«Άσυλο» στην όξυνση

Λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στον χώρο της Παιδείας ρίχνει η κυβέρνηση με το πανεπιστημιακό άσυλο. Χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι οι νέες διατάξεις που περιορίζουν το άσυλο θα παρουσιαστούν νωρίτερα από τις υπόλοιπες αλλαγές Γιαννάκου για την Παιδεία. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση πυροδοτεί εκρήξεις από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας και ανοίγει έναν νέο κύκλο σεναρίων για πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συντηρεί και τη διαμάχη με τον Συνασπισμό για την υπόθεση των κουκουλοφόρων, δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.

Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, με τη χθεσινή κίνηση για το πανεπιστημιακό άσυλο η κυβέρνηση αποσκοπεί να παραμείνει το σχέδιο της λεγόμενης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» ψηλά στην πολιτική ατζέντα (και στην επικαιρότητα…), καθώς εκτιμάται ότι έχει το «πάνω χέρι» και μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη μέσα από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για τις αλλαγές στην Παιδεία. Με την επιλογή να προηγηθεί η παρουσίαση των διατάξεων που περιορίζουν το άσυλο, όπως έλεγαν κομματικές πηγές, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Θέλει να εκμεταλλευθεί τον αναβρασμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα, διατηρώντας ακέραιο και το χαρτί ενός εκλογικού αιφνιδιασμού τον αναβρασμό που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, διατηρώντας την ίδια ώρα ακέραιο και το χαρτί ενός εκλογικού αιφνιδιασμού με αφορμή τις αντιδράσεις στις επίμαχες αλλαγές.

Την απόφαση της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις αλλαγές για το άσυλο ξεχωριστά από τις υπόλοιπες διατάξεις που θα περιλαμβάνει ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ. Αντώναρος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του Μαρτίου, ενώ οι νέες διατάξεις για το άσυλο αναμένεται να παρουσιαστούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι κυβερνητικές κινήσεις, εξάλλου, συντηρούν και την εκλογολογία στη Ν.Δ., αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι κινείται με στόχο την εξάντληση της τετραετίας. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της οργάνωσης γυναικών της Ν.Δ., σε αντίθεση με τις προηγούμενες ομιλίες του, απέφυγε να επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2008 και περιορίστηκε στην παρουσίαση των κυβερνητικών στόχων για το τρέχον έτος. Η παράλειψη αυτή δεν διέφυγε της προσοχής κομματικών στελεχών, που θεωρούν ότι το Μαξίμου επιδιώκει να μείνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Αντώναρος είχε κάνει λόγο για εκλογές στις αρχές του 2008, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κ. Γιαννάκου με τη δήλωσή της ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και την απάντηση θα δώσει ο λαός», δεν αναφερόταν σε πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία Καραμανλή στις γυναίκες της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός παρουσίασε για μία ακόμη φορά τις αλλαγές στην Παιδεία ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το 2007 ως «χρονιά-ορόσημο».

Ανοίγει η… πόρτα των πανεπιστημίων για την Αστυνομία

ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ του θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την έναρξη της Συνόδου Πρυτάνεων που θα διεξαχθεί στον Βόλο, η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Η νέα ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο θα προβλέπει ότι η ευθύνη για την άρση του ανατίθεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να αποφασίζει κατά πλειοψηφία, ενώ θα παρίσταται εισαγγελέας σε περίπτωση εισόδου της Αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του προτεινόμενου νόμου πλαισίου, «το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών των ΑΕΙ». Ταυτόχρονα, καταργούνται άρθρα του προηγούμενου νόμου, που έλεγαν με σαφήνεια ότι το άσυλο «συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της Αστυνομίας στα ΑΕΙ χωρίς άδεια».

Καταλήψεις
Στο μεταξύ, οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια φουντώνουν μέρα με τη μέρα ξανά, και χθες περίπου 400 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονταν σε πορεία κινητοποιήσεων, εν όψει και του νέου εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, οι φοιτητές ξεκίνησαν χθες και τους αποκλεισμούς δρόμων.

Για σχεδόν μια ώρα, φοιτητές απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο της Αττικής Οδού στη λεωφόρο Κατεχάκη, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς και ανακοίνωσαν ότι αυτές οι ενέργειες θα συνεχιστούν.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) από την πλευρά της, προειδοποιεί για νέα απεργία διαρκείας από τις 5 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη έχει αποφασίσει 48ωρη απεργία για τις 24 και 25 Ιανουαρίου, και τριήμερη στις 31 Ιανουαρίου, 1 και 2 Φεβρουαρίου. Οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές ζητούν να μη γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16, που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και να μην κατατεθεί ο νέος νόμοςπλαίσιο με τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Πάντως, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κ. Θ. Βερέμης, επανέλαβε χθες για πολλοστή φορά τις επιθέσεις του εναντίον των συνδικαλιστών συναδέλφων του:

«Δεν έχει νομιμοποίηση να εκφράζει τους πανεπιστημιακούς καθηγητές η ΠΟΣΔΕΠ, νομιμοποιείται μόνο για στενού συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος θέματα», είπε ο κ. Βερέμης στον ραδιοσταθμό Φλας. «Τέτοιες φωνές είναι μεμονωμένες, ακυρώνουν την αντίθετη άποψη και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση που αφορά το άρθρο 16 και τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ», απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Γ. Μαΐστρος.

«Τριμερής» συνεργασία για τα επεισόδια

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς
ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή τα διαρκώς εντεινόμενα επεισόδια που δημιουργούν κουκουλοφόροι, αποτελείανάμεσα σε άλλα- αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αν. Δημοσχάκη και των πρυτανικών αρχών.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας χθες επισκέφθηκε τον κ. Σανιδά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τους πρυτάνεις του ΕΜΠ και της ΑΣΟΕΕ, καθώς, όπως έχει ήδη διαφανεί, οι πρυτανικές αρχές έχουν αποφασίσει να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πάταξη των φαινομένων βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν εντός του 2006 για 140 συλλήψεις προσώπων, τα οποία φέρονται ότι συμμετείχαν σε παρόμοια επεισόδια, προκειμένου να διαπιστώσει τι απέγιναν. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με καταγγελίες του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., οι υποθέσεις αυτές δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο, αλλά σε ρητή δικάσιμο και στο μεταξύ οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι. «Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει βεντέτα με κανέναν από τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Δημοσχάκης μετά τη συνάντηση με τον κ. Σανιδά, προσθέτοντας πως η Αστυνομία δεν διώκει το φρόνημα κανενός, αλλά μόνο κάθε έκνομη πράξη. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις αιτιάσεις εις βάρος αστυνομικών που δεν προέβησαν σε συλλήψεις κουκουλοφόρων στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, θέμα για το οποίο έχει διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Πάντως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της βίας στα γήπεδα, τονίζοντας ότι τα κρούσματα μειώθηκαν αισθητά μετά την απαγόρευση μεταφοράς φιλάθλων, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Σούπερ Λίγκα, υπήρξε αύξηση των εισιτηρίων κατά 12%-15%.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “