Πόκερ αγωνίας με τον εκλογικό νόμο

Παίζει και πάλι με τον εκλογικό νόμο η Ν.Δ., στέλνοντας μηνύματα στο ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μαζί ένα νέο νόμο ο οποίος θα δίνει στο πρώτο κόμμα άνετη πλειοψηφία- αποκαλύπτοντας άλλη μία φορά την αγωνία των κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο μετεκλογικής ακυβερνησίας.
Το μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη εστάλη χθες με τον πιο έμπιστο συνεργάτη του Πρωθυπουργού, τον Δ. Σιούφα. Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το κόμμα να ψηφίσει τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου Μαξίμου δήλωσε ότι «ο εκλογικός νόμος θα μπορούσε να αλλάξει και τώρα, εάν συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ».

Προσωπική άποψη
Ο κ. Σιούφας έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη, όσοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου αποκαλούν τον κ. Σιούφα «άνθρωπο ειδικών αποστολών». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο υπουργός Ανάπτυξης είναι ο «λαγός» για σημαντικά θέματα που θέλει να ανοίξει ο Πρωθυπουργός.

Η πρόσκληση για συμφωνία με τη Χαριλάου Τρικούπη πέφτει στο κενό, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμφωνίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή την περίοδο και αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το κόμμα να ψηφίσει τέτοιο νόμο, σε περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Πάντως οι δηλώσεις Σιούφα αποκαλύπτουν την αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο η Ν.Δ., ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές, να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ή να κυβερνήσει με εύθραυστη πλειοψηφία όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που μπει στη Βουλή ο ΛΑΟΣ, το πρώτο κόμμα θα χάσει αρκετές έδρες.

Διαφωνούν
Κατά τα άλλα, ο κ. Σιούφας έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός μελετά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρ΄ ότι αυτό ήταν το κύριο θέμα στη συζήτησής τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν συμφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μαζί με τον Πρ. Παυλόπουλο εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει για το 2007 και οι εκλογές να γίνουν τον Φεβρουάριο του 2008.

Στο ίδιο κλίμα, δηλαδή ότι δεν θα γίνουν εκλογές την άνοιξη, ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό πριν από τον κ. Σιούφα και συζήτησαν για την εξωτερική και εσωτερική πολική- εφ΄ όλης της ύλης.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν βλέπει πρόωρες εκλογές» και περιορίστηκε να πει ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό θέματα της αρμοδιότητάς της. Η άποψή της πάντως για το θέμα είναι πως καλό είναι οι εκλογές να γίνουν από το φθινόπωρο και μετά. Σε περίπτωση όμως κατά την οποία υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις, τότε ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να διστάσει να στήσει κάλπες και να ζητήσει ανανέωση της εντολής από τον λαό.

Είναι προφανές από τις συναντήσεις που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους δυο κορυφαίους υπουργούς ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα το θέμα των πρόωρων εκλογών. Και αυτό γιατί εκτιμά πως με τη συντήρηση και αναπαραγωγή αυτού του θέματος η κυβέρνηση υπολειτουργεί, οι εξαγγελίες περί μεταρρυθμίσεων δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ΄ όψιν ούτε από τους κρατικούς αξιωματούχους ούτε από τις κοινωνικές ομάδες τις οποίες αφορούν οι αλλαγές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “