Κατάφερε να στρέψει όλους εναντίον του

Χάλασε τη σούπα στους επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Η προσπάθεια που μήνες τώρα κατέβαλλαν οι γαλάζιοι αξιωματούχοι, να επαναπροσεγγίσουν ακροδεξιούς ψηφοφόρους οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν φιλοβασιλικά αισθήματα, έπεσε στο κενό. Ο υπουργός Πολιτισμού με μια κίνηση που κανείς στη Ν.Δ. δεν κατάλαβε την πολιτική της στόχευση, «έστειλε έξαλλους και υβρίζοντες τους βασιλόφρονες στην αγκαλιά του Γιώργου Καρατζαφέρη» όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίος υπουργός.

Δεν ήταν όμως μόνο οι βασιλόφρονες και οι σκληροί δεξιοί που έβαλε απέναντί του ο κ. Γ. Βουλγαράκης. Διηύρυνε επίσης το χάσμα στις σχέσεις του με την πάλαι ποτέ μητσοτακική πτέρυγα, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να απέφυγε συστηματικά οποιονδήποτε σχολιασμό του θέματος, τη σημαία της υπεράσπισης όμως των χειρισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σήκωσε ο κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Και αυτό γιατί ο ίδιος χειρίστηκε το 1991, ως αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, την έξοδο των 9 κοντέινερ με τα πανωπροίκια της τέως βασιλικής οικογένειας. Ο κ. Γ. Παλαιοκρασσάς με την άνεση που έχουν οι απόστρατοι της πολιτικής υποστήριξε δημοσίως ότι πρόκειται για ακόμη μία «κουταμάρα» του κ. Γ. Βουλγαράκη.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ο υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, που τον κατηγορούσαν ότι έδρασε με καθυστέρηση και για την δημιουργία εντυπώσεων και δεν κατάφερε τελικά ούτε να ματαιώσει τη δημοπρασία αλλά ούτε να διακριβώσει ακριβώς ποια αντικείμενα έχει στη διάθεσή της η οικογένεια Γλύξμπουργκ.

12 Κινείται με άγχος και κάνει λάθη, λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Έχασε τη φόρμα του. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία όπως λένε αδυνατούν να ερμηνεύσουν πώς βρέθηκε πάλι στη δίνη του κυκλώνα ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, υποστηρίζουν ότι «έχει χάσει τη φόρμα του και δεν μπορεί αναδείξει το επικοινωνιακό ταλέντο που διέθετε ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως υπουργός τον πρώτο χρόνο της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης». Οι Πακιστανοί πρώτα και οι υποκλοπές μετά, «του στέρησαν την αυτοπεποίθηση που επί χρόνια έδειχνε να διαθέτει. Τώρα κινείται με άγχος και κάνει λάθη. Στην πολιτική πρέπει να περιμένεις να κάνουν τα πράγματα τον κύκλο τους», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, το όποιο προσέθεσε ότι ο κ. Βουλγαράκης παρά τα λάθη εξακολουθεί να είναι ένα από το πιο δημοφιλή στελέχη του κόμματος και «σύντομα θα βρει ξανά την περπατησιά του».

Πάντως, οι επιτελείς της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε στην ακροδεξιά πτέρυγα η κίνηση του κ. Γ. Βουλγαράκη. «Πριν από ένα μήνα εισπράξαμε τεράστιο κόστος στον μεσαίο χώρο με τις συντηρητικές κορώνες του κ. Πολύδωρα. Σταθμίσαμε όμως ότι ο “σκληρός λόγος” του Βύρωνα μας διευκόλυνε για να συγκρατήσουμε τις φυγόκεντρες τάσεις μας προς το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Τώρα τα κάναμε όλα αχταρμά. Είμαστε χωρίς μπούσουλα και τους έχουμε όλους δυσαρεστημένους». Επισήμως πάντως το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργού Πολιτισμού.
Δυσκολότερες οι σχέσεις με το μητσοτακικό στρατόπεδο

Oι δύσκολες σχέσεις του κ. Βουλγαράκη με το μητσοτακικό στρατόπεδο και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη γίνονται πλέον δυσκολότερες. Και αυτό γιατί ο υπουργός Πολιτισμού υπήρξε επί πολλά χρόνια το αγαπημένο παιδί της Αραβαντινού και απολάμβανε την εύνοια τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και της κ. Μπακογιάννη. Οι σχέσεις του κ. Βουλγαράκη με την υπουργό Εξωτερικών άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα πριν από τρία χρόνια, όταν ο κ. Βουλγαράκης ξεδίπλωνε τις ηγετικές φιλοδοξίες του και φέρεται να έλεγε ότι «η Ντόρα θα δει την πλάτη μου».

Το τελευταίο εξάμηνο το χάσμα έδειχνε να γεφυρώνεται, με επιφυλάξεις όμως και από τις δύο πλευρές. Τώρα βουλευτές της Ν.Δ. προβλέπουν ότι μπαίνουν νέα εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων του υπουργού Πολιτισμού και της υπουργού Εξωτερικών. Φαίνεται πάντως ότι καμία πλευρά δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί και να προκαλέσει νέα όξυνση. Η υπουργός Εξωτερικών απέφυγε συστηματικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ή να εκφράσει ενόχλησή της, ενώ ο κ. Γ. Βουλγαράκης διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία πόσο καλή είναι πλέον η σχέση του με την κ. Μπακογιάννη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “