Γαλάζια ραψωδία κατά Αλογοσκούφη

Σφάζονται οι κορυφαίοι της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης και να δέχεται καταιγιστικά πυρά από τους συνυποψηφίους του υπουργούς, αλλά και τους κ.κ. Γ. Σουφλιά και Μ. Έβερτ.

O υπουργός Οικονομίας μπήκε στο στόχαστρο των «πρωταγωνιστών» της εκλογικής του περιφέρειας με τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε στην επίθεσή του εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκάλεσε «κανακάρη του ντόπιου και ξένου κατεστημένου». Το σύνθημα για την αποδοκιμασία του «γαλάζιου ροκ» του υπουργού Οικονομίας έδωσε ο κ. Γ. Σουφλιάς, οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Α΄ Αθηνών, έχει όμως ανοιχτό μέτωπο εφ΄ όλης της ύλης με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μ.Έβερτ ο οποίος ήταν βουλευτής της ίδιας περιφέρειας επί σειρά ετών και στη Ρηγίλλης θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο να είναι σ΄ αυτές τις εκλογές υποψήφια η κόρη του Αλεξία- η οποία πλειοψήφησε στις δημοτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του κ. Ν. Κακλαμάνη. «Ορισμένοι έχουν την εντύπωση ότι αυτή η παλιομοδίτικη αντίληψη της πολιτικής, να φωνάζεις δηλαδή δυνατά κραυγάζοντας, δείχνει δυναμισμό. Κατά την άποψή μου αδυναμία και μόνο δείχνει αυτό» είπε με έμφαση (στη ΝΕΤ) ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.

Περισσότερο επικριτικός ήταν ο κ. Γ.Βουλγαράκης , ο οποίος συμμετέχει πάντα στη σκυταλοδρομία για τις πρώτες θέσεις. Ο υπουργός Πολιτισμού είπε στον Αlpha ότι δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο η τακτική των σκληρών αντιπαραθέσεων που σηματοδοτούσαν το κλίμα σε άλλες εποχές και τόνισε με νόημα: «Το κάθε στέλεχος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων του». Στον χορό μπήκε και ο κ. Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές χτύπησε πρωτιά στην Α΄ Αθηνών και διακατέχεται από το άγχος της επιτυχίας. «Καλώς ή κακώς άνοιξε η προεκλογική περίοδος, αλλά με τον τόνο να δίνεται κυρίως σε επίπεδο αντεγκλήσεων ξεπερνούν πλέον τα όρια και μας γυρνάνε πίσω στο 1989. Την εποχή εκείνη είχαμε έξαρση τέτοιων δηλώσεων που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού μας πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Και στο ΠΑΣΟΚ
Αντιδράσεις προκαλεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η κατακόρυφη αύξηση των τόνων στον αντιπολιτευτικό λόγο του Κινήματος. Κορυφαία στελέχη σχολίαζαν αρνητικά την πρωτοβουλία του εκπροσώπου Τύπου Πέτρου Ευθυμίου να χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό «Γουλιμή». Ωστόσο μόνο η Άννα Διαμαντοπούλου διαφοροποιήθηκε δημοσίως, εκφράζοντας ουσιαστικά τη διαφωνία της με τους οξείς τόνους που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα τη φρασεολογία όχι μόνο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων στελεχών που έχουν συνάφεια με το θέμα.

Πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου είναι θιασώτης αυτής της τακτικής και δεν διαφεύγει της προσοχής των πολιτικών αναλυτών ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που έχει υποδείξει ως αποκλειστικά υπεύθυνο για το σκάνδαλο των ομολόγων τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον έχει χαρακτηρίσει όμηρο ενός «άθλιου κατεστημένου». Ο κ. Παπανδρέου άλλωστε έχει κάνει λόγο για τη δράση γαλάζιας «σπείρας» στο σκάνδαλο με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ουσιαστικά τη μάχη των ομολόγων δίνει μόνος ο κ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενος από τον κ. Ευθυμίου και τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Βάσω Παπανδρέου και Μαρία Δαμανάκη. Κανένα άλλο από τα κορυφαία στελέχη δεν δείχνει πρόθυμο να μετάσχει στη μάχη, που κοσμείται με λεκτικούς ακροβατισμούς και οξύτατους χαρακτηρισμούς…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “