Ενώ καλά κρατεί ο χορός των σκανδάλων

Σε κατάσταση απελπισίας έχουν περιέλθει τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού με τη διευρυνόμενη κρίση στην Παιδεία.

Όλες οι προβλέψεις τους το προηγούμενο 15ήμερο, ότι δήθεν θα γονατίσουν οικονομικά οι δάσκαλοι και θα αποφευχθούν οι καταλήψεις με τη βοήθεια των γονέων, διαψεύστηκαν. Το μέτωπο των κινητοποιήσεων διευρύνεται, καθώς οι δάσκαλοι προτείνουν νέα απεργία για 5η κατά σειρά εβδομάδα ενώ οι καταλήψεις ξεπέρασαν χθες τις 300 σε όλη τη χώρα. Και όλα δείχνουν ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν θα αλλάξουν τη στάση δασκάλων και μαθητών, παρά μόνο εάν η κυβέρνηση ρίξει νερό στο κρασί της. Διάθεση υποχώρησης ωστόσο δεν υπάρχει αυτή την ώρα στην κυβέρνηση καθώς εκτιμούν ότι εάν στο θέμα της Παιδείας ο Πρωθυπουργός κάνει πίσω, πρέπει να ξεχάσει οριστικά τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ο χορός των σκανδάλων – το άλλο μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης – καλά κρατεί. Κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη για μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο βλέπει το φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να οδηγείται στις κάλπες των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου χθες αξιοποίησε πολιτικά αυτή την κακή για την κυβέρνηση συγκυρία. «Τα σκάνδαλα είναι τόσα, ώστε δεν χωράνε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΔΥΣΚΟΛΗ, όμως, είναι και η καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, ο οποίος συχνά μιλάει με νεοφιλελεύθερη λογική, παραδέχτηκε χθες ότι η φτώχεια πλήττει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Ο διοικητής είπε επίσης αυτό που ξέρουμε όλοι: ότι οι Έλληνες δανειολήπτες πληρώνουν επιτόκια-φωτιά, τα μεγαλύτερα της ευρωζώνης, αφού στη χώρα μας δεν λειτουργεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός. Ωστόσο ο κ. Ν. Γκαργκάνας, αν και διαπιστώνει όλα αυτά τα δύσκολα και δυσάρεστα, ταυτόχρονα προτείνει τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής της λιτότητας.

«Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ είναι ψέμα, υπερασπιστήκαμε την πατρίδα μας»… «Γαλλία σταμάτα, σε περιμένει μποϊκοτάζ!»… Είναι μερικά μόνο από τα πανό που εμφανίστηκαν και χθες έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα, μεσούσης της κρίσης που έχει προκαλέσει στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις το γαλλικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ακόμα και επιφανή μέλη της αρμενικής κοινότητας στην Τουρκία, τάσσονται εναντίον της επίμαχης πρότασης νόμου, σημειώνοντας πως θα υπονομεύσει αντί να ενθαρρύνει την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “