Και οι «θύελλες» είναι γόνιμες

Αδιανόητο θεωρεί η κ. Άννα Διαμαντοπούλου το ενδεχόμενο να γίνουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ για απόψεις – έστω και ακραίες – που λέγονται μέσα στα όργανα. Η πρώην επίτροπος επιβεβαιώνει ωστόσο τη σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Μιλάει για «φραστική ένταση» που υπήρξε και επιτίθεται σε όσους συναδέλφους της δημοσιοποίησαν το περιστατικό, μιλώντας «για άθλια διαρροή που υποβάθμισε την αξία της συζήτησης και αδίκησε πρόσωπα».

Κάποιοι επιμένουν ότι τα όσα είπατε περί «πολιτικού διακυβεύματος» ήταν η πραγματική αιτία της θυελλώδους συνεδρίασης στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Θεωρώ ότι σε κάθε εκλογική μάχη με πολιτικά χαρακτηριστικά η ψήφος είναι περισσότερο συνειδητή όταν είναι σαφές το διακύβευμα, δηλαδή αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί για τη χώρα και τον πολίτη ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Όταν προσδιορίζεται σαφώς το διακύβευμα ουσιαστικά γίνονται ξεκάθαρες οι διαφορές και αντίθετες θέσεις των κομμάτων. Είναι, θεωρώ, υγιές για ένα κόμμα και το πολιτικό σύστημα γενικότερα να γίνονται, σ’ αυτή τη βάση, έστω και «θυελλώδεις» συζητήσεις οι οποίες οδηγούν και στη ζητούμενη τελικά παραγωγική σύνθεση απόψεων.

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι στο παραλίγο αποφεύχθηκαν οι διαγραφές το βράδυ της Δευτέρας στο ΠΑΣΟΚ.

Η πραγματικότητα είναι ότι έγινε μία πολύωρη εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση με ουσιαστική συμβολή όλων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, σε δημιουργικό και θετικό κλίμα που δημιούργησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας με επιμονή να ακουστούν όλες οι απόψεις. Αν κάποιες φορές ακούγονται ακραίες ή υπερβολικές απόψεις, θεωρώ αδιανόητο έστω και υπαινιγμό για «διαγραφές» όταν αυτές αναπτύσσονται εσωτερικά μέσα σε ένα πολιτικό όργανο. Πόσω μάλλον όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει σε όλη του την πολιτική διαδρομή τη σημασία της ελεύθερης πολιτικής άποψης, με τον απαιτούμενο φυσικά σεβασμό σε όργανα και στο συνολικό καλό της παράταξης.

Όσο και αν υπερβάλλουν κατά τη γνώμη σας τα Μέσα Ενημέρωσης, η σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου έγινε.

Υπήρξε κάποια στιγμή φραστική ένταση, της οποίας η δημοσιοποίηση υποβάθμισε την αξία της ουσιαστικής συζήτησης που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μια άθλια διαρροή προέβαλε μια αρνητική εικόνα για το Κίνημα και αδίκησε πρόσωπα, την επομένη ενός θετικού αποτελέσματος που δίνει μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει στις εθνικές εκλογές με όρους νίκης.

Τελικά ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Το έλλειμμα πολιτικής; Ή υπάρχει πρόβλημα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, στον ρόλο λειτουργίας του προέδρου και των συνεργατών του;

Υπάρχει μια γενικευμένη δραματοποίηση πραγμάτων και μία δαιμονοποίηση στελεχών και επιτελείων. Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια περίοδο ανασυγκρότησης ύστερα από μια δύσκολη εκλογική ήττα. Ούτε οι θέσεις, ούτε οι άνθρωποι των κομμάτων, ούτε οι πολίτες αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει πλαίσιο θέσεων για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι στη φάση εξειδίκευσης των προτάσεών του και αποσαφήνισης του πολιτικού του στίγματος. Ύστερα από δυόμισι χρόνια νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης γίνεται ευκολότερα αντιληπτή από τους πολίτες η ανάγκη για ένα ανανεωτικό ρεύμα ιδεών και προσώπων, αυτό δηλαδή για το οποίο οι πολίτες εμπιστεύθηκαν και εμπιστεύονται τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η επίθεση που δεχθήκατε από τον Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος σας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «ευνοούμενη», ήταν μια κακή στιγμή ή θα έχει συνέχεια;
Είμαστε σύντροφοι στο Κίνημα εδώ και χρόνια και συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο από το 1996 όταν πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής στον Νομό Κοζάνης. Θα ήθελα να έχει μιλήσει μαζί μου πριν από άστοχες εκρήξεις.

Καθιερώσατε ως πολιτικό όρο με την παρέμβασή σας τη Δευτέρα τη λέξη διακύβευμα. Ποιο θα είναι λοιπόν το διακύβευμα στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Θα συνεχίσουμε μια αρνητική πορεία, με την «απογραφή» να διαδέχεται η «νέα καταγραφή» του ΑΕΠ; Τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να μετατίθενται από έλλειψη οράματος και το άγχος του πολιτικού κόστους; Το εισόδημα και την ασφάλεια να κατρακυλούν; Υπάρχει διακύβευμα στις κατακτήσεις μας – εθνικές και ατομικές. Και εδώ είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, να πείσει ότι είναι αποφασισμένο και έτοιμο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους κρίσιμους τομείς, ότι είναι ικανό για αποτελεσματικές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Τα κρίσιμα προβλήματα για την κυβέρνηση στα οποία θα επικεντρώσετε την κριτική σας μέχρι τις εκλογές ποια είναι;

Παιδεία, οικονομία, ακρίβεια, μείωση του εισοδήματος, διαφθορά, κομματισμός και διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης. Όλοι δηλαδή οι τομείς δέσμευσης και προεκλογικής προτεραιότητας του Πρωθυπουργού, στους οποίους σήμερα δοκιμάζεται η έλλειψη σχεδίου και η ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί.

Στον αέρα και το Δ΄ ΚΠΣ
ΤΟ Δ’ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ Πλαίσιο είναι στον αέρα, δηλώνει η κ. Α. Διαμαντοπούλου.

Κατηγορήσατε τον Πρωθυπουργό για αναξιοπιστία όσον αφορά δηλώσεις του για το Δ’ ΚΠΣ. Μήπως ήταν αντιπολιτευτική υπερβολή;

Την 1η Ιανουαρίου 2007 αρχίζει η περίοδος εφαρμογής του Δ’ ΚΠΣ. Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι 60 ημέρες πριν δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, και το συνολικό ύψος χρηματοδότησης αναθεωρείται λόγω αλλαγής στο ΑΕΠ. Και όμως τέσσερις ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε συνολικό πρόγραμμα 36,4 δισ. ευρώ, αποφεύγοντας να λάβει υπόψη την απώλεια 1,4 δισ. ευρώ από τα εγκεκριμένα 20,4. Υποσχέθηκε διάθεση πόρων 82% στην περιφέρεια με εθνική συμμετοχή πάνω από 33%, χωρίς ανάλογες προβλέψεις στον προϋπολογισμό. Φοβάμαι ότι, μετά τις απώλειες στο Γ’ ΚΠΣ, και το Δ’ ΚΠΣ είναι στον αέρα.

«Γυμνός» σε ιδέες και όραμα είναι ο Πρωθυπουργός
«Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ είναι “γυμνός” σε ιδέες και όραμα», υποστηρίζει η υπεύθυνη για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Θα είναι η Παιδεία η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές;

Στην Παιδεία βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών με ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που φέρνει την Πολιτεία, την πολιτική και τους πολίτες αντιμέτωπους με το μέλλον της χώρας. Πιστεύω ότι οι δάσκαλοι με τον αγώνα τους και την παρουσία τους «έθεσαν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και η κυβέρνηση τιμωρείται για την αντιπολιτευτική της πλειοδοσία και υποσχεσιολογία. Ο Πρωθυπουργός έχοντας επιλέξει ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία αποκαλύπτεται σήμερα «γυμνός» σε ιδέες και όραμα, απαντώντας στη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής με αποσπασματικές και δευτερεύουσες αλλαγές.

Για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων έχετε καταλήξει τελικώς ποια στάση θα τηρήσετε;

Η θέση μας για μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έχει κατατεθεί με σαφές πολιτικό πλαίσιο και προϋποθέσεις στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση με την υπογραφή όλων των βουλευτών του Κινήματος. Η στάση μας συνολικά για τη συνταγματική αναθεώρηση θα διατυπωθεί με θεσμικό τρόπο τη σωστή χρονική στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες διαφορές μας με την κυβέρνηση που αφορούν το παρόν και το μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “