Στήνουν εκλογές τον Μάιο

Πρόωρες εκλογές την άνοιξη «βλέπει» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει, επικαλούμενη κρίση- που η ίδια δημιούργησε- πιθανότατα και στα ζητήματα της παιδείας.

O κ. Ρέππας λίγες μόλις ημέρες μετά τις αλλαγές στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή τις διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του για το άρθρο 16 υπενθυμίζει στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν τις απόψεις τους έτσι ώστε το σημείο ρήξης να μην εγκαθιδρυθεί στο εσωτερικό του Κινήματος. Παράλληλα καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία διότι κατασκεύασε το σκηνικό περί δήθεν συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων για το «16» επιχειρώντας αφενός να αντιδράσει στη δυναμική που αναπτύσσεται μετά τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου να αποπροσανατολίσει την ώρα που θα συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Κύριε Ρέππα, το άρθρο 16 έχει καταλήξει σε εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Τελικά τον Ιανουάριο που θα έρθει για ψήφιση θα στηριχθεί από το σύνολο των βουλευτών σας;

Το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπογράψαμε και καταθέσαμε την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος που περιλαμβάνει και την αλλαγή του άρθρου 16 στην κατεύθυνση λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με κοινωφελή χαρακτήρα. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα για την υποστήριξη ή μη αυτής της επιλογής. Όσον αφορά θέματα τακτικής που σχετίζονται με τα διάφορα στάδια ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούμε στο πλαίσιο που οριοθετείται αφενός από την ελευθερία της κατά συνείδηση ψήφου και αφετέρου από την αυτονόητη δέσμευση που συνεπάγεται η ένταξή μας σε ένα οργανικό κομματικό σύνολο.

Εσείς μιλάτε για προβοκάτσιες, η Νέα Δημοκρατία ωστόσο επιμένει ότι συμφωνήσατε παρασκηνιακά να προχωρήσει η ψηφοφορία για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων μέσα στον Δεκέμβριο.

Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε και κατασκεύασε αυτό το σκηνικό περί δήθεν συμφωνίας. Το έκανε για δύο προφανείς λόγους: αφενός για να αντιδράσει στη δυναμική που αναπτύσσεται μετά τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να δημιουργήσει ένα άλλο πεδίο αναφοράς την ώρα που θα συζητούνται το φορολογικό νομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Το τέχνασμα αυτό το καταγγείλαμε στη Βουλή και, όπως άλλωστε είχαμε από καιρό προτείνει, καταλήξαμε σε συμφωνία- πραγματική αυτήν τη φορά- με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης η σχετική συζήτηση να γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Είναι φανε-ρό ότι η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται να πλήττεται πολιτικά από τις τελευταίες εξελίξεις και όπως εκτιμώ θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί παραπλανητική μικροπολιτική…

Πάντως, κύριε Ρέππα, ο κ. Βενιζέλος και όσοι συμφωνούν με την άποψή του δεν δείχνουν να συμφωνούν με την απόφαση του προέδρου. Σας ανησυχεί ένας νέος κύκλος εσωκομματικής κρίσης;

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Μια επιμέρους πτυχή αποτελεί η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου. Κι όμως αυτό ανάγεται σε επικυρίαρχο ζήτημα για προφανείς λόγους. Απ΄ την πλευρά μας έχουμε υποχρέωση:

Πρώτον, να διαχειριστούμε τις απόψεις μας με ευθύνη έτσι ώστε το σημείο ρήξης να μην επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί εντός του ΠΑΣΟΚ, αφού επί της ουσίας όλοι συμφωνούμε για την αλλαγή αυτή.

Δεύτερον, να συμβάλλουμε ώστε και ο τελευταίος πολίτης να αντιληφθεί πως η αντίθεση είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απ΄ τη μια και την κοινωνία απ΄ την άλλη. Το διακύβευμα αφορά την επικράτηση μιας προοδευτικής μεταρρυθμιστικής πρότασης για την εκπαίδευση. Στο ύψος αυτής της ευθύνης είμαι βέβαιος στεκόμαστε όλοι.

Εκτιμάτε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο;

Παρά το ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να σχεδιάζει το πλάνο της με κατάληξη εκλογές τον Οκτώβριο, εκτιμώ ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από το καλοκαίρι. Διαβλέπω προσπάθεια της κυβέρνησης να πυροδοτήσει εντάσεις σε τομείς πέραν της οικονομίας, προκειμένου να επικαλεστεί την κρίση (που ή ίδια εν τω μεταξύ δημιούργησε) ώστε να οδηγηθούμε αιφνιδιαστικά σε εκλογές. Η στάση της στα θέματα της Παιδείας πρέπει να αξιολογηθεί υπ΄ αυτό το πρίσμα. Δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να κυριαρχήσει προεκλογικά η συζήτηση για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, δοθέντος ότι η αποτυχία της αποτελεί καθημερινή κοινή εμπειρία. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανατροφοδοτήσει κλίμα προσδοκιών και θα επιδιώξει οι εκλογές να γίνουν σε τέτοιο κλίμα, δηλαδή αιφνιδιαστικά και πριν δημιουργηθεί κλίμα απογοήτευσης και απόρριψης, πράγμα που θα επισυμβεί αν πάμε προς το τέλος της τετραετίας και αντιληφθούν όλοι πως οι υποσχέσεις έμειναν οριστικά ανεκπλήρωτες.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
Το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπογράψαμε και καταθέσαμε την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος που περιλαμβάνει και την αλλαγή του άρθρου 16 στην κατεύθυνση λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με κοινωφελή χαρακτήρα.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
Η Ν.Δ. το έκανε για δύο προφανείς λόγους: αφενός για να αντιδράσει στη δυναμική που αναπτύσσεται μετά τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να δημιουργήσει ένα άλλο πεδίο αναφοράς την ώρα που θα συζητούνται το φορολογικό νομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός στη Βουλή ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16
Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Μια επιμέρους πτυχή αποτελεί η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου. Κι όμως αυτό ανάγεται σε επικυρίαρχο ζήτημα για προφανείς λόγους. Το διακύβευμα αφορά την επικράτηση μιας προοδευτικής μεταρρυθμιστικής πρότασης για την εκπαίδευση. Στο ύψος αυτής της ευθύνης είμαι βέβαιος στεκόμαστε όλοι
Μπορούμε να δώσουμε νικηφόρα την εκλογική μάχη

Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου αγκαλιάζει το πεδίο των δημοκρατικών θεσμών και των κοινωνικών αγώνων, λέει ο Δημήτρης Ρεππας. Αυτό το ισχυρό καινούργιο όργανο, το οποίο θα συντονίζετε εσείς, θα είναι ταυτόχρονα και η ομάδα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την πολιτική και την επικοινωνιακή μάχη των εκλογών; Το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν την τρέχουσα διαχείριση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Ο ορίζοντάς μας αγκαλιάζει το πεδίο των δημοκρατικών θεσμών και των κοινωνικών αγώνων. Αξιοποιώντας θετικά την πείρα που αποκομίζουν οι πολίτες από την αρνητική για τα συμφέροντά τους νεοδημοκρατική διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάδειξη της προγραμματικής και πολιτικής υπεροχής του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να δώσουμε νικηφόρα την εκλογική μάχη.
Δύναμη διαρκούς ανανέωσης το ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ παραμένει δύναμη διαρκούς ανανέωσης, επισημαίνει ο κ. Ρέππας σχολιάζοντας όσα ακούγονται περί «αδυναμίας» των νέων σχημάτων που επέλεξε στο παρελθόν ο κ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα διευκρινίζει ότι για τον ίδιο δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ανάληψης καθηκόντων γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτηρίζει ως θετική την επιλογή του κ. Αθανασάκη για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Σας εξέπληξε η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για νέο γραμματέα τον Νίκο Αθανασάκη; Και το λέω γιατί πολλοί πίστευαν ότι θα πρότειναν εσάς.

Θετικά. Γιατί ο νέος γραμματέας συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για μια τέτοια θέση. Δουλέψαμε μαζί στα φοιτητικά μας χρόνια και αργότερα στο υπουργείο Τύπου. Γνωρίζω προσωπικά το πολιτικό και ηθικό φορτίο του νέου γραμματέα. Ο Νίκος είναι οιονεί σήμα κατατεθέν για την παράταξή μας. Όσο για μένα, ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα. Άλλωστε έχω την τύχη να συνεργαζόμαστε και πάλι μετά το 2004, τώρα μάλιστα ακόμη πιο στενά, ελπίζω με θετικό αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγήθηκε σε αυτές τις αλλαγές κάτω από την πίεση κορυφαίων στελεχών για τη δημιουργία ισχυρής ηγετικής ομάδας;

Τα κορυφαία στελέχη, όπως τα ονομάζετε, συμμετείχαν και συνεχίζουν να μετέχουν στα όργανα τιμής και αιχμής του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσφατη αναδιάταξη ανταποκρίνεται στην τριπλή ανάγκη: Να ενδυ-ναμώσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία και το μαζικό κίνημα, ώστε να καταστεί το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχη δύναμη σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε τόπο δουλειάς. Να ολοκληρώσουμε την προγραμματική επεξεργασία μας με συνεδριακή επικύρωσή της. Να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα με την αντιπολιτευτική δράση μας παρεμβαίνοντας στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες με κορύφωση τη δημοκρατική ανατροπή και την εκλογική νίκη. Υπάρχουν πολλοί επίσης στο ΠΑΣΟΚ που λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε στη δοκιμασμένη συνταγή των παλιών στελεχών γιατί η ανανέωση που επεδίωκε δεν του βγήκε;

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγών. Την περίοδο αυτή αναδείχθηκαν στελέχη που ανταποκρίνονται με επάρκεια στον ρόλο που τους ανατέθηκε. Βουλευτές εκλεγμένοι για πρώτη φορά και στελέχη με σχετικά μικρή κομματική εμπειρία δίνουν τον τόνο της εμπροσθοβαρούς κίνησης του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτουν δύναμη στη δύναμη της συνέχειας και της πείρας που σηματοδοτούν άλλα δοκιμασμένα στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για το παρελθόν του, που αποτελεί και το γερό θεμέλιο για ένα λαμπρό μέλλον. Και το μέλλον ανήκει ιδίως σ΄ αυτούς που θα το ζήσουν. Αξίζει να τους εμπιστευόμαστε, στο πλαίσιο ενός συνδυασμού ιστορικότητας και προοπτικής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “