Εκλογικά παιχνίδια με την αυτοδυναμία

Να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος ζητούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., εκφράζοντας ουσιαστικά την ανησυχία τους για τη φθορά που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα. Παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι θέμα νέου εκλογικού νόμου δεν υφίσταται, υπουργοί και επιτελάρχες της Ρηγίλλης δεν έχουν πειστεί και πιέζουν για νέο νόμο, επικαλούμενοι τον κίνδυνο της «ακυβερνησίας» μετά τις εκλογές.

Τ α ίδια στελέχη επιχειρούν να «ξορκίσουν» μια πεντακομματική Βουλή, η οποία μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Και δεν κρύβουν ότι απώτερος στόχος με τον νέο νόμο είναι να στηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εκ νέου κάλπες, εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία ή περιοριστεί σε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι με όχημα τον εκλογικό νόμο η Ν.Δ. μπορεί να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ σε μια σκληρή αντιπαράθεση, ώστε να ξεφύγει και η κυβέρνηση από τη δίνη του σκανδάλου των ομόλογων.

Οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για νέο εκλογικό νόμο πληθαίνουν όσο φουντώνει ο προεκλογικός πυρετός στη Ν.Δ. Μετά τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, που έχει εισηγηθεί στον Κων. Καραμανλή να αλλάξει μονομερώς η Ν.Δ. στην παρούσα Βουλή τον εκλογικό νόμο, υπέρ της επίμαχης αλλαγής τάχθηκαν χθες οι κ.κ. Δημ. Σιούφας και Δημ. Αβραμόπουλος, καθώς και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης. Και οι τρεις προκάλεσαν το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει τώρα σε έναν νέο νόμο, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν αμέσως και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές. Με τη χθεσινή παρέμβασή τους δεν έκρυψαν ουσιαστικά την ανησυχία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως από τις εκλογές θα προκύψει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία. Έσπευσαν μάλιστα να χαρακτηρίσουν την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξυπηρετήσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της Ν.Δ. «ένδειξη ηττοπάθειας» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράγοντες του Μαξίμου υποστήριζαν χθες ότι το μπαράζ δηλώσεων των κορυφαίων υπουργών και του γραμματέα της Ν.Δ. για νέο εκλογικό νόμο είναι «συμπτωματικό» και δεν υποδηλώνει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του Κων. Καραμανλή. Ωστόσο, ενώ μέχρι πρότινος το πρωθυπουργικό επιτελείο έκλεινε με κατηγορηματικό τρόπο το θέμα, οι ίδιες πηγές περιορίζονταν χθες να δηλώσουν ότι «δεν είναι πιθανό» να αναλάβει η κυβέρνηση στην παρούσα Βουλή τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία.

«Κίνηση πανικού»
Οι δημόσιες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, εντός κι εκτός Βουλής, ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο γιατί σέβεται τους θεσμούς είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και ο πιο σοβαρός λόγος που ο Κων. Καραμανλής δεν θα αναθεωρήσει τη στάση του, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται. «Είναι δεδομένο ότι η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού θα πληγεί ανεπανόρθωτα εάν κάνει στροφή 180 μοιρών. Και αυτό θα το εκμεταλλευθεί και η αντιπολίτευση που θα επιχειρήσει να προβάλει μια κυβερνητική πρωτοβουλία για νέο εκλογικό ως κίνηση πανικού» παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, που θεωρεί πάντως ότι η Ν.Δ. θα έχει περισσότερα να κερδίσει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε με κατηγορηματικό τρόπο κλείσει το θέμα, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας στις 4 Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής: «Εγώ αρνούμαι να ανοίξω τέτοιο θέμα. Γιατί σέβομαι τους θεσμούς και τους βάζω πάνω από το κομματικό και προσωπικό μου συμφέρον».

Ωστόσο, ο «εφιάλτης» της πεντακομματικής Βουλής και η σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και τη Ρηγίλλης και, για πολλούς στη Ν.Δ. αυτή η εξέλιξη ίσως αλλάξει και τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όσοι εισηγούνται στο Μαξίμου να αλλάξει τώρα ο εκλογικός νόμος, υποστηρίζουν ότι το θέμα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να έχει εκ των πραγμάτων το «πάνω χέρι». Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. λένε, μάλιστα, ότι η πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει τώρα στην αλλαγή του νόμου, από την μια πλευρά «κάνει συμμέτοχο την αξιωματική αντιπολίτευση» στη σχετική συζήτηση και από την άλλη περιορίζει την απήχηση του αιτήματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφού στο τέλος θα εμφανιστεί ότι δεν πιστεύει πως θα επικρατήσει στις εκλογές. Αυτό επιχείρησε να εκπέμψει χθες και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίοςμιλώντας στη ΝΕΤ- κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «εάν έχει ψυχή» και πιστεύει ότι θα νικήσει στις εκλογές, να προχωρήσει τώρα με τη Ν.Δ. στην αλλαγή του νόμου.
Εφιάλτης για τη Ν.Δ. η πεντακομματική Βουλή

Ο ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΣ λόγος που τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. επιδιώκουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφορά την αριθμητική των προσεχών εκλογών, όπως παραδέχονται τα ίδια κομματικά στελέχη. Η αλλαγή του νόμου από την παρούσα Βουλή, λένε στη Ρηγίλλης, παρέχει τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να προσφύγει πάλι στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε δύο σενάρια διπλών εκλογών και ειδικότερα:

1Στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει στις εκλογές του φθινοπώρου, αλλά δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, τότε θα προσφύγει πριν από το τέλος του 2007 πάλι στις κάλπες, αλλά αυτή τη φορά με τον νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή κυβέρνηση στο πρώτο κόμμα, ακόμη και με οριακή διαφορά από το δεύτερο. Στη Ρηγίλλης έχουν καταλήξει σήμερα ότι εάν η Ν.Δ. υπολείπεται του 42% σε μια πεντακομματική Βουλή, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην έχει αυτοδυναμία 151 εδρών, ανεξάρτητα από τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. 2Ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. υπερβεί το 42% και αποκτήσει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτή θα είναι ισχνή (έως 153-154 έδρες). Με αποτέλεσμα, όπως λένε, να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση δύσκολες αποφάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα έχει τη δυνατότητα να κάνει νέες εκλογές με τον νέο νόμο έως την άνοιξη του 2010, όταν το πιθανότερο είναι να συγκρουστεί έτσι κι αλλιώς με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ένδειξη ηττοπάθειας»

ΩΣ «ΕΝΔΕΙΞΗ ηττοπάθειας» από την πλευρά της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ το μπαράζ των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει για την αλλαγή του νόμου, ενώ προσθέτουν ότι ο Κων.

Καραμανλής βγαίνει εκτεθειμένος ακόμη και από τη συζήτηση που συνεχίζουν οι υπουργοί του, από τη στιγμή που ο ίδιος δήλωσε δημόσια ότι το θέμα έχει κλείσει. Λόγο για «επανάληψη στερεοτύπων που δεν σημαίνουν τίποτα» έκανε χθες ο πρώην υπουργός Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Αβραμόπουλο για το θέμα του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση με τη σιωπή της επί τρία και πλέον χρόνια έχει ουσιαστικά αποδεχθεί τον νόμο που είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Καραμανλής ένα πράγμα μόνο καλείται να αποφασίσει: Πόσο μακρά αντέχει να είναι η προεκλογική περίοδος…» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Εντάσεις και ενστάσεις στις εσωκομματικές εκλογές

ΕΝΤΑΣΗ επικράτησε χθες στην τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, καθώς μέλη του κόμματος κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε να ψηφίσουν επειδή δεν είχαν γραφεί τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους, παρ΄ ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν πως πλήρωναν κανονικά τις συνδρομές τους.

Οι επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Σταυρούπολης δέχτηκαν πλήθος διαμαρτυριών, ενώ από τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους υποβλήθηκαν ήδη ενστάσεις στα κομματικά όργανα και στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος για την ακύρωση της διαδικασίας.

Όπως υποστηρίζουν, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν αναρτήθηκαν καθόλου και έτσι αποκλείστηκε μεγάλος αριθμός μελών, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί το αποτέλεσμα και να εκλεγούν οι ίδιοι. Μάλιστα ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι με τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν δεν μπόρεσαν να θέσουν πολλοί που επιθυμούσαν υποψηφιότητα.

Ενστάσεις κατατέθηκαν και σε άλλες τοπικές οργανώσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς καταγγέλθηκε ότι έγιναν μεταφορές αρμοδιοτήτων από δημοτικές σε τοπικές οργανώσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, με συνέπεια να μη διεξαχθεί νόμιμα η εκλογική διαδικασία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “