Κάλπες... Βρυξελλών

Το σχέδιο της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές αποκάλυψε χθες από τις Βρυξέλλες ο Χοακίν Αλμούνια. Μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση του ΕCΟFΙΝ, ο Ισπανός επίτροπος είπε με τρόπο ξεκάθαρο ότι η χώρα μας οδεύει προς τις κάλπες και γι΄ αυτό η Κομισιόν δεν ζητάει από την κυβέρνηση να ανοίξει τώρα το Ασφαλιστικό!

Ηαποκάλυψη Αλμούνια ήρθε σε μια στιγμή που οι Βρυξέλλες έκαναν το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρθεί στις 5 Ιουνίου. Μία εξέλιξη που όπως εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από το Μέγαρο Μαξίμου, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η χώρα μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης! Την ίδια ώρα που ο κ. Αλμούνια έστρωνε το προεκλογικό χαλί από τις Βρυξέλλες, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδ. Ρουσόπουλος προχώρησε σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων για νέες «μεταρρυθμίσεις» και αλλαγές στην παιδεία, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό κ. Αναλυτής προανήγγειλε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, μεταξύ των υπολοίπων αλλαγών που θα έρθουν μετά τις εκλογές.

Δύο ακόμη νομοσχέδια για την παιδεία
Κορυφαίοι υπουργοί στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν χθες ότι ανεξάρτητα εάν οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ουσιαστικά τη βεντάλια των θεμάτων που θα κυριαρχήσουν στους επόμενους προεκλογικούς μήνες. Και στην κορυφή αυτής της ατζέντα είναι η παιδεία, με την οποία η Ν.Δ. σκοπεύει να φτάσει μέχρι τις κάλπες, κάνοντας μάλιστα από τώρα πολιτικό παιχνίδι με τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την προεκλογική ρουκέτα περί κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων μετά τις εκλογές και την αποσύνδεση του λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια προανήγγειλε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι στη διάρκεια της παρούσας Βουλής και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου- πλαισίου το υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει άλλα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και το δεύτερο για την έρευνα στα πανεπιστήμια, νομοσχέδιο δηλαδή που θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων μέσω των 420 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί γι΄ αυτό τον σκοπό στο Δ΄ ΚΠΣ.

Κομματικοί παράγοντες παραδέχονταν χθες ότι στο θέμα της Παιδείας η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες στροφή 180 μοιρών και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το ναυάγιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα ίδια στελέχη σχολίαζαν με νόημα ότι το Μαξίμου πλειοδοτεί τώρα σε αλλαγές στον χώρο της παιδείας, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έκρυβε την ενόχλησή του επειδή η κ. Γιαννάκου είχε δηλώσει ότι εξετάζονται για την επόμενη τετραετία αλλαγές στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. «Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση σκόπευε να αφήσει στο “ψυγείο” τον νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ γιατί ήθελε να αποφύγει κοινωνικές εντάσεις, αλλά κι επειδή εκτιμούσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ αρκούσε για το “μεταρρυθμιστικό” προφίλ της», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν ότι πλέον η κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο το «πακέτο» της παιδείας. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι αλλαγές έχουν την αποδοχή της πλειονότητας των πολιτών και προκαλούν σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ, αφού ούτε να τις καταγγείλει μπορεί ούτε και να τις στηρίξει, αφού έτσι θα εμφανιστεί ότι σύρεται από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν είναι σε θέση στην κυβέρνηση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός θα προκρίνει τις αρχές του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου για τις πρόωρες εκλογές. Τα σενάρια είναι πολλά, όπως και οι ημερομηνίες που πέφτουν στο τραπέζι από υπουργούς και επιτελικά κομματικά στελέχη. Οι περισσότεροι ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής θα προκρίνει το φθινόπωρο ως τον καταλληλότερο χρόνο για τις κάλπες.

Παράλληλα με το επικοινωνιακό μπαράζ και την προαναγγελία ριζικών αλλαγών στην παιδεία, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να εμφανιστεί και διαλλακτική για τον νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων κατά τη διαδικασία συζήτησης του νόμου στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδ. Ρουσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη διαδικασία «με πολύ καλή διάθεση και με διάλογο» και στην ίδια λογική θα κινηθεί και στη συνέχεια. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον νόμο, αλλά δεν απέκλειαν επιμέρους προσθήκες με βάση τις προτάσεις των πανεπιστημιακών, όπως για παράδειγμα το αίτημα να προβλεφθεί αύξηση της χρηματοδότησης όσων σχολών ανταποκρίνονται στα νέα τετραετή πλάνα που επιβάλλει ο νόμος.

Εκτός επιτήρησης μετά τις 5 Ιουνίου

«Ο κ.Αλογοσκούφης μού ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει στο μέλλον στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.Βεβαίωςγνωρίζω, όπως άλλωστε γνωρίζετε κι εσείς,ότι στο μεταξύ θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και συνεπώς είναι καλύτερο το θέμα αυτό να διευθετηθεί μετά τις εκλογές».

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ η απάντηση του Ισπανού επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕCΟFΙΝ), το οποίο ενέκρινε το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006-09, σε ερώτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, για την οποία όπως είπε μίλησε στη διάρκεια της πρωινής συνάντησής του με τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

Σημειώνεται ότι η επίλυση του Ασφαλιστικού ήταν ένας από τους βασικούς όρους- συστάσεις που απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε., στην απόφασή τους για την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος. Ζητήθηκε επίσης από την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την καλή οικονομική συγκυρία για να μειώσει το δημόσιο χρέος της και να συνεχίσει τη βελτίωση των δημοσιονομικών της στοιχείων, αυξάνοντας τη διαφάνεια και διευκρινίζοντας τη μακροχρόνια δημοσιονομική στρατηγική της. Προεκλογικού χαρακτήρα ήταν και οι δηλώσεις Αλογοσκούφη μετά τη συνεδρίαση του ΕCΟFΙΝ. Μίλησε για τις «επιτυχίες» της κυβερνητικής πολιτικής, παραθέτοντας ακόμη και τη… νέα ψηφιακή στρατηγική για να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου. Σχολιάζοντας, η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου είπε ότι η πλειονότητα των πολιτών όχι μόνο δεν είναι ικανοποιημένη, αλλά αντίθετα είναι πολύ δυσαρεστημένη από την πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο χθεσινό πρώτο θέμα των «ΝΕΩΝ», λέγοντας ότι μείναμε μετεξεταστέοι στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Το χρονοδιάγραμμα
Οι εκλογές συνδέονται βεβαίως βασικώς με την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως αποκάλυψε ο κ. Αλμούνια το θέμα αυτό κυριάρχησε στην πρωινή συζήτησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας. Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στον κ. Αλογοσκούφη ο κ. Αλμούνια διευκολύνει την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές όποτε το επιθυμεί, μετά τις 5 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται η απόφαση του ΕCΟFΙΝ για το θέμα.

Όπως είπε ο επίτροπος, η άρση της επιτήρησης είναι πιθανή. Προϋπόθεση βεβαίως είναι να επιβεβαιωθεί στις 7 Μαΐου, που θα δημοσιευθούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2006 (2,6% σύμφωνα με την κυβέρνηση) και θα παραμείνει χαμηλά και το 2007. Σε μια τέτοια περίπτωση η Κομισιόν θα κάνει θετική εισήγηση και με βάση αυτήν θα αποφασίσει το ΕCΟFΙΝ, πιθανότατα στις 5 Ιουνίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “