Κατεδάφισε το «δωράκι» για τα αυθαίρετα

Νέο μεγάλο χτύπημα δέχθηκε χθες η κυβέρνηση από τον κ. Γ. Σουφλιά για τα προεκλογικά της ρουσφέτια στους καταπατητές δασών, σε μια στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να κλείνει θεαματικά, με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται πλέον στο ίδιο σημείο.

O υπουργός Περιβάλλοντος με μια θεαματική παρέμβασή του κατάφερε να φρενάρει μια ρουσφετολογική προεκλογική τροπολογία του υπουργού Γεωργίας ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ θα έπαιρναν επ΄ αόριστον αναβολή οι κατεδαφίσεις σπιτιών που έχουν κτιστεί στα δάση με την οποία θα έπαιρναν επ΄ αόριστον αναβολή οι κατεδαφίσεις των σπιτιών που έχουν κτιστεί μέσα στα δάση. Το «χαστούκι» Σουφλιά, όμως, είχε δύο αποδέκτες: τον υπουργό Γεωργίας κ. Ευ. Μπασιάκο, αλλά και τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος συνυπέγραψε την τροπολογία η οποία στόχευε καθαρά στην ψήφο των καταπατητών δασικών εκτάσεων- που δεν είναι λίγοι.

Επισήμως στο Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του θέματος, διότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτή την ώρα είναι να ανοίξουν μέτωπο με τον Θεσσαλό πολιτικό, ένα από τα πιο δημοφιλή ιστορικά στελέχη του κόμματος, ο οποίος μάλιστα έχει και αποδοχή μέρους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς. Έτσι, λοιπόν, διαρρέουν ότι η τροπολογία αποσύρθηκε με εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου στον Ευ. Μπασιάκο, διότι δεν υπήρξε στη Βουλή συναίνεση της αντιπολίτευσης. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι νωρίς το πρωί ο κ. Γ. Σουφλιάς, όταν διάβασε τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο της τροπολογίας, άστραψε και βρόντηξε. Τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στον υπουργό Γεωργίας και απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας για την οποία δεν είχε ερωτηθεί. Όπως εξηγούν οι συνεργάτες του, όχι μόνο θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί αλλά θα πρέπει η τροπολογία να φέρει και τη δική του υπογραφή.

Βαρύ κλίμα στη Ν.Δ.
Με όλα αυτά, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. το κλίμα γίνεται κάθε ημέρα όλο και πιο βαρύ. Οι βουλευτές, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν τα καθημερινά χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση και έχουν τεράστια δυσκολία να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου. «Δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και από την άλλη να φέρνουμε τροπολογίες που ευνοούν εκείνους οι οποίοι καταστρέφουν τα δάση», λένε βουλευτές της Ν.Δ. – οι περισσότεροι από τους οποίους ταυτίζονται με τις απόψεις Σουφλιά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, όμως, δέχεται και έντονες επικρίσεις από συνάδελφους του, οι οποίοι τον επικρίνουν ότι δημοσιοποιεί τις διαφωνίες, με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να τραυματίζει την κυβέρνηση. Ένας σφοδρός επικριτής, μάλιστα, έλεγε χθες ότι «ο Σουφλιάς φτιάχνει την εικόνα του υπερκομματικού πολιτικού, καθώς το όνειρό του είναι να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας και λίγο τον διαφέρει εάν οι δημόσιες διαφωνίες του ζημιώνουν την παράταξη».

«Τυπική η υπογραφή μου»
Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, πάντως, έσπευσε χθες να διαχωρίσει ανοιχτά τη θέση του από τον κ. Ευ. Μπασιάκο και να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με αυτή την τροπολογία. Όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του, η υπογραφή του υπουργού Οικονομίας είναι τυπική σε αυτές τις τροπολογίες. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που δεν πήγε ο ίδιος στη Βουλή χθες να αποσύρει την τροπολογία, αλλά πήγε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ευ. Μπασιάκος.

Οι επιθέσεις εναντίον του κ. Γ. Αλογοσκούφη, που φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών – και για διαφορετικούς λόγους- δεν σταμάτησαν εκεί. Ο συνυποψήφιός του στην Α΄ Αθηνών, κ. Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό τον επέκρινε ξανά για την τακτική του σκληρού γαλάζιου ροκ. Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει γραμμή για επιθέσεις στον κ. Γ. Παπανδρέου από υπουργούς, είπε ότι δεν έχει καμιά τέτοια οδηγία και τόνισε ότι «κάθε εκτροπή καταδικάζεται από τον ελληνικό λαό».
Τα πρόστιμα δεν ανέκοψαν τον υψηλό ρυθμό ανέγερσης αυθαιρέτων

«ΤΟ 77% των κτιρίων στην Κερατέα είναι αυθαίρετα. Και δεν γίνεται τίποτα για να μπει φραγμός στην ολοένα και αυξανόμενη αυθαίρετη δόμηση». Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Ιατρού, «από τα συνολικά 26.000 κτίσματα- νόμιμα και αυθαίρετα- που υπάρχουν στην Κερατέα τα 20.000 είναι αυθαίρετα. Και από αυτά, περίπου 3.000 κτίσματα είναι κτισμένα σε δασική έκταση».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «τα αυθαίρετα στην Ελλάδα ξεπερνούν σήμερα το ένα εκατομμύριο». Από αυτά, όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Δραγκιώτης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, «περίπου 150.000 βρίσκονται σε δασική έκταση».

Ρύθμιση- παραθυράκι
Αυτά τα δασικά αυθαίρετα δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τελευταία ρύθμιση για την ηλεκτροδότησή τους που προώθησε η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ενώ επιβαρύνονται και με βαριά πρόστιμα διατήρησης. Έτσι, παραθυράκι για την «εξυπηρέτηση» των ιδιοκτητών τους αποτέλεσε η αιφνιδιαστική κατάθεση- την προηγούμενη εβδομάδα- της επίμαχης προεκλογικής τροπολογίας των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία αποσύρθηκε χθες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Στην Αττική, τη μερίδα του λέοντος στα αυθαίρετα κατέχουν το ανατολικό τμήμα του νομού και η Σαλαμίνα, ενώ μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων υπάρχει επίσης στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη. Από τις εκτιμήσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προκύπτει «ότι τα αυθαίρετα κυμαίνονται μεταξύ 150.000 έως 200.000. Από αυτά, περίπου 30.000 κτίσματα βρίσκονται σε δασική ή αμφισβητούμενη δασική περιοχή».

Η ανέγερση αυθαιρέτων «νέας γενιάς» ειδικά στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, λένε από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Η εκτίμηση είναι ότι «πριν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών- που διαμορφώνουν και το ύψος των προστίμων, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουν παγώσει, ιδίως για όσα έχουν χτιστεί Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ αποκρούει κάθε σκέψη για νομιμοποίησή τους μέσω νομοθετικής ρύθμισης και η όποια λύση παραπέμπεται για μετά τις εκλογές πριν από το 2003- ο ρυθμός ήταν περίπου 500 νέα αυθαίρετα τον χρόνο, ενώ μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τα αυθαίρετα κτίσματα είναι γύρω στα 150 τον χρόνο».

Σιωπηρή παράταση
Στο μεταξύ, σιωπηρή παράταση για άλλη μία τριετία χωρίς έλεγχο από τις Πολεοδομίες παίρνουν περίπου 150.000 αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ηλεκτροδοτήθηκαν με τον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από δύο στα δέκα αυθαίρετα έχουν ηλεκτροδοτηθεί με νόμιμο τρόπο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς αποκρούει κάθε σκέψη για νομιμοποίησή τους μέσω νομοθετικής ρύθμισης και η όποια λύση παραπέμπεται για μετά τις εκλογές.

«Δεν σκοπεύω να δώσω λύση για τα αυθαίρετα προ των εκλογών. Θα δώσω λύση μετά τις εκλογές», τόνισε πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς. Στόχος πάντως του ΥΠΕΧΩΔΕ- έστω και μετά τις εκλογές- είναι να νομιμοποιηθούν υπό όρους, εκτός από τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Τα χαμένα δάση
Σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το Κτηματολόγιο Α.Ε., από τις αεροφωτογραφήσεις που έγιναν την περίοδο 1945-1960 προκύπτει ότι τα δάση, οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις κάλυπταν έκταση περίπου 95 εκατ. στρεμμάτων. Από την απογραφή όμως που έγινε το 1992 προκύπτει μείωση κατά 13 εκατ. στρέμματα.

Όπως έλεγαν από το ΤΕΕ, «αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των αυθαιρέτων». Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, «η εκτίμηση είναι ότι από τις 100.000

οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά μέσο όρο ετησίως, 25%- 30% περιέχει αυθαιρεσίες- υπερβάσεις, αλλαγές χρήσεων, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων».

Φραγμό- σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ- στην επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων είναι ο πολύ μεγάλος χρόνος που αναλώνεται- στην καλύτερη περίπτωση μία δεκαετία- προκειμένου να ολοκληρωθεί μια πολεοδομική μελέτη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 127 πολεοδομικές μελέτες που άρχισαν το 1996 ολοκληρώθηκαν μόνο οι 37, ενώ οι 90 έμειναν στον αέρα αφού δεν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.

Κεραμίδες Μητσοτάκη στην αυλή του Μαξίμου

ΚΑΙ ΣΑΝ να μην έφταναν οι δύο κεραμίδες που έπεσαν στην αυλή του Μαξίμου, ήρθε το βράδυ ο κ. Κ. Μητσοτάκης (Μega) να ρίξει βολές εναντίον του υπουργού Οικονομίας- τόσο για την υπόθεση των ομολόγων, όσο και για τους κανακάρηδες- ενώ άφησε αιχμές και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Όταν ρωτήθηκε, εάν ήταν στη θέση του κ. Κ. Καραμανλή πότε θα έκανε εκλογές, απάντησε: «Εγώ θα είχα κάνει νωρίτερα άλλους χειρισμούς». Για τα ομόλογα άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι κακώς η κυβέρνηση δεν δίνει τις συμβάσεις που ζητά η αντιπολίτευση. Μίλησε μάλιστα για λαθεμένους χειρισμούς στο καυτό αυτό ζήτημα, ενώ κατέληξε καρφώνοντας στον υπουργό Οικονομίας για την προσωπική επίθεση που έκανε στον κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα, διότι διαφορετικά υπονομεύεται των μέλλον των παιδιών μας. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης διαφώνησε και με την τροπολογία Μπασιάκου.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εκεί.

Αιφνιδίασε τα στελέχη της Ν.Δ. όταν εμφανίστηκε θετικός σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ένα σενάριο που ξορκίζουν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

«Ρύθμιση – συγχωροχάρτι για παλιούς και νέους καταπατητές»

Η ΡΥΘΜΙΣΗ που αποσύρθηκε προέβλεπε την αναστολή των ενδίκων μέσων κατεδάφισης των αυθαιρέτων ώσπου να καταρτιστούν δασικοί χάρτες. Σύσσωμοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν χθες για δεύτερη μέρα, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αποτελούσε συγχωροχάρτι για τους καταπατητές και άνοιγε δρόμο σε νέους.

Τροπολογία που ανοίγει τις «πύλες της κολάσεως» χαρακτήρισε χθες τη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργήσει ώστε κάποιοι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και όχημα για την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν δεχτούμε τη λογική της τροπολογίας, ότι δεν υπάρχει κατεδάφιση αυθαιρέτου επειδή δεν υπάρχει δασολόγιο ή χάραξη αιγιαλού, τότε τα αφήνουμε όλα στο έλεος των καταπατητών».

«Δεν άφησαν τίποτα όρθιο»
«Αφήστε την υποκρισία. Συνειδητά θέλετε να ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου για τους καταπατητές», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, επισημαίνοντας ότι «τα τρία Κ της κυβέρνησης- κομματισμός, κουμπάροι και καταπατητές- δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτό τον τόπο».

Για «έγκλημα» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας δεν έχει υπογράψει την τροπολογία. «Είδα τον κ. Καραμανλή να εκφωνεί χθες έναν ενδιαφέροντα λόγο για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν έτσι εννοεί την προστασία, αλίμονο στο περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, λέγοντας ότι θα αποσύρει την τροπολογία εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση, ο κ. Μπασιάκος είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα, αλλά να γλιτώσει τους πολίτες από την ταλαιπωρία κι από τα δικαστικά έξοδα, δεδομένου ότι λόγω έλλειψης δασικών χαρτών, εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης άφησε αιχμές για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, λέγοντας ότι «τα επιθετικά εξτρέμ της Ν.Δ., Αλογοσκούφης και Μπασιάκος, ξεπερνούν τον κεντρώο κ. Σουφλιά και πάνε κατευθείαν για γκολ ψηφοθηρίας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “