Αγωνία στη Ν.Δ. για τη ζημιά του ΙΚΑ-γκέιτ

Στην κυβερνητική παράταξη βλέπουν να υποστέλλεται η σημαία της «ηθικής» και θεωρούν βέβαιο ότι με όσα αποκαλύπτονται
έχει μπει φρένο στην αυξητική τάση που παρουσίαζε η συσπείρωση της κομματικής βάσης
Με τα μάτια στραμμένα στις επόμενες δημοσκοπήσεις κινούνται όλοι στη Ν.Δ., καθώς η υπόθεση Βαρθολομαίου έχει προκαλέσει σοκ σε κυβέρνηση και κόμμα, που αναζητούν πρωτοβουλίες για να ξεφύγουν από τη δίνη ενός σκανδάλου, το οποίο προκαλεί τάσεις αποσυσπείρωσης στην κομματική βάση. O ι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης δεν έχουν αυτή την ώρα σαφή εικόνα της ζημιάς που προκαλεί η ολέθρια σχέση του Γιάννη Βαρθολομαίου με την υφισταμένη του στη Διεύθυνση Προμηθειών του ΙΚΑ, και ακόμη χειρότερα, όπως λένε επιτελικά κομματικά στελέχη, δεν γνωρίζουν πόσο μακριά θα φθάσει το κουβάρι των αποκαλύψεων και των καταγγελιών γύρω από την υπόθεση. Κλίμα ενόχλησης. Ωστόσο, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες μεταφέρουν καθημερινά κλίμα έντονης ενόχλησης από τη βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων, οι οποίοι βρίσκονται σε πρωτοφανή σύγχυση και βλέπουν να υποστέλλεται η σημαία της «ηθικής» των αξιωματούχων τους κόμματος, όπως χαρακτηριστικά λένε. Και θεωρούν βέβαιο ότι με όσα αποκαλύπτονται έχει μπει φρένο στην αυξητική τάση που παρουσίαζε η συσπείρωση της κομματικής βάσης μετά την πρόταση μομφής και την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτή τη φάση τους επιτελείς του Μαξίμου είναι μέσα από αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία να βγει αλώβητο το προφίλ του Κων. Καραμανλή, ο οποίος ήταν και παραμένει το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. Παρά το σημαντικό προβάδισμά του όσον αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή διαπιστώνουν με ανησυχία ότι επιδεινώνονται άλλοι δείκτες της εικόνας του Πρωθυπουργού, όπως η αξιοπιστία του, η συνέπειά του προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις κ.λπ. Και ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η παθητική στάση του Μαξίμου στην υπόθεση Βαρθολομαίου θα επηρεάσει την εικόνα του Πρωθυπουργού. «Χάθηκε ο έλεγχος». Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης παραδέχονται ότι όσα διαδραματίζονται με φόντο τις προμήθειες του ΙΚΑ και τη μοιραία σχέση του διοικητή με την υφισταμένη του, έχουν αποσυντονίσει κυβέρνηση και κόμμα και επισκιάζουν τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, ενώ φρενάρισαν και τις κινήσεις που ήταν έτοιμη να κάνει στον χώρο της Παιδείας. «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει επικοινωνιακά την υπόθεση του ΙΚΑ, αλλά ούτε και να την παρακάμψει με άλλα θέματα», λέει προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. Τη διαπίστωση ότι «χάθηκε επικοινωνιακά ο έλεγχος» έκαναν στο κυβερνητικό επιτελείο βλέποντας να περνά σε δεύτερο πλάνο τόσο η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης για τις συνταγματικές αλλαγές, όσο και η διαγραφή Κουλούρη, που στη Ν.Δ. ευελπιστούσαν ότι θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα.

«Ξαναγράφουν» τη σκηνή του φόνου

Νέο ιατροδικαστικό θρίλερ εξελίσσεται στην υπόθεση του φόνου του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα χθες, η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι ο Γ. Βαρθολομαίος αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Στο «στρατόπεδο» της υπεράσπισης του Δημήτρη Βρακατσέλη σήμανε… συναγερμός, καθώς οι συνήγοροί του θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ελαφρύνει τη θέση του και να αλλάξει το σκηνικό όλης της υπόθεσης υπέρ του δράστη.

«Βαριά στένωση των στεφανιαίων αρτηριών του Γ. Βαρθολομαίου» είναι το συμπέρασμα της ιστολογικής εξέτασης, ενώ ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης επιμένει- κατά πληροφορίες- στην αρχική θέση του ότι ο θάνατος του θύματος επήλθε από τα χτυπήματα που δέχθηκε και στο κεφάλι, αποκλείοντας το θανατηφόρο αποτέλεσμα να συνδέεται αιτιωδώς με τη στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο, τα νέα ιατροδικαστικά ευρήματα θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν τόσο από τους δικηγόρους του κατηγορουμένου όσο και από τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής, τον οποίο θα ορίσει η οικογένεια όταν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο. Ο κ. Κουτσάφτης θεωρεί- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι «η στεφανιαία νόσος από την οποία φέρεται να έπασχε το θύμα δεν ήταν η κύρια αιτία θανάτου». Αυτό σημαίνει ότι τα χτυπήματα του δράστη θα επέφεραν το ίδιο θανατηφόρο αποτέλεσμα ακόμη και αν το θύμα δεν αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο καρδιολογικό πρόβλημα, όπως ανέφεραν ιατροδικαστές.

Σαφείς απαντήσεις πάντως αναμένονται την Τετάρτη, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τοξικολογικές εξετάσεις και θα έχει συντάξει την επίσημη έκθεσή του ο κ. Κουτσάφτης την οποία θα διαβιβάσει στην ανακρίτρια.

«Οι μπουνιές δεν σκοτώνουν σε μία συμπλοκή, φέρνουν όμως τον θάνατο, όταν ο αποδέκτης έχει τις προϋποθέσεις και κυοφορεί τον θάνατο από άλλη βιολογική αιτία», ανέφερε με γραπτή δήλωσή του ο Δ. Βρακατσέλης μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης.

Επιστολή Τσιτουρίδη.
Σε σπουδή του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη να «αθωώσει» προκαταβολικά τις Υπηρεσίες και την ηγεσία του ΙΚΑ από κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν μετά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν τον φόνο Βαρθολομαίου, αποδίδεται η επιστολή που απέστειλε στον εισαγγελέα – για να δηλώσει… προθυμία μπροστά σε κάθε δικαστική έρευνα! Η επιστολή έφτασε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιου, ο οποίος θα μελετήσει το περιεχόμενό της και θα αποφασίσει αν θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση την επόμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελικός λειτουργός από τον περασμένο Οκτώβριο που έχει αναλάβει τη θέση του προϊσταμένου, έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια ερευνών με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για πάρα πολλές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Με την επιστολή του ο κ. Τσιτουρίδης απευθύνει… πρόσκληση στον εισαγγελέα αναφέροντας ότι «επειδή από την ημέρα της δολοφονίας του Γ. Βαρθολομαίου γράφονται- λέγονται διάφορα για τον τρόπο λειτουργίας του ΙΚΑ, τόσο οι υπηρεσίες του Ιδρύματος όσο και του υπουργείου Απασχόλησης παραμένουν αυτονόητα και ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της εισαγγελικής αρχής για την παροχή κάθε πληροφορίας που αφορά στη νομιμότητα και τη διαφάνεια της λειτουργίας των υπηρεσιών του ΙΚΑ».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “