Χάλασαν τη φιέστα...

Η θύελλα αντιδράσεων που συνεχίζεται για το θέμα των συμβασιούχων αλλά και η απουσία του Γιώργου Σουφλιά από το Υπουργικό Συμβούλιο χάλασαν χθες την πανηγυρική ατμόσφαιρα που σχεδίαζε να δημιουργήσει η κυβέρνηση κατά την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού, αποσκοπώντας να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η Οικονομία πέρασε τις εξετάσεις των Βρυξελλών με επιτυχία και μετά το 2007 τελειώνει η λιτότητα.

Πάντως ο κ. Καραμανλής επιχείρησε χθες να λειτουργήσει ως ασπίδα του κ. Αλογοσκούφη για να αποτρέψει νέες ανταρσίες υπουργών, τύπου Πολύδωρα, οι οποίες είναι έτοιμες να ξεσπάσουν για την κατανομή των κονδυλίων του νέου προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κινούνται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς και διεκδικούν ποσά που ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας αδυνατεί να καλύψει.
Η ηχηρή απουσία του Γ. Σουφλιά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο Αλογοσκούφη για τον προϋπολογισμό τροφοδότησε έναν νέο κύκλο έντονης φημολογίας για μεγάλη δυσαρέσκεια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από το μοίρασμα της πίτας που έκανε ο υπουργός Οικονομίας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Σουφλιάς και οι στενοί του συνεργάτες απέφυγαν χθες να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση για την απουσία του υπουργού, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όχι στις πιέσεις υπουργών

Ο Πρωθυπουργός, στη σύντομη ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ουσιαστικά κάλεσε τους υπουργούς να πειθαρχήσουν στο σχέδιο Αλογοσκούφη και έστειλε σαφέστατο μήνυμα στα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι όλοι συνυπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Ο στόχος του κ. Καραμανλή είναι προφανής: Θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στο άμεσο μέλλον και από άλλους υπουργούς για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και να προλάβει δημόσιες δηλώσεις αμφισβήτησης του οικονομικού του επιτελείου.

«Στον δρόμο αυτό έχουμε όλοι ευθύνες και υποχρεώσεις. Δεν δικαιούμαστε να υπονομεύσουμε τα σημαντικά βήματα της Οικονομίας για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Δεν δικαιούμαστε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου για κομματικές σκοπιμότητες…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν χθες ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στις κοινωνικές ομάδες που επιδιώκουν την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής.

Βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση

Ωστόσο, η εικόνα από τα μέτωπα των συμβασιούχων και η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει άμεσα λύσεις στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του Μισθοδικείου για τις υπέρογκες αυξήσεις στους δικαστές, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα βαρύ κλίμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου χθες, ώστε να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι παρακολουθεί χωρίς σχέδιο τις εξελίξεις.

Έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος – με έκτακτη συνέντευξη Τύπου την ίδια ώρα που η ΚΕΔΚΕ παρουσίαζε τις προτάσεις της για τους συμβασιούχους – έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βάλει νερό στο κρασί της, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το επίμαχο διάταγμα για τη μονιμοποίηση και άλλων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης εξέταζε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρα τους τρόπους αντίδρασης της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου. Οι δύο υπουργοί κατέληξαν ότι ουσιαστικά αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια αντίδρασης και συμφώνησαν ότι θα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τη θέση πως με την αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί το Μισθοδικείο και να μπουν όρια στις αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών από δικαστές ή άλλες κοινωνικές ομάδες, ύστερα από ανατροπές της νομολογίας.

Υποσχέσεις για παροχές

Πάντως, ο Πρωθυπουργός έκανε χθες ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει προσδοκίες στους πολίτες για καλύτερες μέρες. Μίλησε για προϋπολογισμό «ευθύνης και αξιόπιστης πολιτικής» με «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» και εστίασε στα μέτρα που για πολλούς στην κυβέρνηση αναδεικνύουν τον προεκλογικό χαρακτήρα του νέου προϋπολογισμού – του τελευταίου προϋπολογισμού που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, όπως έχει αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης. Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ιδιαίτερα την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12 χιλιάδες ευρώ και τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, ενώ υποσχέθηκε μεγαλύτερες αυξήσεις το 2008.

*** Το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας επιχείρησε ο κ. Καραμανλής να μεταφέρει χθες το βράδυ και σε εκδήλωση για τα βραβεία επιχειρηματικότητας, όπου υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε στην «εξυγίανση της Οικονομίας» και άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “