Ο Ιούνιος βολεύει τώρα τον Καραμανλή

Ζεσταίνει τις μηχανές για πρόωρες εκλογές στις 3 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός και η πρώτη κίνησή του θα είναι ο αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός σε πρόσωπα-κλειδιά του κόμματος.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 Για τον τελικό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο Πρωθυπουργός ασφαλώς δέχεται και αντίθετες εισηγήσεις. Οι κορυφαίοι υπουργοί, για παράδειγμα, Προκόπης Παυλόπουλος και Δημήτρης Σιούφας, είναι ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2008 Αλλάζει τον Ιανουάριο τους 20 κομματικούς περιφερειάρχες, δηλαδή τα κεντρικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ταυτόχρονα έχει εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Ζαγορίτη να προχωρήσει, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, στην αντικατάσταση της γραμματείας οργανωτικού του κόμματος και στη συγκρότηση επιτροπής εκλογικού αγώνα. O κ. Κ. Καραμανλής όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την πραγματική επιθυμία του που είναι να διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάρτιο του 2008. «Είναι μεγάλη πρόκληση να κερδίζεις τις εκλογές στη λήξη της τετραετίας», φέρεται να έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες και μέχρι πριν από έναν μήνα όσοι συνομιλούσαν συχνά μαζί του είχαν τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα. «Είναι μεγάλη πρόκληση, πρόεδρε, να ξέρει κανείς ότι κερδίζει με άνεση τις εκλογές τον Ιούνιο και να τις παραπέμπει στο μέλλον», του είπε επί λέξει πρόσφατα κορυφαίος υπουργός, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

Αιφνιδιασμός. Πράγματι οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Καραμανλής τις τελευταίες ημέρες για εκλογές τον Ιούνιο πληθαίνουν με πρώτη εκείνη του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τάσσεται υπέρ του αιφνιδιασμού υπό την προϋπόθεση- όπως λέει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του- «να συντρέχει σπουδαίος λόγος». Και εξηγεί: «Θα ήταν λάθος να προκηρύξουμε εκλογές για κάποιον λόγο που δεν θα είναι πειστικός για την κοινωνία. Στην περίπτωση όμως που τον Μάιο ή τον Απρίλιο, οπότε και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία, αρχίσει ένας κύκλος έντονων κινητοποιήσεων δεν υπάρχει κανένας λόγος να δούμε δύο φορές το ίδιο έργο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται αυτές τις σκέψεις του να τις έχει μεταφέρει στον κ. Κ. Καραμανλή επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για πρόωρες εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν είναι προσχηματικός λόγος αλλά υπόθεση ουσιαστική.

Ο Πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση, πλέον όμως εμφανίζεται ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι τις αλλαγές στην Παιδεία που έχει προαναγγείλει θα τις περάσει σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν χρειαστεί να στηθούν κάλπες τον Ιούνιο», λέει στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή. Και προσθέτει: «Πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα της Παιδείας, γιατί ακολουθεί το Ασφαλιστικό και δεν υπάρχει περιθώριο να μείνουν για πολύ αυτά τα κρίσιμα θέματα στο ράφι».

Νέα πρόσωπα. Με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες στις 3 Ιουνίου είναι πλέον πολύ πιθανό και για αυτόν τον λόγο από τον Ιανουάριο ο κ. Κ. Καραμανλής θέτει σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό. Το σύνθημα θα δοθεί με την αλλαγή των περιφερειαρχών και οι οποίοι είναι συνολικά 17(στην περιφέρεια 12 και στο Λεκανοπέδιο 5). «Πρέπει σε αυτούς τους κεντρικούς ρόλους να μπουν νέα πρόσωπα, τα οποία να μην έχουν εμπλακεί στις αντιθέσεις και τα προβλήματα που προέκυψαν στις δημοτικές εκλογές, μεταξύ νομίμων υποψηφίων, ανταρτών και βουλευτών», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Και προσθέτει: «Ο ανασχηματισμός στους περιφερειάρχες δεν σημαίνει ότι έχουν αποτύχει όλοι, γι΄ αυτό και αρκετοί από αυτούς θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις, χρειάζεται όμως το κόμμα μια νέα δυναμική και αυτή πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί με τις αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “