Νεοφιλελεύθερη συνταγή για το Ασφαλιστικό

Την ώρα που όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς με καμπάνιες καλούν τους ασφαλισμένους να ρίξουν βάρος στην προληπτική ιατρική, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει χαράτσι σ’ αυτές τις εξετάσεις, τα λεγόμενα προληπτικά τσεκ-απ.

Ο σχεδιασμός μάλιστα προβλέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή στις ιατρικές εξετάσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Δηλαδή οι φοροφυγάδες – που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας – θα πληρώνουν ελάχιστα ή καθόλου, ενώ οι ειλικρινείς φορολογούμενοι και οι μισθωτοί θα πληρώνουν τα πολλά. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως συνταγή της Ν.Δ. για το Ασφαλιστικό.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει την τακτική τής υπαναχώρησης στο κρίσιμο θέμα των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία. Ο Πρωθυπουργός δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά του για αλλαγές στην Παιδεία, αλλά τις παραπέμπει στο μέλλον διότι δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες κινητοποιήσεις. Έλα όμως που ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται. Πάντως ακόμη και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των αλλαγών στα ΑΕΙ – ο κ. Θ. Βερέμης – πήρε το μήνυμα του Πρωθυπουργού και βάζει νερό στο κρασί του. «Εάν οι εκλογές» – λέει – «γίνουν πρόωρα, με προμετωπίδα τις μεταρρυθμίσεις, τότε καλύτερα οι αλλαγές να περιμένουν…».

ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ καθυστέρηση η κυβέρνηση σύρθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον Κύπριο φοιτητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού κουκουλοφόρων της Αστυνομίας. Όσο για τους αστυνομικούς που πρωταγωνίστησαν στις αγριότητες, μόνο οι τρεις τέθηκαν σε διαθεσιμότητα· οι υπόλοιποι έξι πήραν μετάθεση από το Κέντρο της Θεσσαλονίκης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Αυτή κι αν είναι τιμωρία!

ΑΛΛΑ και το σίριαλ των συμβασιούχων φαίνεται ότι θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Προβλήματα δεν έχουν μόνον όσοι δεν κατάφεραν να ανεβούν στο τρένο της μονιμότητας, αλλά και οι δύο στους τρεις που εξασφάλισαν με το διάταγμα Παυλόπουλου συμβάσεις αορίστου χρόνου. Περίπου 20.000 από τους 33.000 που μονιμοποιήθηκαν μαθαίνουν τώρα ότι δεν αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία τα χρόνια κατά τα οποία ήταν συμβασιούχοι. Και έτσι αρχίζουν από την αρχή.

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ επιτάσσει χαμόγελο και θερμή χειραψία, όμως ο ηγέτης των Ολλανδών Εργατικών, Βάουτερ Μπος (αριστερά), δεν κατάφερε να νικήσει χθες στην κάλπη τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Χριστιανοδημοκράτη Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε (δεξιά). Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ-πολς, οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν 38-43 έδρες, σε σύνολο 150, έναντι 33-35 εδρών των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων (VVD) πάντως δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “