηρακλείου ότι δεν έγινε κανένα σημαντικό έργο στην Κρήτη μίλησε για τη δημιουργία του φράγματος Αποσελέμης, τον βόρειο οδικό άξονα και γενικά και αόριστα για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, το οποίο έχει μείνει σε μία προμελέτη από την εποχή της υπουργίας Βερελή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “