Παίζουν κρυφτό με τους διαδηλωτές και τα προβλήματα

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η εικόνα που θα βγει από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να είναι θετική για τον ίδιο, αλλά και να δημιουργεί αισιοδοξία στους πολίτες – μια μαγική εικόνα ευημερίας, προόδου και ανάπτυξης.

Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο ίδιος δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με την γκρίζα πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι παίζει το κρυφτούλι με τους διαδηλωτές, ανέργους και δυσαρεστημένους, και φτάνει στη Θεσσαλονίκη οδικώς μέσω Λάρισας, για να αποφύγει τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο.

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του κλίματος ευφορίας εντάσσεται και η χθεσινή εξαγγελία του οικονομικού επιτελείου για χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου από τον Ιούνιο του 2007. Όσο για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοφανή. Τριάντα διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν χθες από την Αθήνα για ενίσχυση των άλλων τριάντα που βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να επιτύχει τους επικοινωνιακούς στόχους που έχει σχεδιάσει για τη Θεσσαλονίκη. Τα προβλήματα ωστόσο είναι εδώ και οι οικονομικά ασθενέστεροι δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Χθες δέχθηκαν νέα βόμβα χιλιάδων ευρώ στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό από αύξηση των επιτοκίων που έρχεται τον Οκτώβριο. Πλέον η θηλιά σφίγγει για τους 200.000 δανειολήπτες, οι οποίοι το φθινόπωρο θα δουν για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο να εκτινάσσονται οι δόσεις των δανείων και καθίσταται αδύνατη η αποπληρωμή τους. Και επιπλέον οι τράπεζες επιβάλλουν τσουχτερές προμήθειες σε όσους τρέχουν άρον άρον να αλλάξουν τους όρους του δανείου.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ αυτά η κυβέρνηση βάζει τώρα μαχαίρι σε 132.000 αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες θα επανεξεταστούν. Τον Οκτώβριο θα κληρωθούν οι πρώτοι πέντε νομοί της χώρας στους οποίους θα γίνει ολική και μερική επανεξέταση των συντάξεων. Το ερώτημα είναι αν η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι καθαρή και διαφανής ή θα κυριαρχήσουν οι πελατειακές σχέσεις για τη διατήρηση των συντάξεων όσων τις κατέχουν χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπανδρέου πάντως συνεχίζει τη σκληρή αντιπολιτευτική στάση της τελευταίας περιόδου και σχεδιάζει να δώσει έμφαση στην πώληση του ΟΤΕ, την οποία χαρακτηρίζει «κλασική περίπτωση ξεπουλήματος».

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ τύπου Harrier πάνω στο ιταλικό αεροπλανοφόρο «Γαριβάλδης», το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Βηρυτού. Το Ισραήλ δεν ήρε χθες τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν αναπτυχθεί όλη η διεθνής ναυτική δύναμη στην περιοχή

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “