Σαρακατσάνος κατά «γαλάζιου ροκ»

Διαφώνησε ανοιχτά ο Γιώργος Σουφλιάς με την τακτική του Μαξίμου για την πόλωση του πολιτικού κλίματος και κάρφωσε τον Γιώργο Αλογοσκούφη για τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η πρώτη ενδοκυβερνητική διαφωνία και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής η οποία καταγράφεται μόλις δύο 24ωρα μετά την εφαρμογή του σχεδίου «γαλάζιο ροκ» που στοχεύει στη συσπείρωση των οπαδών της Ν.Δ. και στον περιορισμό των διαρροών προς το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται ενοχλημένος για μια ακόμη φορά με τον υπουργό Οικονομίας, τις κινήσεις του οποίου σπάνια εγκρίνει και υιοθετεί. «Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να μην υποβαθμίσουμε την πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε με δηκτικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και όσοι συνομιλούν μαζί του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι με τη δήλωσή του αυτή ήθελε να εκφράσει την ξεκάθαρη διαφωνία του με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Οι συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος επισημαίνουν επίσης ότι οι θέσεις του κ. Γ. Σουφλιά για τον τρόπο που πρέπει να διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ Ο Σουφλιάς φέρεται ενοχλημένος ξανά με τον υπουργό Οικονομίας για τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε κατά του Γ. Παπανδρέου είναι γνωστές σε φίλους και αντιπάλους του από παλιά και δεν αλλάζουν από τις συγκυρίες της κάθε στιγμής.

Ο υπουργός Οικονομίας σήκωσε το γάντι και απάντησε με αιχμές στον «αιώνιο αντίπαλό» του κ. Γ. Σουφλιά. «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κρατηθεί σε ένα επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο ίδιος παρότι υβρίζεται και συκοφαντείται απαντά πάντα με ήπιο και πολιτικό τροπο», έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Γ. Αλογοσκούφη και άφηναν να εννοηθεί ότι εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομίας βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και λίγοι είναι συνάδελφοι του που τον υπερασπίζουν.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου
Στον ενδοκυβερνητικό καβγά παρενέβη και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πάτησε και στις δύο βάρκες. Στην αρχή έδειξε να συμφωνεί με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη αλλά κατέληξε να συμφωνεί με τον κ. Γ. Σουφλιά: «Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχει εκτροχιαστεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και αυτό είναι κρίμα. Και για τη δημοκρατία και για τον πολιτικό μας πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και συνέχισε ως εξής: «Τούτες τις ώρες και όταν με το καλό ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος- όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο με τη συμπεριφορά τον λόγο μας αυτό που έχουμε κατακτήσει όλοι μαζί οι Έλληνες τον δημοκρατικό μας πολιτισμό και να αφήσουμε στην άκρη τα ευτελή και τα ασήμαντα».

Πάντως ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος δεν πήρε αποστάσεις από τα όσα είπε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτοντας έτσι ότι η στάση Αλογοσκούφη εκφράζει την επίσημη κυβερνητική γραμμή. «Είναι εμφανές ποιος υβρίζει και ποιος επιδιώκει την όξυνση. Είναι ο κ. Παπανδρέου που προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδα του μ΄ αυτό τον τρόπο», είπε ο κ. Αντώναρος.

«Σύγχρονος Γουλιμής»
«Σύγχρονο Γουλιμή» χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου (στον 9.84) συγκρίνοντας τις επιθέσεις του κ. Καραμανλή στον κ. Κ. Σημίτη με εκείνες που είχε δεχθεί ο Χαρίλαος Τρικούπης από τον αντίπαλό του Γουλιμή. Ο κ. Ευθυμίου υποστήριξε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Αλογοσκούφης και Π. Δούκας ακολουθούν την τακτική της σουπιάς – «αντί να προσκομίζουν στοιχεία χρησιμοποιούν τη μέθοδο της σουπιάς, ρίχνουν το μελάνι των ύβρεων και των συκοφαντιών είτε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είτε κατά των στελεχών του Κινήματος, προσπαθώντας μέσα από τη σύγχυση και τον αντιπερισπασμό της συκοφαντίας να μη μιλήσουν για την ταμπακέρα».

Η μάχη του σταυρού στην Α΄ Αθήνας ανεβάζει τους τόνους

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του κ. Σουφλιά ήρθε να εκφράσει εκείνους τους βουλευτές της Ν.Δ. που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκομίσει οφέλη επιλέγοντας τη στοχοποίηση του κ. Γ. Παπανδρέου. «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει γιατί αποφασίσαμε να προσχωρήσουμε στην τακτική Ψωμιάδη, που έως χθες αποδοκιμάζαμε», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της Ν.Δ. από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος εκτιμούσε ότι μέσα από τέτοιου είδους επιθέσεις δεν αποκλείεται να βγει πολιτικά κερδισμένος ο κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς θα συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ γύρω από το πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η «έκρηξη» του κ. Γ. Αλογοσκούφη και η σκληρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου συνδέονται σε σημαντικό βαθμό και με την επικείμενη μάχη στην Α΄ Αθήνας. Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. κάνουν λόγο για τις… πριμαντόνες της Α΄ Αθήνας και εκτιμούν ότι στον ακήρυκτο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσά τους θα υπάρξουν πολλά επεισόδια έως τις κάλπες.

Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια διαγκωνίζονται, ως γνωστόν, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Αλογοσκούφης, που με τον έναν ή άλλον τρόπο πρωταγωνιστούν στα γαλάζια σενάρια για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. Με την προσωπική επίθεση στον κ. Γ. Παπανδρέου, επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης θεωρούν ότι ο κ. Αλογοσκούφης κέρδισε πόντους στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων και κυρίως γι΄ αυτό τον λόγο, όπως λένε, δεν βρήκε στηρίγματα από την πλευρά του κ. Δημ. Αβραμόπουλου.

Εξάλλου, στην πίεση που προκαλεί ο αγώνας δρόμου στην Α΄ Αθήνας αποδίδουν πολλά στελέχη και τις αιχμές του κ. Αβραμόπουλου κατά του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνη για το έργο του στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «έχουν στόχο να μπει επιτέλους τάξη σε αυτό που βρήκαμε από το παρελθόν και που δεν ήταν παρά ένα ακατάστατο, άναρχο, αδιάφανο και διεφθαρμένο τοπίο, κυρίως στις προμήθειες». Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου προκάλεσαν έντονη ενόχληση στο δημαρχιακό μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, που σήκωσε το γάντι. Συνεργάτες του κ. Κακλαμάνη πέρασαν στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων παραδόθηκε έτοιμο στον νυν υπουργό Υγείας και χρειαζόταν μόνο μία υπογραφή- τη δική του- για να προωθηθεί στη Βουλή. Όμως παρέμεινε επί 15 μήνες στο συρτάρι του κ. Αβραμόπουλου…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “