Μαύρισαν τις προτάσεις Καραμανλή

Η έκρηξη δυσαρέσκειας των βουλευτών της Ν.Δ. που εκδηλώθηκε στις ψηφοφορίες τεσσάρων άρθρων για τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Αιφνιδιασμένοι οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ψάχνουν να βρουν τους λόγους της ανταρσίας των βουλευτών που καταψήφισαν κεντρικές προτάσεις της πλειοψηφίας, τις οποίες εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η διαφωνία των βουλευτών της Ν.Δ. ήταν τόσο ηχηρή, που πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν πλέον ότι τα επίμαχα άρθρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν όταν θα έρθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι από σήμερα και μέχρι την ψηφοφορία της 28ης Φεβρουαρίου, κορυφαία στελέχη αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να αποτρέψουν νέες διαρροές που θα τορπίλιζαν το αναθεωρητικό εγχείρημα της Ν.Δ. «Θα πάμε ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ κορυφαίων στελεχών μέχρι την ψηφοφορία της 28ης Φεβρουαρίου, για να αποτρέψουν νέες διαρροές σε ασφυκτικό μαν του μαν», έλεγχε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο κομματικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι όσοι έχουν ήδη εκδηλώσει τη διαφωνία τους είναι δύσκολο να μεταπεισθούν.

Ηφαίστειο
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ήταν από καιρό τώρα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Πολλοί βουλευτές εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους από τη στάση υπουργών και υφυπουργών, γκρίνιαζαν για τις «κλειστές πόρτες» και την «αλαζονεία» κυβερνητικών στελεχών και διοικητών οργανισμών, ενώ την ίδια ώρα ήταν εκείνοι που «απολογούνταν», όπως έλεγαν, στην κομματική βάση για την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό που συγκρατούσε την οργή πολλών βουλευτών ήταν το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, το οποίο τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του Πρωθυπουργού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτελικά κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι αρκετοί από τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος εκτόνωσαν ουσιαστικά την οργή τους, εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την αναθεωρητική διαδικασία. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι η γενικευμένη ανταρσία των βουλευτών της Ν.Δ.. ήταν το «πρώτο γερό χαστούκι» που δέχεται η κυβέρνηση στη Βουλή και ήρθε, μάλιστα, σε μια στιγμή που φαινόταν ότι ελέγχει απόλυτα τη διαδικασία της αναθεώρησης. Δεν έκρυβαν, μάλιστα, την ανησυχία τους ότι αυτή η εικόνα θα δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ «να ξεφύγει από τη γωνία» στην οποία βρισκόταν λόγω των διαφωνιών μεταξύ των στελεχών του για το άρθρο 16, ενώ εκτιμούσαν ότι όσα διαδραματίστηκαν θα τα εκμεταλλευτεί ο κ. Γ. Παπανδρέου σήμερα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Κατά Σταύρου
Το κλίμα στην Ν.Δ. έγινε πιο βαρύ χθες με τη γενικευμένη ανταρσία των γαλάζιων βουλευτών για άλλα τρία άρθρα (ασυμβίβαστο βουλευτών, κωλύματα εκλογιμότητας και αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας), ενώ έντονη δυσαρέσκεια εξέφραζαν αρκετοί βουλευτές για τους χειρισμούς του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Απ. Σταύρου. Ως γνωστόν, ο κ. Σταύρου σε μία προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος έφτασε προχθές να ψηφίζει στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς να είναι μέλος της, ενώ ασκούσε ανοιχτά πιέσεις σε βουλευτές να ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση κινήθηκε χθες με προφανή στόχο να πέσουν οι τόνοι και παρείχε κάλυψη στον κ. Σταύρου για την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το άρθρο 24. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος, δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Σταύρου από τα καθήκοντά του, ενώ γραμμή άμυνας απέναντι στην ανταρσία των βουλευτών ήταν το επιχείρημα ότι κατά την αναθεωρητική διαδικασία «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα σε ψήφο συνείδησης».
«Όχι» σε ασυμβίβαστο και Επικρατείας

ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ χτες στη Βουλή οι 13 διαρροές από τη Ν.Δ. στην αναθεώρηση του άρθρου 54 στο οποίο περιλαμβάνεται η προσωπική πρόταση του Κώστα Καραμανλή για τον διπλασιασμό, από 15 σε 30, του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης (Επικρατείας), αφού υπέρ της αναθεώρησης τάχθηκαν μόνο 14 βουλευτές της Ν.Δ., με αποτέλεσμα το άρθρο να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και με τον χαρακτηρισμό του «μη αναθεωρητέου». Αντίθετα 11 βουλευτές, κυρίως από την περιφέρεια, οι κ.κ. Χρ.

Μαρκογιαννάκης, Αθ. Μπούρας, Κ. Μαρκόπουλος, Ν. Δένδιας, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Τασούλας, Χρ. Ζώης, Μ. Σαλμάς, Α. Λικουρέντζος, Κ. Τσιπλάκης και Σοφία Βούλτεψη ψήφισαν κατά, όπως και δύο συνάδελφοί τους από το ΚΚΕ και δύο βουλευτές της Ν.Δ. (Ν. Λέγκας και Ξ. Βεργίνης) δήλωσαν «παρών» (όπως και ο κ. Φ. Κουβέλης).

Στραπάτσο, ωστόσο, δέχθηκε η Ν.Δ. και στο άρθρο 56 όπου ζητούσε να γίνουν λιγότερα τα κωλύματα όσων θέλουν να πάρουν μέρος στις εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα ούτε και αυτό να χαρακτηρισθεί αναθεωρητέο από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ της αναθεώρησης ψήφισαν μόνον 13 βουλευτές, κατά ψήφισαν 9 (κ.κ. Α. Λυκουρέντζος, Χρ.

Μαρκογιαννάκης, Ν. Δένδιας, Μ. Βαρβιτσιώτης, Έλσα Παπαδημητρίου, Χρυσή Καρύδη, Κ. Τσιπλάκης, Κ. Τασούλας και Φ. Τσαλίδης) ενώ «παρών» δήλωσαν 5 (Κ. Γκιουλέκας, Μ. Σαλμάς, Χρ. Ζώης, Στ.

Καλαφάτης και Κ. Μαρκόπουλος) καθώς και το ΚΚΕ- ΣΥΝ.

Κρίσιμες ψηφοφορίες
Εκτός απ΄ αυτές τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν «ιδιαίτερα κρίσιμες» από στελέχη της Κ.Ο. της Ν.Δ., αντάρτες βουλευτές από την κυβερνητική παράταξη εμφανίσθηκαν και στη ψήφιση άλλων άρθρων του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι όλα εισάγονται ως αναθεωρητέα στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι κ.κ. Χρ. Ζώης και Μ. Βαρβιτσιώτης στην απόλυτη απαγόρευση των βουλευτών να ασκούν το επάγγελμά τους, η κ. Σοφία Βούλτεψη για την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, οι κ.κ. Χρ. Ζώης, Ν. Δένδιας και Μ. Βαρβιτσιώτης για την άρνηση θέση της Ν.Δ. να δεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί διεξαγωγής λαϊκών δημοψηφισμάτων και ο Χρ. Ζώης να υπαχθεί το μισθοδικείο στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης, αψηφώντας την επίσημη θέση της Ν.Δ., οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας δέχθηκαν ν΄ αλλάξει ο τρόπος καταγραφής του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ υπερψήφισαν ορισμένες από τις προτάσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Κοσμίδη.

Έκρηξη για Τραγάκη και Σταύρου

ΑΚΡΩΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ήταν η ατμόσφαιρα στη χθεσινή καθιερωμένη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα τους κ.κ. Γ. Τραγάκη και Απ. Σταύρου.

Η συνεδρίαση έγινε σε δύο φάσεις, καθώς αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χ. Καστανίδης και Φ. Πετσάλνικος θεωρώντας «πρωτοφανή αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» την άρνηση της προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη να δώσει τον λόγο στον κ. Φ. Πετσάλνικο.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν οι κ.κ.

Απ. Κακλαμάνης, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης και Φ. Πετσάλνικος μετέφεραν την έντονη διαμαρτυρία του κόμματός τους για τη στάση του κ. Γ. Τραγάκη και του κ. Απ. Σταύρου στην αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Όσα αντιδημοκρατικά συνέβησαν στην Επιτροπή για το Σύνταγμα θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της Ν.Δ., όταν ως ΕΡΕ επιχειρούσε να επιβάλλει την εξουσία της με βία και νοθεία», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδης. Κι όταν οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στη συμπεριφορά του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Απόστολου Σταύρου, ο οποίος προχθές επιχείρησε να αλλάξει τη γνώμη βουλευτών του κόμματός του για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση, ο κ. Χ. Καστανίδης σχολίασε δηκτικά: «Οι απαράδεκτοι προπηλακισμοί σε βάρος συναδέλφων της Ν.Δ. από ηγετικούς παράγοντες του κόμματός τους συνιστούν ευθεία προσβολή του κοινοβουλευτισμού».

Μπενάκη: «Έξαψη»…
Στον αντίποδα η πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να αμβλύνει το γεγονός λέγοντας ότι «η στάση του κ. Τραγάκη οφειλόταν στη συλλογική έξαψη» και χαρακτήρισε άδικες τις εις βάρος του επιθέσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Γ. Τραγάκης πολύ συχνά χθες, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών άλλων συνταγματικών άρθρων, επεσήμανε τη δυσκολία των καταμετρήσεων, προκειμένου να αιτιολογήσει την προχθεσινή του στάση στην ψηφοφορία για το άρθρο 24.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Απ. Σταύρου ισχυρίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για το Σύνταγμα μετείχε κανονικά ως αντικαταστάτης του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Καλλιώρα και στην απογευματινή- όπου καταγγέλθηκε ότι παράνομα έλαβε μέρος στις ψηφοφορίες- πως δεν ψήφισε αλλά ήταν εκεί για να συμβουλεύσει τους συναδέλφους του από τη Ν.Δ. τι να ψηφίσουν και για τις συνέπειες της αρνητικής ψήφου τους.

«Μα τι λες τώρα;» αντέτεινε ο κ. Γ. Τραγάκης, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Απ. Σταύρου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Σύνταγμα, μάλιστα, του υπενθύμισε με έμφαση πως στο προχθεσινό εσωκομματικό ενημερωτικό δελτίο ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Καλλιώρας θα είχε ως αντικαταστάτη τον κ. Απ. Σταύρου στην πρωινή συνεδρίαση και τον κ. Σκρέκα στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η διαφωνία των γόνων

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΧΕΙ προκαλέσει στους βουλευτές της Ν.Δ. η αποστασιοποίηση από την επίσημη κομματική γραμμή των βουλευτών Κυρ. Μητσοτάκη (για το άρθρο 24 και τα δάση) και Μιλτ. Βαρβιτσιώτη (για το βουλευτικό ασυμβίβαστο). Τα περισσότερα σχόλια, ωστόσο, δεν είχαν να κάνουν με τη διαφωνία τους απέναντι στην επίσημη πρόταση της Ν.Δ., αλλά με το γεγονός ότι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε σε σύγκρουση με τον πατέρα του Κων. Μητσοτάκη για το άρθρο 24, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ταυτίστηκε πλήρως με τη θέση του πατέρα του Ι. Βαρβιτσιώτη υπέρ του «απόλυτου» επαγγελματικού ασυμβιβάστου για τους βουλευτές.

Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης είχε εκφράσει και στην προηγούμενη Βουλή την ίδια θέση για το ασυμβίβαστο, αλλά η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη αιφνιδίασε τους συναδέλφους του, παρ΄ όλο που το τελευταίο διάστημα είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την προοπτική να επιτραπεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός μέσα σε δασικές εκτάσεις. Ο πατέρας του ήταν υπέρμαχος αυτών των αλλαγών, αλλά για πολλούς στη Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσα από το άρθρο 24 βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία για τον πολιτικό απογαλακτισμό του. Όπως και οι άλλοι βουλευτές, επικαλείται την «ψήφο κατά συνείδηση» για την εναντίωση στην κομματική γραμμή, ενώ προϊδεάζει και για άλλες διαφοροποιήσεις από τις θέσεις του πατέρα του. «Δεν έχω καμία πρόθεση να είμαι πάντα απολύτως ευθυγραμμισμένος με τις απόψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν έπρεπε να είμαι απολύτως ταυτισμένος με τις απόψεις του, τότε δεν θα είχα κανένα λόγο παρουσίας στην πολιτική», είναι η δική του απάντηση σε όσους τον χαρακτήρισαν «πατροκτόνο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “