Ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις μεταρρυθμίσεις

Κάνει ό,τι μπορεί ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει τη φημολογία για πρόωρες εκλογές. Όχι γιατί έχει αποφασίσει σώνει και καλά πως θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως υποστηρίζουν επισήμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Αλλά γιατί ο κ. Κ. Καραμανλής διεκδικεί το αυτονόητο: το πλεονέκτημα να αιφνιδιάσει όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Πάντως, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν πεισθεί πως οι εκλογές θα γίνουν το 2008, ενώ κορυφαία στελέχη δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι οι εκλογές τον Οκτώβριο δεν είναι πρόωρες.

ΧΘΕΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ έριξε ξανά το τραπέζι τις περίφημες μεταρρυθμίσεις. Στην προσπάθεια να πείσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, είπε πως δεν θα φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις και θα τις συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, τους 16 μήνες που μένουν έως τις εκλογές. Προς το παρόν πάντως, οι μόνες ορατές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων. Παράδειγμα; Στον ΟΤΕ ο κ. Π. Βουρλούμης νίκησε κατά κράτος τον προϊστάμενό του υπουργό κ. Μ. Λιάπη και με την «ομπρέλα» Αλογοσκούφη πέρασε όπως ακριβώς επιθυμούσε την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας στον Οργανισμό. Οι φόβοι των εργαζομένων τώρα – φόβοι όχι αβάσιμοι – είναι για απολύσεις εξπρές με διευθυντικό δικαίωμα. Και αν αυτό συμβεί στον ΟΤΕ, τότε ανοίγει ο δρόμος και για τις άλλες ΔΕΚΟ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών, που έχει τον άχαρο ρόλο να κάνει τον λαγό των κυβερνητικών προθέσεων, τα είπε χθες ορθά κοφτά. Τα όρια ηλικίας θα ανέβουν στα 65 έτη και οι πρόωρες συντάξεις θα καταργηθούν. Έτσι, όσοι βρίσκονται κοντά στα όρια της σύνταξης, όπου φύγει φύγει για να μη χάσουν το τρένο.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ της επαφής με την κοινωνία φαίνεται να χάνουν προς το παρόν οι δικαστές, οι οποίοι μέσω του Μισθοδικείου διπλασίασαν τους μισθούς τους. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασε σαφές μήνυμα αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την αύξηση, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε – από το βήμα της Βουλής μάλιστα – να τους ζητήσει να μην πάρουν την αύξηση που οι ίδιοι αποφάσισαν για τους εαυτούς τους. Αποστάσεις από την απόφαση πήρε και η κυβέρνηση.

ΜΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ και όρκους εκδίκησης στα χείλη, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν χθες στην τελευταία τους κατοικία τους 18 αμάχους, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά και τέσσερις γυναίκες, που σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην Μπέιτ Χανούν από όλμους του ισραηλινού πυροβολικού. Εκφράζοντας την οδύνη του για το συμβάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ έκανε λόγο για «τεχνικό σφάλμα» στο σύστημα στόχευσης…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “