Ενώ οι δανειολήπτες θα σηκώσουν νέα βάρη

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει «σιδηρά» πυγμή έναντι των εκπαιδευτικών με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, η γκάφα του οικονομικού επιτελείου ξαφνικά να δηλώσει ότι είμαστε πιο πλούσιοι κατά 25% θα μας κοστίσει πολύ ακριβά.

Έως και 6 δισ. μπορεί να είναι το χαράτσι που θα πληρώσουμε στην Ε.Ε. (αναδρομικά από το 1994) αφού ως γνωστόν οι «πλούσιοι» δίνουν κάτι παραπάνω από τους φτωχούς στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη για τη Ν.Δ. από την κίνηση Αλογοσκούφη, αφού θα μπορεί προεκλογικά με χαμηλότερα ελλείμματα να έχει το ελεύθερο να κάνει παροχές, όμως μακροπρόθεσμα η κίνηση θα βλάψει τα συμφέροντα της χώρας αφού – ως πλουσιότερη – θα δικαιούται και λιγότερα χρήματα από το νέο ΚΠΣ.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ο λόγος για χαράτσια, τα νέα για τους δανειολήπτες είναι και πάλι κακά. Για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2005, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυξάνονται τα επιτόκια με αποτέλεσμα το ετήσιο κόστος αποπληρωμής ενός μέσου στεγαστικού δανείου να κοστίζει μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις 1.000 ευρώ ακριβότερα. Η καινούργια αύξηση είναι και πάλι 0,25% αλλά η ανηφόρα δεν σταματάει εδώ. Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται και νέα προσαρμογή προς τα πάνω, και όποιος αντέξει…

ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ θέμα για την κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει να είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα πράγματα στην παιδεία. Η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της ενώ οι δάσκαλοι, παρ’ ότι οι περισσότεροι έχουν γονατίσει οικονομικά, αποφάσισαν να παρατείνουν την απεργία τους μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Χθες όμως η κυβέρνηση έριξε και νέο λάδι στη φωτιά. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Β. Αντώναρος είπε ότι «οι δάσκαλοι ζητούν αυξήσεις που δεν διανοείται να ζητήσει άλλος Έλληνας». Και πρόσθεσε ότι ζητούν εισαγωγικό μισθό 1.400 ευρώ ενώ είναι νέοι σε ηλικία και δεν έχουν προλάβει να κάνουν οικογένεια! Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης πάντως προκαλεί ανησυχία σε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι προβλέπουν ότι κόστος που θα εισπράξει το κόμμα τους στις δημοτικές εκλογές θα είναι μεγάλο!

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ της επίσκεψη στην Τουρκία ως καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης και συζήτησε ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος. Όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2005 οι εμπορικές συναλλαγές Γερμανίας – Τουρκίας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ: 21,1 εκατ. ευρώ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “