Ξαναζεσταίνουν τις εκλογές

Σενάρια πρόωρων εκλογών κυκλοφορούν και πάλι από χθες από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., με αφορμή τις διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2008, υπουργοί και βουλευτές δεν έχουν πεισθεί. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Λιάπη ο οποίος είπε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται.

Ο υπουργός Μεταφορών δεν είναι όμως ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Πολλοί βουλευτές εκτιμούν ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να αιφνιδιάσει το πολιτικό σύστημα και υποστήριζαν ότι την Πέμπτη εάν ξαναπροκληθεί στη Βουλή από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου θα πρέπει να σηκώσει το γάντι. «Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντήσει καταφατικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ», έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. που θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα δώσει ξανά στον Πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και εξηγούσε: «Θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να αδράξει την ευκαιρία και να προαναγγείλει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με ταυτόχρονη την αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων».

Οι ίδιοι βουλευτές έλεγαν μάλιστα πως εάν υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για σκανδαλώδεις πράξεις σε ασφαλιστικά ταμεία, η προσφυγή στις κάλπες είναι η καλύτερη αντεπίθεση της κυβέρνησης. Άλλοι βέβαια στη Ν.Δ. έχουν αντίθετη άποψη και εκτιμούν ότι θα ήταν λάθος να πάει για εκλογές ο κ. Καραμανλής και στην προεκλογική περίοδο να κυριαρχούν οι βαριές κατηγορίες από την αντιπολίτευση για σκάνδαλα στελεχών της Ν.Δ.

Ο Γιώργος την Πέμπτη θα ζητήσει πρόωρες
Πάντως, πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει πράγματι να θέσει επιτακτικά θέμα πρόωρων την Πέμπτη στη Βουλή με αφορμή αυτή τη φορά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι στην υπόθεση ομολόγων και μιζών από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια με τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων «αποκαλύφθηκε μόνο η κορυφή του παγόβουνου», και ότι «όλα δείχνουν ότι το είχαν κάνει σύστημα».

Πάντως, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει κάνει τη Χαριλάου Τρικούπη να επισπεύσει τις διαδικασίες για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κινήματος στην κοινωνία. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι το Πάσχα, οργανώνοντας συνεδριάσεις νομαρχιακών συμβουλίων και αποστολές κλιμακίων του κόμματος ανά την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται μια-δυο ακόμη περιοδείες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, ώστε να έχει διευρύνει τον κύκλο της «επαφής με τον λαό» όσο το δυνατόν περισσότερο. Στις συσκέψεις που γίνονται στο κόμμα εκτιμάται ότι «επίφοβες» ημερομηνίες παραμένουν η 6η, η 20ή και η 27η Μαΐου, όπως επίσης και η 17η Ιουνίου.

…Και άνοιξαν χορό προσλήψεων

ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ χορό προσλήψεων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Χθες, ενώ η χώρα είχε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας ανακοίνωσε τον διορισμό 1.250 ατόμων στον εποπτευόμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), καθώς και προσλήψεις 500 ατόμων στον τομέα Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τις ανάγκες σε προσωπικό, τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον τομέα της Πρόνοιας, η κυβέρνηση τις γνωρίζει εδώ και τρία χρόνια. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το γεγονός ότι ο Οργανισμός έχει ανάγκη από επιπλέον προσωπικό ήταν γνωστό από την αρχή της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, δηλαδή από τις αρχές του 2006. Από τους πρώτους μήνες του 2006 ήταν εμφανές ότι ο Οργανισμός δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για την προσαρμογή στα δεδομένα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η αδυναμία του Οργανισμού φάνηκε από τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στις πληρωμές χιλιάδων δικαιούχων αγροτών, εξαιτίας των προβλημάτων στους φακέλους τους. Το ζήτημα είναι γιατί η κυβέρνηση ανακάλυψε… τώρα τις τεράστιες ελλείψεις του Οργανισμού σε προσωπικό και όχι, για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι, όταν εμφανίστηκαν πρώτη φορά οι καθυστερήσεις που προκάλεσαν ενστάσεις και έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι άμεσες, προκειμένου ο Οργανισμός να ολοκληρώσει εγκαίρως τους ελέγχους στους φακέλους των αγροτών, οι οποίοι πρέπει να έχουν πληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, πρόκειται σύντομα να αρχίσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών για τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επομένως, αναμένεται να ενταθεί ο φόρτος εργασίας στον Οργανισμό που ήδη αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα για να φέρει εις πέρας το έργο των ελέγχων.

Στον τομέα της Πρόνοιας, η κυβέρνηση γνώριζε επίσης εδώ και τρία χρόνια τις ανάγκες σε προσωπικό. Ωστόσο, ο κ. Δούκας εξήγγειλε τις προσλήψεις μόλις τώρα. Συγκεκριμένα εξήγγειλε 500 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 300 αφορούν τακτικό προσωπικό και οι 200 θα είναι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου- συγκεκριμένα οκτάμηνες. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι θα τοποθετηθούν στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “