Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Σε πολιτικό παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο επιδίδεται η κυβέρνηση. Επισήμως κλείνει το θέμα ενδεχόμενων αλλαγών, αλλά την ίδια ώρα αφήνει να φουντώνει η σχετική συζήτηση με πρωταγωνιστές, μάλιστα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, καταγγέλλει τη κυβέρνηση ότι χειρίζεται το ζήτημα του εκλογικού συστήματος με τρόπο «καιροσκοπικό» και «τυχοδιωκτικό».

Μεϊμαράκης και Μπενάκη εισηγούνται αλλαγές με στόχο να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα και να εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία, έστω κι αν διαθέτει οριακό προβάδισμα από το δεύτερο
Μετά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, στον χορό των στελεχών που τάσσονται υπέρ της θέσπισης νέου εκλογικού νόμου μπήκε χθες και η Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η κ. Μπενάκη εισηγούνται αλλαγές με στόχο να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα και να εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία, έστω κι αν διαθέτει οριακό προβάδισμα από το δεύτερο.

Επισήμως το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών, ενώ τη θέση αυτή μετέφερε με κατηγορηματικό τρόπο χθες και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος, ο οποίος ζήτησε «να μην αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που πραγματικά έχουν προσωπικές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στελεχών».

Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος πάντως υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει δεχθεί από πολλούς υπουργούς και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη εισηγήσεις υπέρ των αλλαγών, αλλά προσθέτουν ότι ο ίδιος δεν θεωρεί αναγκαίο έναν νέο εκλογικό νόμο, ούτε θεωρεί την παρούσα χρονική συγκυρία κατάλληλη για την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Κλίμα σύγχυσης

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Μαξίμου δεν θέλει να μπει τέλος στη συζήτηση που έχει αρχίσει, ευνοώντας ουσιαστικά το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη. Όπως εκτιμούν κομματικές πηγές, το Μαξίμου ακόμη και εάν έχει καταλήξει οριστικά πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, δεν έχει λόγους να δυσανασχετεί από τη συζήτηση που γίνεται, θεωρώντας ότι η αμηχανία και η σύγχυση από την ανακίνηση του θέματος μεταφέρεται στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, συνέβη και με τη θέσπιση του εκλογικού ορίου τού 42% στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.

Κεντρικό ρόλο ώστε να παραμείνει ανοικτό το θέμα των αλλαγών, όπως φαίνεται, αναλαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πρωτοστατεί στη δημιουργία κλίματος, εντός κι εκτός κυβέρνησης, υπέρ ενός πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που θα θέτει τέλος στο ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν ο υπουργός Άμυνας να έχει αναλάβει και στο θέμα αυτό τον ρόλο τού «λαγού», προαναγγέλλοντας κινήσεις της κυβέρνησης, όπως έγινε και με το όριο τού 42%, αλλά ο ίδιος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», επιμένει ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις για τις οποίες προσπαθεί να πείσει το Μαξίμου.

Μεϊμαράκης: «Μία μόνο αλλαγή»

«Αυτό που έχω μεταφέρει στον Πρωθυπουργό είναι ότι πρέπει να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία στις μεθεπόμενες εκλογές, λόγω του εκλογικού νόμου Σημίτη. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά αρκεί μία και μόνη αλλαγή: να μειωθούν από 240 στις 200 οι έδρες που κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα από την α’ κατανομή και να ενισχυθεί με περισσότερες έδρες το πρώτο κόμμα. Διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε συνθήκες κυβερνητικής κρίσης αντίστοιχες με εκείνες της περιόδου 1989-90. Δηλαδή, σε ακυβερνησία…», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν εισηγείται να μπει εκ νέου φρένο στους εκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων, ενώ θεωρεί ότι εάν αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος θα μπορούσε να συνταχθεί με τις προτεινόμενες αλλαγές και η αντιπολίτευση, ώστε ένας νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει άμεσα (σ.σ.: το Σύνταγμα προβλέπει ότι κάθε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν εγκριθεί από την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, οπότε έχει άμεση εφαρμογή).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ «Προσπαθούν να κρύψουν τα χάλια της οικονομίας»

Γ. Παπανδρέου. Σε σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ προσπάθεια να μπει από το «παράθυρο», όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, θέμα εκλογικού νόμου, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά χθες στη σύσκεψη που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του Κινήματος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος και εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και να ξεφύγει από τη συζήτηση για την οικονομία, τον προϋπολογισμό και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η όλη συζήτηση είναι καιροσκοπική και τυχοδιωκτική» και «λειτουργεί αποπροσανατολιστικά». Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, δεν πρέπει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο, ενώ συνέδεσε την ανακίνηση του θέματος από τα κυβερνητικά στελέχη και με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στα επιτελικά κομματικά στελέχη την εκτίμησή του ότι, ανεξάρτητα από το θέμα του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο 2007 και γι’ αυτή την εξέλιξη θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πανέτοιμο.

Πάντως, ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιθυμεί μια οργανωμένη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, στο πλαίσιο και της συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμμετάσχει, προβάλλοντας την πρόταση για ένα μεικτό εκλογικό σύστημα (με σταυρό και λίστα και συνδυασμό μονοεδρικών και διευρυμένων εκλογικών περιφερειών).

Σκληρή επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε για το θέμα ο Θοδ. Πάγκαλος, μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή. «Δεν υιοθετούμε καμία αλλαγή. Δεν είμαστε ρουλέτα. Για εμάς η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν συμφωνούμε με καμία χειραγώγηση. Εσείς θέλετε ένα σύστημα με ακόμη λιγότερη αναλογική, ώστε το πρώτο κόμμα με ελάχιστη διαφορά να γίνεται κυβέρνηση. Για εμάς δεν είναι παραδεκτή η φαλκίδευση της εκλογικής θέλησης…», ανέφερε ο πρώην υπουργός, ενώ νωρίτερα είχε εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα». Για κινήσεις αποπροσανατολισμού κατήγγειλαν την κυβέρνηση τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου όσο και η Μαρία Δαμανάκη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “