Εισαγγελική ανατροπή στα σχέδια Καραμανλή

Με την αυριανή φιέστα στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει για μια ακόμη φορά το βαρύ κλίμα που υπάρχει στη βάση της Ν.Δ. και την κοινωνία από τις συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων.
Αποκαλύψεις που θα συνεχιστούν, καθώς οι εισαγγελικές αρχές ανοίγουν πλέον τον κύκλο των ανακρίσεων για τη λεγόμενη «παρέα του Λονδίνου» και τους διοικητές των αμαρτωλών Ταμείων, ενώ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεν είναι όμως μόνο το σκάνδαλο των ομολόγων που έχει παγώσει τη Ν.Δ. Το θέμα της διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι στη διακίνηση μαύρου χρήματος διευρύνεται και στη Ρηγίλλης αναμένουν με πρωτοφανή αγωνία τις τρεις νέες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας από αύριο μέχρι τη Δευτέρα. Υπουργοί και βουλευτές χαρακτηρίζουν κορυφή του παγόβουνου τη νέα θύελλα που ξέσπασε με τις μίζες στην Αγροτική Τράπεζα και τις αγορές ομολόγων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και εκφράζουν φόβους ότι παρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και των επιτελών του, είναι πλέον αδύνατο να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.

Ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα φαινόμενα παραλυσίας της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, διαμηνύει σε κορυφαίους υπουργούς ότι πρόθεσή του είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, την άνοιξη του 2008. «Προχώρησε το έργο σου χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο» είπε πριν από λίγες μέρες ο κ. Κ. Καραμανλής Το θέμα της διαφθοράς διευρύνεται και στη Ρηγίλλης αναμένουν με πρωτοφανή αγωνία τις τρεις νέες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας από αύριο μέχρι τη Δευτέρα σε κορυφαίο υπουργό που κατέχει νευραλγικό και ευαίσθητο πόστο στην κυβέρνηση. Αλλά και δημοσίως ο Πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του στο Μαξίμου, ανέφερε και πάλι ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους»- δήλωση που συνεργάτες του υποστήριζαν ότι αποδυναμώνει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Αναμένουν τα πορίσματα. Όσον αφορά το σκάνδαλο των ομολόγων, η κυβέρνηση- όπως φάνηκε και από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνα, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή- έχει αποφασίσει να τηρήσει πλέον σιγήν ιχθύος, με στόχο τουλάχιστον να μην τροφοδοτείται με νέα επεισόδια εξαιτίας παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών. «Το θέμα των ομολόγων έχει εξαντληθεί» είναι πλέον η μονότονη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και των αρμόδιων υπουργών, ενώ οι επιτελείς του Μαξίμου περιορίζονται να δηλώνουν ότι ο Πρωθυπουργός αναμένει πλέον τα σχετικά πορίσματα (των εισαγγελικών αρχών και του κ. Ζορμπά), από τα οποία θα κριθεί εάν θα ληφθούν νέες αποφάσεις και πολύ περισσότερο εάν, μετά τον Σ. Τσιτουρίδη και τον Ευγ. Παπαδόπουλο, θα ακολουθήσουν και άλλες καρατομήσεις.

Ωστόσο, η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για τη Ν.Δ. και η οποία επιδεινώθηκε μετά το προχθεσινό ναυάγιο των κ.κ. Τσουπίδη και Μηλιάκου, δεν αφήνει άλλα περιθώρια για αδράνεια και απαιτούνται πλέον γενναίες πολιτικής παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό. «Είμαστε εγκλωβισμένοι. Το σκάνδαλο των ομολόγων είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι κι αμέσως ξεφυτρώνει ένα άλλο» σημειώνει επιτελικό στέλεχος της Ν.Δ. που έχει εισηγηθεί στον Κων. Καραμανλή «να μη γίνει ουρά των δικαστικών εξελίξεων». «Εάν περιμένουμε τις αποφάσεις των εισαγγελέων, υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση αυτή να συνεχιστεί επί μήνες και να φτάσουμε στις εκλογές με κύριο θέμα την υπόθεση των ομολόγων, όπως επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ», προσθέτει το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας παράλληλα ότι, ακολουθώντας τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν θα απαντά πολιτικά στο πρόβλημα.

Στην περιφέρεια οι βουλευτές «αναστενάζουν»

Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης εξάλλου καθημερινά φθάνουν μηνύματα από βουλευτές κυρίως της περιφέρειας, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να πείσουν τη βάση του κόμματος, καθώς δεν έχουν και οι ίδιοι ουσιαστικές απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός μέχρι χθες το απόγευμα δεχόταν εισηγήσεις τόσο στην αυριανή προσυνεδριακή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης (στο Βελλίδειο) όσο και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα Σαββατοκύριακα σε άλλες πέντε περιφερειακές πόλεις (Καμένα Βούρλα, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο)

να περάσει στην αντεπίθεση, παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα πολιτικών θέσεων για το θέμα της διαφθοράς, καλώντας ταυτόχρονα και όλα τα κόμματα «σε έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο» για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που πλήττουν τον δημόσιο βίο.

Στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, πάντως, που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για νέα συνένωση δήμων και κοινοτήτων, μέσα από έναν «Καποδίστρια Νο 2», ενώ θα ανοίξει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου χάρτη περιφερειών και νομαρχιών, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, όπως χαρακτηριστικά θα αναφέρει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “