Σύγκρουση κορυφής στη Ν.Δ. για ΟΤΕ

Χωρίς… μάνατζερ πορεύεται η κυβέρνηση στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εσωτερική κρίση, η οποία κλιμακώνεται καθημερινά από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Γ. Σουφλιά και Γ. Αλογοσκούφη.

Στον εσωκομματικό πόλεμο μπήκαν από χθες και βουλευτές, με πρώτο τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Ι. Κεφαλογιάννη, ο οποίος προέτρεψε τον υπουργό Περιβάλλοντος εάν διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική να παραιτηθεί.

Τον πρωτοφανή εμφύλιο που κλυδωνίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους πολίτες και ακυρώνει στην πράξη τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, με αιχμή του δόρατος τον ΟΤΕ, παρακολουθεί αμήχανος ο Πρωθυπουργός.

Επί έξι ημέρες, που η σύγκρουση των δύο ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ δείχνει τεράστια αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση, ενώ ο Πρωθυπουργός φαίνεται να παρακολουθεί αμήχανος τις εξελίξεις κορυφαίων υπουργών οδηγείται στα άκρα, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τεράστια αδυναμία να διαχειριστεί αυτή τη μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση, ενώ ο Πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή για τη μεγάλη κόντρα, περιορίστηκε σε μια δήλωση που έμοιαζε περισσότερο με ευχή: Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και προέβλεψε ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές.

Ένα 24ωρο αργότερα ο Γ. Αλογοσκούφης προκάλεσε όσο ποτέ άλλοτε τον υπουργό Περιβάλλοντος και εκείνος αντέδρασε με μια σκληρή προσωπική δήλωση, με την οποία ουσιαστικά τον χαρακτήρισε «ψεύτη» και τον κατηγόρησε ότι τον θίγει, τον εκθέτει και δεν τον σέβεται. Ο υπουργός Οικονομίας αντέδρασε ακαριαία, κατηγορώντας έμμεσα αλλά σαφέστατα τον κ. Σουφλιά ότι υπονομεύει την ενότητα της κυβέρνησης.

Πυρετός το Σαββατόβραδο
Ο πόλεμος των δύο κορυφαίων υπουργών κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Ενώ η εντύπωση που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι η κρίση όδευε προς εκτόνωση μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας και τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, ο Γ. Αλογοσκούφης έριξε λάδι στη φωτιά. Με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος, τον οποίο ουσιαστικά κατηγόρησε ότι έλειπε από τα κυβερνητικά όργανα όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τον ΟΤΕ.

«Δεν νομίζω ότι δεν ήταν ενήμερος ο κ. Σουφλιάς. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι και προτού ληφθεί απόφαση στη Διυπουργική Επιτροπή των Αποκρατικοποιήσεων έγινε συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή. Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής έγινε και πάλι ενημέρωση στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Τώρα αν έτυχε από τις συνεδριάσεις αυτές να απουσιάζει ο κ. Σουφλιάς είναι κάτι το οποίο δεν το θυμάμαι…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης και αυτές οι φρά σεις ήταν αρκετές για να προκαλέσουν την έκρηξη του υπουργού Περιβάλλοντος.

«Είναι αναρμόδιος»
Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε ακόμη τους επικριτές του, δηλαδή κυρίως τον κ. Γ. Σουφλιά, ότι «δεν έχουν κατανοήσει τους στόχους της προσπάθειάς μας και τους νέους κανόνες των αγορών», ενώ φωτογράφισε ως αναρμόδιο για το θέμα του ΟΤΕ τον υπουργό Περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν και την ωριμότητα και τη δυνατότητα συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό…».

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ακόμη ότι δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να περάσει η κυβέρνηση σε λεπτομέρειες για το σχέδιο που αφορά τον ΟΤΕ, αλλά υποστήριξε ότι βασικός στόχος είναι να δοθεί ένα ποσοστό 20% σε στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο, ο οποίος θα έχει συμμετοχή και στο μάνατζμεντ μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ανοιχτή σύγκρουση
Πριν κυκλοφορήσουν οι κυριακάτικες εφημερίδες ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είχε πληροφορηθεί το περιεχόμενο της συνέντευξης, εξέδωσε προσωπική, σκληρή δήλωση, στις 8 παρά δέκα το βράδυ, προκειμένου να προλάβει τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που επρόκειτο να αναδείξουν την επίθεση Αλογοσκούφη. Έτσι, ο πόλεμος που όλη την εβδομάδα συντηρούνταν κυρίως με διαρροές συνεργατών των δύο υπουργών, πήρε πλέον χαρακτηριστικά δημόσιας και ανοικτής σύγκρουσης. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Αλογοσκούφης συνεχίζει αυτή τη συζήτηση και μάλιστα λέγοντας ορισμένα πράγματα που δεν ευσταθούν και με θίγουν…» ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, σημειώνοντας ότι δεν ήταν ενήμερος για την επίμαχη τροπολογία και αυτό ο κ. Αλογοσκούφης «όφειλε να το σεβαστεί». «Όλοι γνωρίζουν ότι δεν συνηθίζω να λέω ψέματα», πρόσθεσε με έμφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και τόνισε ότι «το τι λέει η τροπολογία για τον ΟΤΕ δεν είναι λεπτομέρεια».

Η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη, που έδειξε ότι δεν επιθυμεί να γεφυρώσει το χάσμα με τον κ. Σουφλιά, ήρθε λίγη ώρα αργότερα. Κληθείς- στο περιθώριο της δεξίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας- να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ο ίδιος προωθεί «με αποτελεσματικότητα το έργο της κυβέρνησης και την ενότητα της κυβέρνησης…».

Πήραν θέση
Η κόντρα Σουφλιά- Αλογοσκούφη αποκτά πλέον ευρύτατες διαστάσεις μέσα στην κυβερνητική παράταξη. Μετά τον κ. Μιλτ. Έβερτ, που εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με την τροπολογία για τον ΟΤΕ, στη διαμάχη μπήκε χθες και κ. Ι. Κεφαλογιάννης. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού δήλωσε ότι «όποιος διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική παραιτείται». Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε «πηγαδάκι» στη Βουλή ακούστηκε να λέει πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει εγκριθεί και εφόσον κάποιο μέλος της αντιδρά θα πρέπει να αποχωρήσει. Θέση υπέρ του κ. Αλογοσκούφη πήρε, για άλλη μια φορά, και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Σουφλιά «πεισματάρη και παράξενο».
Απών και αμέτοχος ο Πρωθυπουργός

ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ απουσία από όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπογράμμισε χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντιπαράθεση». Και πρόσθεσε ότι «ο Πρωθυπουργός, δήθεν απών και αμέτοχος, χωρίς ευθύνες, είναι στην πραγματικότητα ο πρώτος υπεύθυνος γι΄ αυτή την κατάσταση». Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε, εξάλλου, στην κυβέρνηση για τη σχεδιαζόμενη εκποίηση του ΟΤΕ, τονίζοντας ότι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η εκποίηση αυτή «θα διερευνηθεί και θα ανατραπεί».

Πρεμιέρα με κόντρες στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΚΛΙΜΑ αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισε χθες το βράδυ στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν όταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βγάζει στο σφυρί σήμερα τον ΟΤΕ και αύριο τη ΔΕΗ, τα λιμάνια, τον αιγιαλό, τα ταχυδρομεία, σε ιδιωτικά συμφέροντα στα οποία έχει δεσμευτεί».

«Χαρίζουν δισεκατομμύρια»
«Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα που τώρα πωλείται φθηνά, είναι το σλόγκαν της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Επέκρινε την κυβέρνηση πως «μετέτρεψε τον προϋπολογισμό του 2007 σε οικογενειακό τραπέζι με 200 καλεσμένους αφού χαρίζει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε 200 επιχειρήσεις» και τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα προκύψει από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ανατρέψει, μαζί με τον λαό, τις απώλειες και την κάκιστη οικονομική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Έκπληξη από Έβερτ
Η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη ήταν άμεση. Παρεμβαίνοντας αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησης του γενικού εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «είναι προσηλωμένο στο παρελθόν» και ότι «θα παραμείνει γαντζωμένο και μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές στην αντιπολίτευση». Στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυβαν, πάντως, τη δυσφορία τους για τη στάση του κ. Γ. Σουφλιά στην πώληση του ΟΤΕ. Μαζί τους συντάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη, άφησε αιχμές εναντίον του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ λέγοντας πως όλοι καταλαβαίνουν ότι η αντιπαράθεση δεν γίνεται για την ουσία αλλά για το γινάτι του Γιώργου Σουφλιά. Δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με αυτές που ο ίδιος είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες και από τις οποίες είχε εκτιμηθεί πως συμφωνεί επί της ουσίας με τις απόψεις του Σαρακατσάνου.

Αντίθετη και η Αριστερά
Κατηγορηματικά αντίθετοι με τον προϋπολογισμό του 2007 ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς. Ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ) υποστήριξε ότι «και ο φετινός προϋπολογισμός, όπως και οι προηγούμενοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είναι ταξικός» και ο γενικός εισηγητής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης ότι «δεν αντέχει η κοινωνία άλλα βάρη και ήρθε η ώρα της ανατροπής».

Δύσκολα θα δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτες

«Ώς εδώ οι προσβολές, κ. Αλογοσκούφη». Αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει με τη σκληρή δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος στον υπουργό Οικονομίας, όπως τονίζουν με έμφαση συνομιλητές του κ. Σουφλιά, οι οποίοι υποστηρίζουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται το μάνατζμεντ του ΟΤΕ να δοθεί σε ιδιώτες. Και εκτιμούν ότι, με την τροπή που πήραν τα πράγματα, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο να εφαρμοστούν πολιτικές που δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα του κόμματος. Πολύ περισσότερο- τονίζουν- αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη ΔΕΗ, όπως κάποιοι ενδεχομένως να επιθυμούσαν.

Τα ίδια πολιτικά στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι αυτό το έχει κατανοήσει πλέον και ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, παρά το ότι ο υπουργός Οικονομίας εμφανίζεται αμετακίνητος από τις θέσεις του μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο ίδιος δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως εάν δεν βρεθεί αξιόπιστος εταίρος το Δημόσιο δεν θα δώσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτη και θα περιοριστεί μόνον να αυξήσει το ποσοστό πώλησης των με τοχών του Οργανισμού. Κύκλοι του κ. Σουφλιά πρόσθεταν ότι και το σενάριο να δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτες μετά τις εκλογές δεν έχει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί, καθώςόπως έλεγαν- για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει προεκλογικά να αλλάξει το πρόγραμμα του κόμματος. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στην προεκλογική ατζέντα τα θέματα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, αλλά και της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ θα κυριαρχήσουν κι εκεί πια η Ν.Δ. θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “