Στην «κατάψυξη» οι μεταρρυθμίσεις

Στο ψυγείο έως το τέλος της τετραετίας βάζει ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός τις μεταρρυθμίσεις, με πρόσχημα την αναζήτηση ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Και η άτακτη υποχώρηση αρχίζει από τις περίφημες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει σχεδιάσει η κ. Γιαννάκου.

Στο London School of Economics. Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας με φοιτητές, έδωσε ουσιαστικά… απολυτήριο στο σχέδιο αλλαγών που έχει καταρτίσει η υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ότι είναι προτιμότερο να συνεχισθεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση, ώστε να πεισθούν οι πολίτες ως προς την αναγκαιότητά της
Ο λόγος που ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε να κάνει κράτει στις μηχανές και να δώσει χρονική παράταση στο πολυδιαφημισμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, είναι ότι δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε μια εκλογική μάχη με ανοικτά μέτωπα, πολύ περισσότερο εάν στηθούν πρόωρα οι κάλπες – την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2007. Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα διατηρήσει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τις μεταρρυθμίσεις, διαμορφώνοντας και το πεδίο μέσα στο οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας με φοιτητές στο London School of Economics, έδωσε ουσιαστικά… απολυτήριο στο σχέδιο αλλαγών που έχει καταρτίσει η υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ότι είναι προτιμότερο να συνεχισθεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση, ώστε να πεισθούν οι πολίτες ως προς την αναγκαιότητά της. Με τη λογική αυτή, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, κινείται το Μαξίμου και για όλα τα μεγάλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ν.Δ., όπως το Ασφαλιστικό ή οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο.

«θα περιμένω»

Για την παράταση που παίρνει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται πλέον ότι θα αποτελέσει τη βασική πρόταση της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, ο κ. Καραμανλής δεν άφησε από το Λονδίνο περιθώριο παρερμηνειών: «Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσω, αλλά μπορώ και να χάσω λίγο χρόνο προκειμένου να πετύχω την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Ο στόχος μου δεν είναι να επιβάλω τις απόψεις μου, αλλά να επιτύχω μια μεταρρύθμιση που θα φέρει σταθερότητα και θα έχει διάρκεια και αντοχή στον χρόνο», είπε στους φοιτητές του LSE. Με δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι δεν είναι δυνατόν θέματα που προκαλούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις να προωθηθούν.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί τόσο για την Παιδεία όσο και για το Ασφαλιστικό, αλλά καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις εκλογές. Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι η προεκλογική σημαία της κυβέρνησης…», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί στην επόμενη τετραετία.

Για την Παιδεία, ωστόσο, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την προώθηση των αλλαγών πριν από τις δημοτικές εκλογές, αλλά οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του περασμένου Ιουνίου ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο, όπως προκύπτει και από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, φθάνει πλέον στην επόμενη τετραετία. Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, τόνισε ότι εγκρίνει μια παράταση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εάν μέσα από αυτήν καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που θα εφαρμόζεται για τα επόμενα 20 χρόνια. Τα ίδια στελέχη δεν παραλείπουν να σημειώσουν με νόημα ότι τις προθέσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει αντιληφθεί και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθηγητής Θ. Βερέμης, ο οποίος είχε απειλήσει προ ημερών με παραίτηση.

Αλλαγές μικρής κλίμακας

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων θα συνδυαστεί και με τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, που επίσης θα συμπεριληφθούν στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τις επόμενες εκλογές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι προτάσεις για το νέο εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο, καθώς και οι αλλαγές που αφορούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Προς το παρόν, η κυβέρνηση εμφανίζεται να προωθεί μικρής κλίμακας αλλαγές, όπως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και λιμανιών, καθώς και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι οποίες κατά την αντιπολίτευση ψευδεπίγραφα αποκαλούνται μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “