Εκλογικό... όπισθεν από Καραμανλή

Αναθεωρούνται οι σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου στο Μαξίμου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ρίχνει νερό στο κρασί του και για την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, λόγω των έντονων αντιδράσεων που καταγράφονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Ως αποτέλεσμα, η συζήτηση για το θέμα περνά σε δεύτερη μοίρα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια κίνηση επαναφοράς του εκλογικού νόμου Κούβελα, θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ένδειξη ηττοπάθειας», ενώ θα έβαζε σε δοκιμασία και τις σχέσεις με την Αριστερά. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκης υπερασπίστηκε τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εφαρμόστηκε έως τις εκλογές του 2004 γιατί οδηγεί: «σε ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία»
Το Μαξίμου εκτιμά ότι μια κίνηση επαναφοράς του εκλογικού νόμου Κούβελα, που ίσχυσε στις τρεις προηγούμενες εκλογές, θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ένδειξη ηττοπάθειας», ενώ θα έβαζε σε μεγάλη δοκιμασία και τις σχέσεις της κυβερνητικής παράταξης με την παραδοσιακή Αριστερά.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος νόμου, που ψηφίστηκε αρχές του 2004, τάσσεται και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές με στόχο η Ν.Δ. να έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της για τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς σε αυτές θα μπορούσε να εφαρμοστεί νέα εκλογική νομοθεσία.

«Ισχυρή κυβέρνηση»

Στον χορό μπήκε χθες και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος – μιλώντας στη ΝΕΤ – υπερασπίστηκε τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εφαρμόστηκε έως τις εκλογές του 2004 γιατί οδηγεί, όπως είπε, σε «ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία». Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι καταθέτει την προσωπική του άποψη και υπογράμμισε πως εκ του Συντάγματος παρέχεται η δυνατότητα ένας νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί άμεσα, από τη στιγμή που θα τον στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Σημειώνεται ότι τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο την ενίσχυση του πρώτου κόμματος είχε ανοίξει πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία.

Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν θετικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει η Ν.Δ. να βρεθεί στην ανάγκη να συμμαχήσει για τον σχηματισμό κυβέρνηση με το ΛΑ.ΟΣ.

Στην πραγματικότητα ωστόσο επιθυμούν να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, το οποίο δεν βλέπουν στις προσεχείς εκλογές, αλλά δεν αποκλείουν ότι δεν θα συμβεί στις επόμενες, αφού θα έχει μεσολαβήσει μια νέα εκλογική νίκη της Ν.Δ., όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Αρνητικό κλίμα για τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας
«ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» υψώνει το Μαξίμου για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας και δίνει εντολή το θέμα να περάσει πλέον «στα ψιλά» της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και να μη δοθεί μάχη για την υπερψήφισή του.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται ότι έχουν αποδεχθεί πως η πρόταση του κ. Καραμανλή για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 30 δεν έχει τύχη και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σημάνει υποχώρηση. Το ζήτημα, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, περνάει πλέον σε δεύτερη μοίρα και δεν θα επιχειρηθεί να υπάρξει συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την προώθησή του.

Το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. για την πρόταση Καραμανλή, να υπερδιπλασιασθούν οι βουλευτές Επικρατείας, επιβεβαιώθηκε και στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης στη Βουλή, όπου αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές (κ.κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Αντ. Φούσας, Απ. Τασούλας, Ν. Λέγκας κ.ά.) εξέφρασαν τη διαφωνία τους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου και του γενικού εισηγητή της πλειοψηφίας κ. Π. Παναγιωτόπουλου να υπερασπισθούν την επίμαχη αύξηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “