Στρώνουν χαλί για πρόωρες

Ο ένας μετά τον άλλο στη Ν.Δ. στρώνουν χαλί στον Πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Με δηλώσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους δημοσιογράφους, η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών δηλώνει ότι οι «εκλογές το φθινόπωρο δεν είναι πρόωρες».

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει εκφράσει την ξεκάθαρη διαφωνία του για εκλογές τον Ιούνιο, είπε ότι «αν γίνουν έξι μήνες νωρίτερα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόωρες εκλογές». Η δήλωσή του αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική καθώς – όπως λένε στη Ρηγίλλης – είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού, διότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών συσχετίζεται άμεσα με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, την ευθύνη των οποίων έχει ο υπουργός Οικονομίας
Οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο από δύο πρόσωπα-κλειδιά: τον Κ. Μητσοτάκη και τον Γ. Αλογοσκούφη. Ο πρώην πρωθυπουργός πριν από τέσσερις ημέρες είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, επομένως γνώριζε καλά το κλίμα στο Μαξίμου και επιχείρησε να διευκολύνει τα πράγματα. Αμέσως πήρε τη σκυτάλη ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει εκφράσει την ξεκάθαρη διαφωνία του για εκλογές τον Ιούνιο, λέγοντας ότι «αν οι εκλογές γίνουν έξι μήνες νωρίτερα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόωρες εκλογές». Και προσέθεσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ότι ιστορικά οι μόνες κυβερνήσεις που έκαναν εκλογές την τελευταία ημέρα της θητείας τους είναι εκείνες που ήταν βέβαιες ότι θα χάσουν, ενώ κατά την άποψη του υπουργού το κόμμα του θα κερδίσει σίγουρα τις εκλογές. Η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη είναι ίσως η πιο σημαντική καθώς – όπως λένε στη Ρηγίλλης – είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τούς εκλογικούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού, διότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών σχετίζεται άμεσα με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, την ευθύνη των οποίων έχει ο υπουργός Οικονομίας.

Αιφνιδιασμός το καλοκαίρι

Έτσι τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και βουλευτές θεωρούν το πιθανότερο οι εκλογές να διεξαχθούν αρχές του Οκτωβρίου και βάσει αυτού του σεναρίου κάνουν τους σχεδιασμούς τους. «Τώρα όπως έχουν έρθει τα πράγματα, έκπληξη και αιφνιδιασμός θα είναι το καλοκαίρι να δηλώσει ο Πρωθυπουργός ότι δεν κάνει εκλογές τον Οκτώβριο και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της», έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός, ο οποίος πιστεύει πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο. Και εξηγεί ότι η χώρα, ούτως ή άλλως, έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και χρειάζεται ανανέωση της κυβερνητικής εντολής ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό.

Πράγματι, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μπορεί να εξελιχθεί στην «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, κάτι που ανησυχεί και τους πιο αισιόδοξους στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Δεν είναι μόνο οι βουλευτές που από αγωνία και ανασφάλεια για την επανεκλογή τους έχουν αρχίσει τις πολλές υποσχέσεις στις περιφέρειές τους, είναι και οι υπουργοί που έχουν μπει στο κυνήγι του σταυρού και επιχειρούν να είναι αρεστοί σε κοινωνικές ομάδες από τις οποίες ελπίζουν να πάρουν ψήφους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Β. Πολύδωρας με την πίεση που άσκησε για τις αυξήσεις των αστυνομικών. «Σε αυτό το κλίμα επί 10 μήνες θα παγώσουν όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, θα ενταθούν οι πιέσεις των κοινωνικών ομάδων και επομένως δεν μπορεί να εκδηλωθεί καμία σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία» λέει έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει τελικά ούτε τις κουτσουρεμένες αλλαγές που θέλει να κάνει στην Παιδεία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “