Ρυθμιστής των εκλογών οι τρεις κάλπες του Ιουνίου!

Τρεις κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνιο δρομολογούν τις πολιτικές εξελίξεις και καθορίζουν τον χρόνο των εκλογών. Πρόκειται για τις τρεις μεγάλες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που θα κλείσουν την τρέχουσα πολιτική σεζόν και θα διαμορφώσουν, σύμφωνα με τη Ν.Δ., σε σημαντικό βαθμό και το πολιτικό κλίμα κατά τη θερινή περίοδο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κινούνται πλέον με βασικό στόχο να μπει φρένο στη συνεχιζόμενη φθορά της Ν.Δ. και το κόμμα να βγει αλώβητο από αυτές τις μετρήσεις, ώστε να διατηρήσει ένα προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Το πρωτοφανές- την τελευταία τριετία τουλάχιστονάγχος που έχει καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη εν όψει των δημοσκοπήσεων προέρχεται από ένα σημαντικό στοιχείο: την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, η οποία- όπως λένε οι δημοσκόποι- άρχισε να καταγράφεται από τις πρώτες ημέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων και εάν συνεχισθεί μπορεί να οδηγήσει και σε νέο πολιτικό σκηνικό. Το άγχος της κυβέρνησης έγινε σαφές αυτή την εβδομάδα και με την προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα έχει ως στόχο ουσιαστικά τον έλεγχο των μετρήσεων.

Αρχές Ιουνίου τα αποτελέσματα Οι πιο κρίσιμες. Όπως παραδέχονται επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και οι εκλογικοί αναλυτές, οι προσεχείς δημοσκοπήσεις με κάλπη είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων μηνών. Έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, όπως λένε, θα καθορίσουν το κλίμα στην κοινωνία για τη δυναμική των κομμάτων έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι περισσότεροι στη Ν.Δ. εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα αρχίσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Από τις 28 Μαΐου αρχίζει η εξαμηνιαία πανελλαδική δημοσκόπηση «Forum» της Μetron Αnalysis, η οποία θα δημοσιοποιηθεί 21 Ιουνίου, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί και η έρευνα «Τάσεις» της ΜRΒ. Η τρίτη πανελλαδική δημοσκόπηση που θα γίνει με κάλπη αρχίζει τις επόμενες ημέρες από την ΑLCΟ και θα δημοσιοποιηθεί αρχές Ιουνίου. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να διεξαχθούν άλλες τρεις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες επίσης θα παίξουν ρόλο στις τελευταίες εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν για τη δυναμική των κομμάτων πριν από τις θερινές διακοπές.

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν υπάρχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης, ενώ με τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται σε διακοπές είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσεις σε πολιτικές παρεμβάσεις που θα είναι αποτελεσματικές και θα μπορούν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων» σημειώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας ότι είναι σημαντικό για τη Ν.Δ. να κλείσει έως τις αρχές Ιουνίου τη στρόφιγγα των διαρροών και να μπει στο καλοκαίρι χωρίς μεγαλύτερες απώλειες. «Το κλίμα στις κομματικές οργανώσεις και τα καφενεία θα είναι διαφορετικό εάν χαθεί το προβάδισμα που διατηρούσε η κυβέρνηση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και έως τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια αντίδρασης…» παραδέχεται.

Συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ μετά τα σκάνδαλα με τα ομόλογα

Σ τη Ν.Δ. προσδοκούν ότι με τις περιοδείες Καραμανλή θα επηρεάσουν και τις δημοσκοπήσεις με τις οποίες θα κλείσει η πολιτική σεζόν, αλλά παραδέχονται ότι ακόμη και εάν δεν συνεχισθούν οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά το πλήγμα μπορεί να έρθει από την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η επιστροφή Λαλιώτη, το προγραμματικό συνέδριο του Κινήματος που άρχισε χθες, αλλά και το βαρύ κλίμα που επιτείνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο με την άσκηση πιέσεων από υπουργούς για αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και με την ξαφνική αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, εκτιμούν στη Ρηγίλλης ότι θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τα ποσοστά του λόγω της πολιτικής συγκυρίας, ακόμη και αν παραμείνουν αμετάβλητες οι μετακινήσεις ανάμεσα στα κόμματα» λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ. Σε αντιστάθμισμα, στη Ρηγίλλης ευελπιστούν ότι θα υπάρξει αύξηση και στη συσπείρωση της Ν.Δ., η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού των αναποφάσιστων. Σε αυτό, όπως λένε, μπορεί να βοηθήσουν τόσο η δυναμική και συνεχής παρουσία του Κ. Καραμανλή όσο και η ανησυχία που προκαλούν στη γαλάζια κομματική βάση οι φωνές για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Χαμηλά ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει ούτε ο επικεφαλής της Μetron Αnalysis Στράτος Φαναράς, ο οποίος επισημαίνει ότι έως τώρα βρισκόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για κόμμα της αντιπολίτευσης. «Κατά τις τελευταίες μετρήσεις η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε στο 85% και της Ν.Δ. στο 84%. Ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ θεωρητικά θα έπρεπε να προσεγγίζει το 90%, ενώ για το κυβερνών κόμμα η συσπείρωση θεωρείται υψηλή», αναφέρει στα «ΝΕΑ», ενώ προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, και τα δύο κόμματα έχουν περιθώριο να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό συσπείρωσης και όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί».

Καθοριστικός παράγων. Για τον πρόεδρο της ΑLCΟ Κων. Παναγόπουλο, οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων ίσως αποδειχθούν ο καθοριστικός παράγων για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού τον Ιούνιο. Ο ίδιος σημειώνει ότι για το ΠΑΣΟΚ αρκεί μια αύξηση της συσπείρωσής του κατά 3% για να αποκτήσει το προβάδισμα από τη Ν.Δ., εξέλιξη που στην παρούσα φάση μπορεί να δημιουργήσει νέο πολιτικό τοπίο. Θεωρεί, μάλιστα, ότι η πίεση των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. για νέο εκλογικό νόμο είναι πιθανότερο να ευνοήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρητικώς έχει τώρα μεγαλύτερα περιθώρια να αυξήσει τη συσπείρωσή της.

Εκμετάλλευση της εικόνας του Πρωθυπουργού

Ηαγωνία για τις διαρροές από τη Ν.Δ. έχει καταλάβει και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και σε αυτήν αποδίδεται- έως ένα βαθμό- και η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης κατά την τελευταία εβδομάδα, με τον Κ. Καραμανλή να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Όπως λένε τα ίδια κομματικά στελέχη, πλέον έχει μπει σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός της Ν.Δ. που βασίζεται αποκλειστικά στην εκμετάλλευση της εικόνας του Πρωθυπουργού. «Ο Κ. Καραμανλής είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουν αυτή την ώρα η κυβέρνηση και το κόμμα και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο» λένε οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσονται τα συνεχή διαγγέλματα του Πρωθυπουργού και το πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια που ξεκινά μετά την επιστροφή του από την Αυστραλία και θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο του κόμματος, 6-8 Ιουλίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “