Τους κυνηγάνε οι υποσχέσεις

Σε Συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το διπλό αδιέξοδο που προέκυψε χθες στο θέμα των συμβασιούχων, αλλά και με τις μεγάλες αυξήσεις που επιδίκασε το Μισθοδικείο στους δικαστικούς λειτουργούς.

«Ζούμε με δάνεια και πιστωτικές κάρτες», λένε οι απλήρωτοι εδώ και μήνες συμβασιούχοι στο Ρέθυμνο και τη Χαλκίδα. Χθες οι πρώτοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου, ενώ οι συμβασιούχοι στη Χαλκίδα έβαλαν λουκέτο στο αμαξοστάσιο του δήμου και προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί τους σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, καθώς εκτός από την ανεργία βλέπουν ότι δεν πληρώνονται ούτε τα δεδουλευμένα
Η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση στην περιπέτεια χιλιάδων συμβασιούχων έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια ώρα οι δικαστές γυρίζουν την πλάτη στις εκκλήσεις Παπαληγούρα να παραιτηθούν από τις αυξήσεις που επιδίκασαν στους εαυτούς τους. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και στα δύο μέτωπα που άνοιξαν αιφνιδιαστικά και προβλέπουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εν όψει των εορτών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποσείσει τη δική της ευθύνη για την εξέλιξη στο θέμα των συμβασιούχων και κατηγορεί τους δημάρχους ότι διευκόλυναν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, παραβιάζοντας – όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί – τις διατάξεις του ΑΣΕΠ. Το επιχείρημα όμως αυτό δεν πείθει ούτε τους ίδιους τους συμβασιούχους ούτε την ΚΕΔΚΕ, η οποία σήμερα θα ζητήσει τη διεύρυνση των προϋποθέσεων του διατάγματος Παυλόπουλου, ώστε να μονιμοποιηθούν και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μάλιστα υπενθυμίζουν με έμφαση ότι η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού δεν ήταν για μονιμοποίηση μόνο 33.000 συμβασιούχων που καλύπτονται από το διάταγμα αλλά 250.000.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκδηλώσεις ανθρώπων που μένουν άνεργοι μέσα στα Χριστούγεννα και είναι απλήρωτοι επί μήνες ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και στρέφουν πάνω τους τούς προβολείς των μέσων ενημέρωσης. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δυσκολεύεται αυτή την ώρα να αντιμετωπίσει», παραδέχονται κομματικοί παράγοντες και βουλευτές που μεταφέρουν στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης το κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Σε αντιφάσεις ο εκπρόσωπος

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση φάνηκε χθες και από την αμηχανία και τις αντιφάσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγ. Αντώναρου, ο οποίος χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά οχυρώθηκε πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να δικαιολογήσει τη σκληρή κυβερνητική στάση απέναντι στους συμβασιούχους και από την άλλη πλευρά κατήγγειλε την απόφαση του Μισθοδικείου για τις αποδοχές των δικαστών.

Ο κ. Αντώναρος διεμήνυσε ότι σε εφαρμογή της επίμαχης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου όλοι οι συμβασιούχοι θα απολυθούν, καθώς δεν είναι εφικτή όπως είπε η μετατροπή των συμβάσεών τους, ενώ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την ώρα σχέδιο ούτε χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την ίδια ώρα, ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστικούς λειτουργούς και απηύθυνε έκκληση στους δικαστές «να μην προβάλλουν υπερβολικές οικονομικές αξιώσεις» σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία.

Εκκλήσεις προς τους δικαστές

Την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει αμέσως λύσεις για να παρακάμψει την απόφαση του Μισθοδικείου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρας, ύστερα από τη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός αποδοκίμασε την απόφαση, αλλά περιορίστηκε σε εκκλήσεις προς τους δικαστές να μη διεκδικήσουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Για το θέμα αυτό μάλιστα επιστρατεύθηκε και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου, οποίος ύστερα από επικοινωνία με τον κ. Παπαληγούρα δήλωσε ότι ο ίδιος ούτε έκανε ούτε θα κάνει σχετική αγωγή. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που έχει προκαλέσει πανικό στο υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση παραπέμπει στη συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας, ως γνωστόν, θα επιχειρήσει να καταργήσει το Μισθοδικείο και να μπλοκάρει την καταβολή αναδρομικών. Προς το παρόν, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κερδίσει χρόνο, ευελπιστώντας ότι το μπαράζ αγωγών των δικαστών στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια θα αργήσει να τελεσιδικήσει, ώστε οι δικαστικές αποφάσεις για καθένα δικαστή να είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
ΤΟ ΘΕΜΑ των συμβασιούχων ανεβάζει και το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε χθες σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για «επίδειξη αναξιοπιστίας και αναλγησίας», η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προχωρεί στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος – με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – έστρεψε τα βέλη του και στους ανώτατους δικαστές, αναφέροντας ότι «κλείνουν το μάτι στην κυβέρνηση εις βάρος των συμβασιούχων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νικ. Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και αντιμετωπίζει το ζήτημα των δεδουλευμένων για τους συμβασιούχους. Παράλληλα υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «νέα γενιά συμβασιούχων».

Χθες το βράδυ εξάλλου το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για να αντιμετωπιστεί το νομικό κενό έχει δημιουργηθεί από τις δύο αντικρουόμενες αποφάσεις του Μισθοδικείου για τις αποδοχές των δικαστών. Πρόκειται για την τροπολογία που συνέταξε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και προβλέπει νέα εκδίκαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ύστερα από αίτηση των υπουργείων Οικονομίας και Δικαιοσύνης, προκειμένου να αρθεί η νομική αμφισβήτηση που προέκυψε από το σκεπτικό των δύο αποφάσεων. Για την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε χθες σχετική συνεννόηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον κ. Βενιζέλο.

ΕΥΑΓΓ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ «Εμείς δώσαμε λύση»…

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάντως μόνο που δεν ζητά εύσημα για την αντιμετώπιση που επιφύλαξε στους συμβασιούχους και δηλώνοντας… συνεπής ως προς τις υποσχέσεις της αποκλείει το ενδεχόμενο τροποποίησης του διατάγματος Παυλόπουλου. «Η κυβέρνηση έλυσε το θέμα της ομηρείας στην οποία είχαν περιέλθει οι συμβασιούχοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις… Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έγιναν πράξη στο συγκεκριμένο θέμα», ήταν η κατηγορηματική αναφορά του κ. Αντώναρου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “