Το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει μόνο με τα ομόλογα

Το σκάνδαλο των ομολόγων, παρ΄ ότι εμπλέκει την κυβέρνηση, δεν είναι αρκετό για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές. Αυτό δηλώνει με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο κ. Γ. Παπαντωνίου και για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του επικαλείται το παράδειγμα των γαλλικών εκλογών.

«Όπως είδαμε και στη Γαλλία οι πολίτες δεν καταδικάζουν μόνο στάσεις και συμπεριφορές. Ψηφίζουν θετικά, για μια πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό, εξάλλου, ήταν πάντα το δυνατό χαρτί της προοδευτικής παράταξης. Ότι εξέφραζε τη βούληση για αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πρέπει να κάνει και σήμερα, αν θέλει να εξασφαλίσει συνθήκες νίκης στις εκλογές», λέει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει με επίθεση κατά της Ν.Δ. αλλά και αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβάλλει ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε μια προοδευτική κατεύθυνση, αντί να εγκαταλείπει τη σημαία των μεταρρυθμίσεων στη Ν.Δ., που είναι ανίκανη να τις υλοποιήσει και, στη χειρότερη περίπτωση, τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την προώθηση μέτρων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου διαψεύδει με τρόπο κατηγορηματικό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Ν.Δ., όπως διαψεύδει και τις φήμες που τον θέλουν να εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική δράση. Και εκδηλώνει ανοιχτά την επιθυμία να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του Κινήματος: «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Όμως, οι θέσεις και η αποστολή κάθε μέλους του κόμματος προσδιορίζονται όχι μόνο από τις υποκειμενικές επιθυμίες αλλά και από τις αντικειμενικές συνθήκες. Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, τροποποιούνται και οι ρόλοι. Αυτό, εξάλλου, ισχύει για όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς εξαίρεση». Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο της απομάκρυνσής του από το ΠΑΣΟΚ και παραπέμπει να ρωτήσουμε γι΄ αυτό τον κ. Γ. Παπανδρέου. Αποφεύγει ωστόσο να προκαλεί τον ηγέτη του Κινήματος, καθώς δεν επιμένει στην άποψη ότι «ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε φόβους ότι ο ίδιος θα ήταν διεκδικητής της ηγεσίας ύστερα από μια ενδεχόμενη ήττα. «Όπως γνωρίζετε, έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι, αν προκύψει θέμα ηγεσίας, δεν θα είμαι υποψήφιος», λέει χαρακτηριστικά και δηλώνει με έμφαση: «Αγωνίζομαι, και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το ΠΑΣΟΚ. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, ικανό να υλοποιήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, όταν ερωτάται ποιο είναι το πλεονέκτημα του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές, απαντά λακωνικά ως εξής: «Ότι ηγείται μιας παράταξης με μεγάλη προσφορά, στηριγμένη σε αξίες και αρχές με τις οποίες ταυτίζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

Κύριε υπουργέ, προφανώς έχετε κάνει την αυτοκριτική σας. Ποιο ήταν το σημαντικότερο λάθος που πιστεύετε ότι κάνατε από την πλευρά σας, ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα;

Λάθη ασφαλώς έχω κάνει σε πολιτικές αποφάσεις. Είναι ανθρώπινο, όταν δρας. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί «λάθος» η ανεξαρτησία γνώμης;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “