Το ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι μου, ουδέποτε έφυγα

«Μακάρι να ήξερα και εγώ και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τον λόγο για τον οποίο με έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γιώργος Παπανδρέου», δηλώνει ο κ. Κ. Κουλούρης και προσθέτει φανερά στενοχωρημένος για την εξέλιξη αυτή: «Έτσι καταλήγω πως μάλλον ήταν κακή συγκυρία, κακές συμβουλές, κακή ψυχολογία- όπως λέμε, η ώρα η κακή… Δεν μπορώ να ξέρω, ούτε έχει νόημα να γυρίζει κανείς γύρω-γύρω από κάτι που έγινε πια».

O βουλευτής με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», στην οποία ξεχειλίζει από συναίσθημα, λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι του και δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στο κόμμα διότι ουδέποτε έφυγε από αυτό. «Ανήκω στο Κίνημα. Η σχέση μου μαζί του και με τον κόσμο του είναι βιωματική και ανεξίτηλη. Αυτό δεν έχει αλλάξει και δεν αλλάζει». Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο γνωρίζει εξ απαλών ονύχων, πιστεύει ότι η σχέση τους έχει αλλάξει, αλλά δεν έχει τελειώσει διότι είναι περισσότερα αυτά που τους κρατούν κοντά παρά αυτά που τους απομάκρυναν.

Ο κ. Κ. Κουλούρης κάνει ωστόσο για πρώτη φορά την αυτοκριτική του. Στο ερώτημα εάν έχει μετανιώσει για κάτι, απαντά ξεκάθαρα ότι «έχω πληρώσει πολλές φορές τον αυθορμητισμό μου. Δεν έχω πράγματι μάθει, λόγω χαρακτήρα, έναν βασικό κανόνα της πολιτικής: να υποκρίνομαι, να κρύβω λόγια, να λειτουργώ με υπολογισμό. Αυτή είναι η αυτοκριτική μου. Αλλά έχω τη συνείδησή μου ήρεμη και καθαρή. Δεν έχω προδώσει ποτέ αυτό που είμαι.

Πολλοί λένε πάντως ότι αγνοήσατε επί τρία χρόνια μηνύματα και προειδοποιήσεις του προέδρου και δεν προσαρμοστήκατε στα νέα δεδομένα.

Ούτε μηνύματα έλαβα, ούτε προειδοποιήσεις είχα. Συναντούσα εξάλλου αρκετά τακτικά τον Γιώργο Παπανδρέου και συζητούσα συχνά μαζί του. Έβλεπα επίσης και αρκετούς στενούς συνεργάτες του. Άρα αν υπήρχε γενικότερο θέμα θα μπορούσαν να μου το είχαν πει, ή έστω να μου το έδειχναν με τη συμπεριφορά τους. Σε ποια νέα δεδομένα υπήρξα άλλωστε απροσάρμοστος; Ζητούσα σκληρή αντιπαράθεση με τη Νεοδεξιά, προβολή θέσεων που να δείχνουν καθαρά τη διαφορά μας από τη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση, ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων ως βάση της πολιτικής μας προκειμένου να ξαναγίνουμε, από κόμμα αξιωματούχων της εξουσίας, φιλολαϊκό Κίνημα. Τι από όλα αυτά δεν συνάδουν με το σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Ο βουλευτής δεν θελει να πιστέψει- όπως λέει- ότι υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα στον βωμό της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί ο κ. Γ. Παπανδρέου και εξηγεί: «Ένα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να αναζητεί άλλοθι σε εξιλαστήρια θύματα. Δεν πιστεύω σε αποδιοπομπαίους τράγους ούτε στις όποιας μορφής παγανιστικές τελετές στην πολιτική! Κι όσο για το αναμφισβήτητο αίτημα της ανανέωσης, το ουσιαστικό μέτρο της δεν είναι τα πρόσωπα που την υπηρετούν αλλά οι πολιτικές εκείνες που μπορούν να εμπνεύσουν και πάλι τον λαό. Οι πολίτες αποζητούν ουσία, όχι καλλιστεία».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “