Με τα γκάλοπ θα μετρήσουν τα ρήγματα

Ραγδαία μεταστροφή του πολιτικού κλίματος διαπιστώνουν υπουργοί, κομματικά στελέχη και κυρίως οι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι διατηρούν καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες. «Μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να εξανεμιστούν τα όποια κέρδη είχαμε εξασφαλίσει στο θέμα της Παιδείας» ομολογούσε χθες στη Βουλή μετά τη σκληρή αντιπαράθεση των δύο αρχηγών κορυφαίος υπουργός, ο οποίος έλεγε ότι το κόμμα περιμένει με αγωνία τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να αποτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η κυβέρνηση.

Την ίδια άποψη με τον υπουργό έχει το σύνολο των στελεχών του κόμματος, τα οποία ξαφνικά διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της, απολογούμενη για εκτεταμένη κακοδιαχείριση στα ασφαλιστικά ταμεία. «Χάσαμε το σημαντικότερο όπλο μας: οι πολίτες μάς εξέλεξαν για πατάξουμε τη διαφθορά. Ακόμη κι εκείνοι που δεν ήταν σίγουροι για τις ικανότητές μας πίστευαν ότι τουλάχιστον έχουμε καλές προσθέσεις για να νοικοκυρέψουμε τη χώρα. Και τώρα, τρία χρόνια μετά, η γραμμή άμυνάς μας είναι να συμψηφίσουμε τα δικά μας σκάνδαλα με τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ» λέει βουλευτής της περιφέρειας, οποίος εκτιμά ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που θα επισκεφθούν την επαρχία το Πάσχα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των ψηφοφόρων. Και εξηγεί τον λόγο: «Στον κόσμο υπάρχει η βεβαιότητα ότι βάλαμε χέρι στα χρήματα των φτωχών, την ίδια ώρα που προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ναυαγήσει και πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Αυτοί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα μας το συγχωρέσουν, είτε είναι δεξιοί είτε είναι αριστεροί».

Ενδεικτική του κακού κλίματος που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και στο κόμμα είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Μ. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στον Αplha είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για επίορκους κρατικούς αξιωματούχους: «Όταν είναι αναίσθητοι και όταν αναλαμβάνουν μια θέση παθαίνουν Εξοργισμένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι στη Ν.Δ. με τον Σάββα Τσιτουρίδη την ασθένεια του ιλίγγου από το ύψος και νομίζουν ότι επειδή πήραν μια θέση μπορούν να κλέβουν το ελληνικό κράτος, θέλουν κρέμασμα. Το κρέμασμα όμως μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το κάνει».

Κακό κλίμα. Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. εμφανίζονται εξοργισμένοι με τον κ. Σάββα Τσιτουριδη. «Τον Σεπτέμβριο, μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου το κλίμα για την κυβέρνηση ήταν εξαιρετικό, ήρθε η υπόθεση των κουμπάρων, από την οποία η κυβέρνηση υπέστη το πρώτο μεγάλο πλήγμα σε θέματα διαφθοράς. Τώρα έρχεται η υπόθεση των Ταμείων· μέχρι πότε θα πληρώνουμε τον Τσιτουρίδη» λένε βουλευτές της Ν.Δ., τα βέλη των οποίων όμως στρέφονται πλέον και εναντίον του υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα, τον οποίο θεωρούν μέρος του προβλήματος και του καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στο θέμα των ομολόγων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει»

Σε κάθε περίπτωση όλοι στη Ν.Δ. παραδέχονται ότι η υπόθεση των Ταμείων διαμόρφωσε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Υπουργοί λένε ότι τώρα πια το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να ζητά εκλογές και να το εννοεί. Αντίθετα, η Ν.Δ. έχει χάσει σ΄ αυτή τη φάση, δεν μπορεί να κάνει εκλογές. «Εάν πάμε σε εκλογές άμεσα, θα συρθούμε σε μια προεκλογική περίοδο στην οποία καθημερινά θα απολογούμαστε για τα χαμένα λεφτά των Ταμείων. Η φράση του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή “βρείτε τα λεφτά και φέρτε τα πίσω πριν από τις εκλογές” ήταν ενδεικτική του τρόπου που θα χειριστεί στο εξής το ΠΑΣΟΚ το θέμα» υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει ότι «πλέον η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει». Αυτό σημαίνει ότι πριν από τον Οκτώβριο δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές. Χάσαμε το πλεονέκτημα που είχαμε πριν 10 ημέρες. Είναι προφανές ότι κάναμε λάθος εκτίμηση, λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Πιστεύαμε ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει λαχανιάσει, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε εξαντλήσει το οπλοστάσιό του μετά την πρόταση μομφής. Τώρα όμως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει νέα ισχυρά όπλα σε ένα θέμα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές διαφοροποιήσεις στη Χ. Τρικούπη ως τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου».
Για κακούργημα δύο του ΤΕΑΔΥ

Ποινικές ευθύνες για δύο κακουργήματα- απιστία και υπεξαίρεση- σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί «καταχραστών του Δημοσίου», αποδίδει στον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ και τη διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ταμείου η ΑΔΕΔΥ για την υπόθεση της αγοράς υπερτιμολογημένων ομολόγων, που ερευνά και η Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δύο μηνυτήριες αναφορές, με τις οποίες στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τη ζημιά που προκάλεσαν με τις «πράξεις και τις παραλείψεις τους» στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν και αγωγές προκειμένου να διασφαλιστούν τα χρήματα των εργαζομένων.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά συνδέεται με τις ευθύνες του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ, ενώ η δεύτερη αφορά τις ευθύνες των δύο επιθεωρητών Κοινωνικής Ασφάλισης που συνέταξαν πόρισμα για την αγορά των ομολόγων, κατηγορώντας τους για παράβαση καθήκοντος. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η ΑΔΕΔΥ, στο συμπέρασμα του πορίσματός τους οι επιθεωρητές λένε ότι το Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ δεν έθεσε ποτέ στις συναλλαγές όρια τιμών για την αγοραπωλησία των ομολόγων, αγνοώντας το σκεπτικό της απόφασης της διοίκησης του Ταμείου που έθετε ως ρητή προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση κάθε ομολόγου «η τιμή του να είναι κάτω του αρτίου».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “