Ζαριά Καραμανλή μετά την παρέλαση

Στα τέλη Μαρτίου, αμέσως μετά την εθνική εορτή, ο Πρωθυπουργός θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά. Θα αποκαλύψει την απόφασή του εάν θα κάνει πρόωρες εκλογές στις 20 Μαΐου, όπως εισηγούνται δύο στενοί του συνεργάτες, ή θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό με στόχο να εξαντλήσει η κυβέρνησή του τη θητεία της.

O κ. Κ. Καραμανλής, αφού άκουσε με προσοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Προκόπη Παυλόπουλου, του Δημήτρη Σιούφα και του έμπιστου συνεργάτη του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, φέρεται να έχει καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει τους προσεχείς τρεις μήνες.

Ο Καραμανλής ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να ρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν γέφυρες στην εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να αποφευχθεί νέος μεγάλος κύκλος κινητοποιήσεων Ευκαιρία στον διάλογο. Η πρώτη κίνησή του θα είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και καλής διάθεσης, όπως ισχυρίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπολίτευση στην ψηφοφορία του άρθρου 16 για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου στη Βουλή. Οι οδηγίες του Πρωθυπουργού προς υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι σαφής.

Να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κρίσιμο αυτό θέμα και ταυτόχρονα να ρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν γέφυρες στην εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να αποφευχθεί ένας μεγάλος νέος κύκλος κινητοποιήσεων.

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποφύγουμε μια νέα εξέγερση στον χώρο της Παιδείας, παρ΄ όλα αυτά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την περιορίσουμε», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει με νόημα: «Το κυριότερο είναι να αποφύγουμε τα επικοινωνιακά λάθη και τις άσκοπες δηλώσεις που προκαλούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, γι΄ αυτό πρέπει τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να επιδείξουν φειδώ σε δημόσιες τοποθετήσεις εκείνη την περίοδο».

Το νομοσχέδιο. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν σχετικά ομαλά αναφορικά με το άρθρο 16, τότε η δεύτερη και καθοριστική κίνηση από την οποία θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο έτος θα είναι η κατάθεση μέσα στον Μάρτιο του νομοσχεδίου για την Παιδεία στη Βουλή.

«Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή τέλη Απριλίου, τώρα όμως συζητάμε το ενδεχόμενο αυτό να γίνει σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, ώστε εγκαίρως να καθορίσουμε τις κινήσεις μας. Εάν καθυστερήσουμε υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε ξανά μέσα στο καλοκαίρι με κινητοποιήσεις και καταλήψεις στα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να χάσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Το κομβικό σημείο λοιπόν, το οποίο θα οδηγήσει τον Πρωθυπουργό να λάβει την τελική του απόφαση, εάν θα προχωρήσει σε εκλογές ή σε ανασχηματισμό, θα είναι οι αντιδράσεις που θα προκύψουν από τον νόμο της κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Ο ανασχηματισμός θα βάλει τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Oανασχηματισμός συνδέεται απόλυτα με τις πρόωρες εκλογές στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη της Ρηγίλλης, ότι εάν ο κ. Κ. Καραμανλής τον Μάρτιο προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές, τότε θα έχει αποφασίσει ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

Πάντως το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση απασχολεί τον Πρωθυπουργό καιρό τώρα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αλλαγές του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οι εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πληθαίνουν. Κορυφαίοι υπουργοί και στενοί τους συνεργάτες εκτιμούν ότι χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις στους τομείς που κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά. Όπως όμως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Κι αυτό παρ΄ ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση και το κόμμα θεωρούν ότι η αντικατάσταση της υπουργού θα άλλαζε το κλίμα και θα έδινε τη δυνατότητα για διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη και διευκρινίζει στους συνομιλητές του ότι οι αλλαγές που προωθεί η κ. Μ. Γιαννάκου ήταν κυβερνητικές αποφάσεις και αν απομακρυνθεί η ίδια από το υπουργείο Παιδείας, η εντύπωση που θα δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε από τον φόβο των αντιδράσεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν επίσης ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση έναν ριζικό ανασχηματισμό. Εάν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, οι αλλαγές θα είναι οριακές και θα γίνουν μόνο για έναν λόγο: Για να κόψει με το μαχαίρι τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές και να στείλει μήνυμα ότι ανανεώνει την κυβέρνηση με σκοπό να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει για το 2007. «Ο ανασχηματισμός θα βάλει οριστικά τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία δεν μπορούν να συνεχίζονται για πολύ καιρό, διότι έτσι η κυβέρνηση οδηγείται σε τέλμα. Οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν το μυαλό τους στραμμένο στην επανεκλογή, ενώ οι διοικητές των οργανισμών αποφεύγουν να κάνουν τομές γιατί δεν ξέρουν εάν θα παραμείνουν στη θέση τους και μετά τις εκλογές», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο σπεύδει να διευκρινίσει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή την ώρα ποιοι υπουργοί θα μετακινηθούν σε περίπτωση ανασχηματισμού. Προσθέτει ωστόσο ότι σίγουρα θα αξιοποιηθούν σε θέσεις υφυπουργών νέοι βουλευτές.

O Πρωθυπουργός πάντως απορρίπτει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την υπουργό Παιδείας
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ…
Για πολλούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα με την υπόθεση της παιδείας. Εάν οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες, οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας είναι ελεγχόμενες και οι καταλήψεις δεν πάρουν τη μορφή επιδημίας, τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς δισταγμό στην ψήφιση του νόμου για την Παιδεία. Αυτό είναι «το καλό σενάριο», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το καλοκαίρι τότε ο κ. Καραμανλής, απαλλαγμένος από το βαρίδι των αλλαγών στην Παιδεία που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο, μπορεί να αποφασίσει εάν θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Φεβρουάριο του 2008, όπως του εισηγούνται οι κ.κ. Πρ.

Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

… ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Υπάρχει όμως και το «κακό σενάριο», για το οποίο- όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργούπροετοιμάζονται, ώστε να μην αιφνιδιαστούν από απρόοπτα γεγονότα. Σύμφωνα λοιπόν με το κακό σενάριο, η κατάθεση του νομοσχεδίου της κ. Μ. Γιαννάκου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε καθολικές καταλήψεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Γυμνάσια και Λύκεια. Ταυτόχρονα, οι κινητοποιήσεις στους δρόμους της Αθήνας θα είναι γενικευμένες, καθώς είναι πιθανό να βγουν στον δρόμο για συμπαράσταση καθηγητών, φοιτητών και μαθητών και άλλες κοινωνικές ομάδες. «Μπροστά σε μία τέτοια εξέλιξη, η επιλογή μας είναι μία. Ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές για τον μήνα Μάιο και θα ζητήσει από τους πολίτες ανανέωση της εντολής για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα», δηλώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “