Και πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φρένο στις τράπεζες

Επιτέλους – με αρκετά χρόνια καθυστέρηση – άνοιξε ο δρόμος για τη χορήγηση ιθαγένειας σε 250.000 ομογενείς από την Αλβανία.

Μια απόφαση-σταθμός με πολλαπλά οφέλη – εθνικά και οικονομικά – καθώς έπειτα από δεκαετίες οι Βορειοηπειρώτες αποκτούν πλέον διπλή υπηκοότητα. Αυτή τη δυνατότητα την μπλόκαρε επί χρόνια η Αλβανία, η οποία τώρα άλλαξε το Σύνταγμά της – στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης στην Ε.Ε. – και έδωσε το πράσινο φως.

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση επικρότησε τη σημαντική αυτή απόφαση της κυβέρνησης, υπενθύμισε ωστόσο ότι όταν πριν από τρία χρόνια είχε επιχειρήσει εκείνη ως κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα, βρήκε απέναντί της τους κ.κ. Ρουσόπουλο και Παυλόπουλο, οι οποίοι μιλούσαν τότε για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Πάντως η απόφαση της κυβέρνησης αναθέρμανε σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όλο και περισσότερα πολιτικά στελέχη από όλα τα κόμματα εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να αιφνιδιάσει με εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο, διότι εάν γίνουν το φθινόπωρο – όπως λένε – δεν θα υπάρχει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά θα πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του εμφανίζεται έτοιμο να δώσει σκληρή μάχη όποτε και αν γίνουν εκλογές, ενώ χθες κατέθεσε πρόταση νόμου σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των τραπεζών. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες βάζουν δυσβάστακτα χαράτσια στους πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ έχουν επιβάλει τα πιο υψηλά επιτόκια στην Ευρώπη οδηγώντας στην απόγνωση και τη χρεοκοπία εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατηγορήσει ευθέως την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχουν αφήσει απροστάτευτους τους δανειολήπτες, ενώ αντίθετα με ενέργειες και αποφάσεις ενθαρρύνουν τις τράπεζες να κερδίσουν όσο περισσότερα μπορούν.

ΚΑΤΑ τα άλλα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στον Ελαιώνα, οι δικαστές – μετά τους δικηγόρους – αποδοκιμάζουν την εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου, ενώ οι αστυνομικοί απειλούν με λευκή απεργία σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για αύξηση στο επίδομα επικινδυνότητας.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, φορώντας στολές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, παρελαύνουν κατά μήκος της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα, τιμώντας έτσι την επέτειο μιας παρόμοιας παρέλασης που είχε γίνει στις 7 Νοεμβρίου του 1941 από χιλιάδες σοβιετικά στρατεύματα που ξεκινούσαν για το μέτωπο, καθώς οι δυνάμεις των ναζί απείχαν μόνο λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “