«Κυβέρνηση ξεπουλήματος»

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πουλάει «τα ασημικά της οικογένειας, θέλει να πουλήσει το σπίτι, για να καλύψει τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε». Αυτό δηλώνει η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία επικρίνει με σκληρή γλώσσα τόσο τον κ. Γ. Αλογοσκούφη όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Το δόγμα της Ν.Δ. είναι αγοράζουμε ακριβά και πουλάμε σε τιμή ευκαιρίας», λέει η πρώην υπουργός και υποστηρίζει ότι «η εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote μυρίζει από μακριά», ενώ αφήνει αιχμές για τους εισαγγελείς που επί ημερών Ν.Δ., όπως λέει, «κρατούν διακριτική στάση».
Η κ. Β. Παπανδρέου, η οποία με αυτή τη συνέντευξη ανεβάζει πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, μιλάει για «κυβέρνηση ξεπουλήματος» και καταλήγει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μείνει στην Ιστορία ως κυβέρνηση που δεν έκανε μεγάλο έργο, αλλά μεγάλες “δουλειές”».

Η κυβέρνηση διαφημίζει την πώληση του ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ όμως ασκεί σφοδρή κριτική και κάνει λόγο για την «πώληση των ασημικών». Δηλαδή λέτε τώρα αυτά που έλεγε για εσάς όταν ήσασταν κυβέρνηση ο κ. Αλογοσκούφης;

Είναι πραγματικά αστεία η αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος χαρακτήριζε ως «πώληση των ασημικών της οικογένειας» τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ που είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη. Τώρα θέλει να πουλήσει το ίδιο το σπίτι, για εισπρακτικούς λόγους, για να καλύψει ελλείμματα που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος.

Δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τον ρόλο του ΟΤΕ και ο τομέας αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Τη μόνη στρατηγική που έχουν, είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σύμφωνα με το δόγμα της Ν.Δ. «αγοράζουμε ακριβά και πουλάμε σε τιμή ευκαιρίας». Πριν από λίγες εβδομάδες είχαν ανακοινώσει τη συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote, τώρα σε έκτακτη(!) Κυβερνητική Επιτροπή ανακοινώνουν την εκχώρηση του ΟΤΕ σε ξένους. Ακόμη και στο προεκλογικό τους πρόγραμμα δεν τόλμησαν να μιλήσουν για παράδοση του ΟΤΕ σε ξένο μάνατζμεντ. Κι ας λέει σήμερα τα αντίθετα και ας θίγεται ο κ. Αλογοσκούφης, όταν του θυμίζουμε τι έλεγε ο ίδιος.

Ωστόσο και η δική σας κυβέρνηση Σημίτη είχε προχωρήσει σε σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ…

Ακόμη και αν υπήρξε τέτοια σκέψη, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία την πολιτική της μερικής μετοχοποίησης του ΟΤΕ, που βοήθησε τον Οργανισμό να αναπτυχθεί, να επεκταθεί στην κινητή τηλεφωνία (που η Ν.Δ. το 1990-93 του είχε απαγορεύσει προς όφελος των ιδιωτών), να επεκταθεί στα Βαλκάνια και να δώσει στα ταμεία του κράτους περίπου 8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σήμερα έχουμε την εξαγορά της Γερμανός, που μυρίζει από μακριά, τον επικείμενο στραγγαλισμό της Cosmote, προς όφελος, προφανώς, των ανταγωνιστών της και τώρα την προαναγγελία του τελικού ξεπουλήματος. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλο θράσος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για να προσπαθεί να συσχετίσει τη δική της πολιτική με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομίας μάς είπαν από το βήμα της ΔΕΘ ότι η οικονομία πάει καλά. Η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση των εσόδων προσκομίζονται ως αποδείξεις για τη βελτίωση της οικονομίας. Είναι τελικά έτσι τα πράγματα;

Δυστυχώς δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι. Ευημερούν μόνον οι επιφανείς φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτή την περίοδο. Στα δυόμισι χρόνια της δήθεν «νέας διακυβέρνησης», συντελέστηκε μία τρομακτική σε μέγεθος αναδιανομή υπέρ των πλουσίων, εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Ο κ. Καραμανλής πάντως επέμεινε και από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα κάνει πίσω στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων – στην οικονομία, την παιδεία. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη να αποδέχεται το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Πρωθυπουργού…

Αν το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τα σχέδια για νέα ξεπουλήματα άλλων δημοσίων επιχειρήσεων είναι μεταρρύθμιση, τότε πράγματι ο κ. Καραμανλής είναι μεταρρυθμιστής. Αν το ξεπούλημα της Εμπορικής, η σκανδαλώδης εξαγορά της Finansbank, της Γερμανός και της Π&Κ είναι μεταρρύθμιση, τότε η Ν.Δ. είναι πράγματι το κόμμα της μεταρρύθμισης. Δυστυχώς, είναι ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του ξεπουλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης για τη διαφθορά. Τα ίδια όμως έκανε και η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, κάνοντας μάλιστα σημαία της τον αγώνα κατά της «διαπλοκής». Πού βρίσκεται η διαφορά;

Εμείς δεν δηλώσαμε ποτέ αρχάγγελοι της κάθαρσης. Ο αυτοέλεγχος, αλλά και ο συλλογικός έλεγχος πρέπει να είναι καθημερινός για εμάς τους πολιτικούς, μιας και στο ΠΑΣΟΚ τυχαίνει να συμφωνούμε με τον συμπαθή κ. Πολύζο, που διαγράφτηκε επειδή είπε το αυτονόητο. Ότι υπάρχουν σε όλους τους χώρους στελέχη που δεν ενδιαφέρονται για τη χώρα, αλλά για την τσέπη τους.

Όμως, με τη Ν.Δ. τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν έμαθαν το μάθημά τους το 1989. Θα ακολουθεί πάντα τον κ. Καραμανλή εκείνο το απίστευτο που είχε πει στον κ. Σημίτη, ότι τάχα ήταν «ο αρχιερέας της διαπλοκής».

Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε χαρακτηρίσει κανέναν, όσο κι αν οι πρακτικές της κυβέρνησης γίνονται όλο και πιο σκοτεινές. Μένουμε στις πολιτικές διαπιστώσεις και απευθύνουμε πολιτικά ερωτήματα. Αλλά είμαστε ανυποχώρητοι στη διαφάνεια. Και θα την επιβάλουμε.

Λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα προσκομίσει στοιχεία για την εμπλοκή της κυβέρνησης σε υποθέσεις διαφθοράς. Αλήθεια, έχετε έτοιμους φακέλους με αποκαλύψεις;

Εμείς δεν είμαστε ντετέκτιβ. Όποια στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας, τα δημοσιοποιούμε αμέσως και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει. Δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, για τους οποίους πρέπει να σημειώσω ότι επί κυβέρνησης Σημίτη έδειχναν αξιοσημείωτη ευαισθησία με το πρώτο δημοσίευμα ή με την πρώτη δήλωση στελέχους της Ν.Δ., ενώ τώρα κρατούν πολύ διακριτική στάση.

«Δεν βγάζουν την τετραετία»
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία», λέει κ. Β. Παπανδρέου.

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να μη δείχνουν καλή εικόνα για το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου. Τι φταίει και δεν μπορεί να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ;

Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τα προβλήματα, βρίσκει και πάλι την επαφή του με την κοινωνία, όπως και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ξεσηκώνει τους πολίτες σε όλες τις περιοδείες του. Δεν θεωρώ βεβαίως ότι ο δρόμος μας είναι στρωμένος με άνθη, αλλά δεν συμφωνώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Άλλωστε, κοντός ψαλμός… Οι δημοτικές και κυρίως οι νομαρχιακές εκλογές θα γίνουν σε σαράντα ημέρες. Στην πραγματική κάλπη οι πολίτες θα στείλουν το αληθινό τους μήνυμα.

Τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ εάν δεν καταφέρει να αυξήσει τις νομαρχίες και τους δήμους που έχει σήμερα;

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τη γνώμη μου.

Επιμένετε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει αιφνιδιαστικά στις κάλπες ή μήπως οι τελευταίες εξελίξεις – αλλά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – τής δίνουν τελικά άνεση χρόνου για να ολοκληρώσει την τετραετία;

Αμέσως μετά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, μπαίνουμε σε εκλογική ετοιμότητα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη μιλήσει γι’ αυτό και όλοι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να εξαντλήσει την τετραετία. Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Δεν θα αντέξουν ώς το τέλος της τετραετίας και θα μείνουν στην ιστορία ως μία κυβέρνηση παρένθεσης που δεν έκανε μεγάλο έργο, αλλά μεγάλες «δουλειές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “